Σαν χαστούκι στα μάγουλα των βουλευτών σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε η δήλωση της γερμανίδας βουλευτού του κόμματος Die Linke (που στηρίζει τον κ. Τσίπρα για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) κυρίας Ροτ, η οποία αναφέρθηκε στο ελληνικό χρέος: «Ακούστε να δείτε. Το καλοκαίρι ήμουν στη Σκιάθο και πρόσεξα ότι το λιμάνι της ήταν γεμάτο πολυτελή κότερα. Συνεπώς λεφτά έχετε και εάν προσθέσουμε και τα δισ. ευρώ που βγήκαν από τη χώρα σας στην Ελβετία, δεν έχετε κανένα πρόβλημα να πληρώσετε. Η Γερμανία δεν προτίθεται να δώσει ούτε ένα ευρώ για το χρέος». Πάγωσαν όλοι στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε η επιτροπή ελληνογερμανικής φιλίας της Βουλής. Είχε προηγηθεί ερώτηση προς την κυρία Ροτ για το χρέος από τον νεοδημοκράτη πρόεδρο της Επιτροπής κ. Χρ. Κέλλα. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Βούτσης πήγε να προλάβει το κακό: «Γιατί, κ. Κέλλα, απευθύνεστε με τέτοια ερώτηση στην αντιπολίτευση της Γερμανίας και όχι στους τέσσερις βουλευτές της συγκυβέρνησης που είναι παρόντες;» είπε δείχνοντας τους τέσσερις γερμανούς βουλευτές του λεγόμενου Μεγάλου Συνασπισμού. Ο κ. Κέλλας όμως επέμεινε και έλαβε την παραπάνω απάντηση.
Πώς λαχτάρισε ο κ. Φούχτελ

Τώρα θα πείτε τι γύρευαν οι γερμανοί βουλευτές στη Βουλή. Συνόδευαν τον κ. Φούχτελ (φωτογραφία) στην πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία. Προτού όμως πάει στη Βουλή, ο κ. Φούχτελ βρέθηκε (μαζί με τους βουλευτές) στην Κομοτηνή. Πήγε για να πραγματοποιήσει τις προσφιλείς του αδελφοποιήσεις, πανεπιστημίων, επιμελητηρίων, δήμων κ.τ.λ. Σε κάποια στιγμή ενώ μιλούσε στο Επιμελητήριο Κομοτηνής ακούστηκαν απ’ έξω φωνές διαδήλωσης και συνθήματα όπως «η αγροτιά δεν πεθαίνει, αγωνίζεται». Πού να καταλάβει ο κ. Φούχτελ τι έλεγαν και ποιοι ήταν οι διαδηλωτές. Νόμιζε ότι γινόταν διαδήλωση… εναντίον του. Ρωτά λοιπόν τον κ. Ευ. Στυλιανίδη (που τον συνοδεύει όπου πάει) «για μένα διαδηλώνουν;». Φαινόταν ταραγμένος, έτοιμος να σηκωθεί από το κάθισμά του. Ο κ. Στυλιανίδης τον διαβεβαίωσε ότι η διαδήλωση γινόταν από τους αγρότες, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη φορολογία τους. Ο κ. Φούχτελ ησύχασε. Αργότερα στην ομιλία του το πρώτο πράγμα που είπε ήταν: «Και οι φωνές από τη διαδήλωση που ακούσατε πριν από λίγο δεν ήταν για μένα…».
Η Αριστερά που θέλουμε

«Αυτή είναι η Αριστερά που θέλουμε;». Ηταν το ξέσπασμα του κ. Μανώλη Γλέζου για τις υποψηφιότητες περιφερειαρχών που αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Γλέζος δεν στάθηκε μόνον στην ατυχή, όπως χαρακτηρίστηκε, επιλογή του κ. Θ. Καρυπίδη ως υποψήφιου περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, αλλά στον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει γενικά τους υποψηφίους του: «Αυτή είναι η Αριστερά, αυτή θέλουμε;» έλεγε στη Βουλή ο κ. Γλέζος, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει μυστική ψηφοφορία για την ανάδειξη των υποψηφίων από τις οργανώσεις.
nnn
Η υποψηφιότητα του κ. Καρυπίδη (με τα αντισημιτικές του απόψεις) έκανε μαλλιά-κουβάρια τον ΣΥΡΙΖΑ. Και ορισμένα στελέχη του δεν ξέρουν καν πώς να τη δικαιολογήσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο κ. Δ. Στρατούλης ρωτήθηκε σε τηλεοπτικό παράθυρο για αυτή την υποψηφιότητα, αντί άλλης απαντήσεως είπε: «Παρατηρήσατε σήμερα ότι έχουν αυξηθεί τα διόδια;».

Η μακαρονάδα του αρχηγού Τσίπρα

Ολες οι επαφές (επισκέψεις σε σεισμόπληκτα σπίτια, συναντήσεις με κατοίκους κ.τ.λ.) που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεφαλλονιά γίνονταν πολύ γρήγορα και με άγχος. Ο λόγος; Το αεροσκάφος (δηλαδή ένα C-130) που θα τον μετέφερε στην Αθήνα είχε προγραμματιστεί να αναχωρήσει στις 7 το απόγευμα. Αφού να σκεφτείτε πέρασε από το χωριό του Αγίου Δημητρίου (ίσως έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο χωριό από τον σεισμό) και δεν σταμάτησε με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να τον αποδοκιμάσουν. Και εκεί όπου όλοι περίμεναν βλέποντας τη βιασύνη του ότι από το Ληξούρι θα πήγαινε στο αεροδρόμιο για να φύγει με το αεροσκάφος, ξαφνικά σταμάτησε σε μια καφετέρια-εστιατόριο, παρήγγειλε μια λαχταριστή μακαρονάδα και την απήλαυσε!
Ενωση και ασπίδα

Τι σου είναι, αλήθεια, μερικοί νεοδημοκράτες βουλευτές. Μόλις έμαθαν στη Βουλή (εν μέσω ψηφοφοριών για το νομοσχέδιο της Υγείας) ότι το νέο κόμμα που ίδρυσαν από κοινού οι κ.κ. Β. Πολύδωρας και Χρ. Ζώης ονομάζεται «Ενωση» βάλθηκαν με κάθε τρόπο να ερμηνεύσουν όχι την κίνηση Πολύδωρα αλλά τον τίτλο του κόμματος. Στα ισπανικά, έλεγαν, «Ενωση» μπορεί άνετα να μεταφραστεί και ως… juntas!
nnn
Πάντως για την ιστορία σας αναφέρω ότι η εκδήλωση για την ίδρυση της Ενωσης (το πλήρες όνομα του κόμματος είναι «Ενωση για την πατρίδα και τον λαό» –με σήμα την ασπίδα) έγινε με αρκετό συναισθηματισμό και λυρισμό εκ μέρους κυρίως του κ. Πολύδωρα: «Θέλουμε ψήφους και όχι βόλια» είπε σε κάποια στιγμή αποκηρύσσοντας γενικά τη βία και κυρίως τη λεκτική βία. Και ήταν ειλικρινής όταν είπε σε ποιους απευθύνεται το κόμμα: «Στους δυσαρεστημένους από τη ΝΔ κυρίως αλλά και από άλλα κόμματα» ανέφερε. Στην εκδήλωση δεν ήρθαν όμως πολλοί δυσαρεστημένοι άλλων κομμάτων, όπως προφανώς θα ήθελε. Εδωσε όμως το «παρών» του ένας απόγονος του στρατηγού Πλαστήρα, που ηγείται μάλιστα κομματικού σχηματισμού με την ονομασία «Ελληνικός Δρόμος».

HeliosPlus