Χάθηκε ο τελευταίοςstatesmanτης εποχής μας, ο μοναδικός μεγάλος πολιτικός άνδρας. ‘Όραμα, τόλμη, σοφία και ήθοςτα χαρακτηριστικά του.

Ανίχνευε, προέβλεπε αλλά και σχεδίαζε το μακρινό μέλλον. Πριν 24 ακριβώς χρόνια , όταν διεύθυνα το Κέντρο εναντίον του Απαρτχάιντ του ΟΗΕ μου έστειλε από την φυλακή μήνυμα μέσω του Γιώργου Μπίζου με αίτημα την υιοθέτηση από την Γενική Συνέλευση κείμενου διακήρυξης που είχε συντάξειπου θα αποτελούσε το σενάριο διαπραγματεύσεων με το τότε καθεστώς και οι βάσεις του μελλοντικού συντάγματος της χώρας. Ύστερα από επίπονες προσπάθειες κατορθώσαμε να γίνει δεκτή, για πρώτη φορά με ομοφωνία, στις 14 Δεκεμβρίου 1989 στην Νέα Υόρκηη Διακήρυξη για τις Καταστρεπτικές Συνέπειες του Απαρτχάιντ στην Νοτιότερη Αφρική. Πράγματι τόσο οι διαδικασίες των διαπραγματεύσεων όσο και οι θεμελιώδεις αρχές του νέου δημοκρατικού συντάγματοςβασίστηκαν στην Διακήρυξη.

Ο Μαντέλα με επιμονή, δεξιοτεχνία, σταθερότητα και μεγαλοψυχία πλοήγησε τη χώρα μέσα από επίπονες διαπραγματεύσεις και οικοδόμησε το θαύμα της Νοτίου Αφρικής όπου λευκοί και μαύροι,οι δυνάστες της μειονότητας και η καταπιεσμένη πλειοψηφία, απέφυγαντο αιματοκύλισμα και συνεργάζονται ειρηνικά. Υπήρξε και μέγας τεχνίτης της επικοινωνίαςκαι της πειθούς.

Είχα την τιμή να τον υποδεχθώ στο γραφείο μου στον ΟΗΕτο 1991και να τον παρουσιάσω σε συνέντευξη τύπου. Το μαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης θέλησα να το διορθώσω πριν το τυπώσουμε για δημοσίευση. Δεν χρειάστηκε να προσθέσω ούτε κόμμα. Στην ομιλία του έθετε τα κόμματα και τις τελείες. Ήταν ένα τέλειο κείμενο και στις ιδέες και στην επιλογή των λέξεων.Παγκόσμια και ιστορική είναι η παρακαταθήκη του.

Ο κ. Σωτήρης Μουσούρης είναι τ. Επίκουρος Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ