από metereologos.gr
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
 
 

Οσοι πιστοί...

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Σε ένα εξαιρετικό άρθρο του στα ΝΕΑ της προηγούμενης Δευτέρας (29- 7 – 2013) ο Αχιλλέας Γραβάνης προχωρά ένα βήμα παραπέρα την πρόταση για συγκρότηση ενός νέου μεταρρυθμιστικού φορέα που θα εμφανιστεί στις ευρωεκλογές. (Θα πρόσθετα σε όποιες εκλογές γίνουν πρώτα). Με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ζητείται υπερβατικός Βενιζέλος» θέτει το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων και αναδεικνύει το πρόβλημα της στήριξης από μέρους του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του Βαγγέλη Βενιζέλου της Επιτροπής Πρωτοβουλίας που θα επωμιστεί την υλοποίηση του εγχειρήματος. Παραθέτω αυτολεξεί το πιο χαρακτηριστικό απόσπασμα: «Η δημόσια ειλικρινής και έμπρακτη υποστήριξη του Βαγγέλη Βενιζέλου θα δώσει ουσιαστική δυναμική στην όλη προσπάθεια. Το μήνυμα κορυφής για συμμετοχή των μελών του ΠΑΣΟΚ θα κάνει την διαφορά. Η πολιτική του αυτή κίνηση θα δώσει σε όλους και περισσότερο στην κοινωνία, το μήνυμα ότι για την ανασύνταξη της πατρίδας για την έξοδο από την κρίση χρειάζονται προσωπικές υπερβάσεις και θυσίες. Το έμπρακτο πέρασμα από το εγώ στο εμείς θα είναι εξαιρετικά ισχυρό για όλους. Στους άλλους πολιτικούς του χώρου με σημαντικές προσωπικές πολιτικές διαδρομές θα λειτουργήσει ως παραδειγματικό κάλεσμα για μια νέα συλλογικότητα στην πολιτική, για ουσιαστική ανασύσταση και εκσυγχρονισμό του μεσαίου χώρου… Μπορεί την υπέρτατη αυτή προσωπική υπέρβαση ο Βαγγέλης Βενιζέλος; Εάν ναι, θα γράψει Ιστορία».

Επειδή για κοντά ένα χρόνο ασχολούμαι – μαζί με άλλους φίλους και συντρόφους –  συστηματικά με την συναρπαστική (ου μην αλλά και ψυχοφθόρα) υπόθεση της συγκρότησης του νέου φορέα, ενός Μετώπου Λογικής από σοσιαλδημοκράτες έως Φιλελεύθερους,  θέλω και εκ πείρας να συμβάλω στην δημόσια συζήτηση, τώρα που η κλεψύδρα έχει σχεδόν αδειάσει και βρισκόμαστε μπροστά στις κρίσιμες και οριστικές αποφάσεις.

Η υπέρβαση του Βενιζέλου…
Προσυπογράφω λοιπόν, την πρόταση – έκκληση του Αχιλλέα Γραβάνη προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Με μια ουσιώδη προσθήκη: η πλευρά που θίγει είναι σημαντική αλλά υπάρχουν και άλλες εξίσου κρίσιμες. Μία δε από αυτές είναι η αντιστροφή της κατεύθυνσης της ίδιας πρότασης. Δηλαδή, όσοι ζητάνε από τον Βενιζέλο να κάνει την υπέρτατη υπέρβαση, ποια υπέρβαση είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι ίδιοι; Και είναι προφανές ότι δεν αναφέρομαι στον Γραβάνη. Χωρίς μισόλογα και δεύτερες σκέψεις ας ξεκινήσω  από το τελευταίο ερώτημα: Μπορεί την υπέρτατη αυτή υπέρβαση ο Βαγγέλης Βενιζέλος; Θα μπορέσει να υπερβεί τον στενά κομματικό αρχηγικό του ρόλο και να στηρίξει με την καρδιά του μια ευρύτερη προσπάθεια; Η απάντηση είναι ότι δεν το γνωρίζω Και ότι αν δεν ξεκινήσουμε ,ποτέ δεν θα το μάθουμε. Αυτό για το οποίο είμαι βέβαιος είναι ότι αν ξεκινήσουμε καλά και αναπτύξουμε δυναμική είναι περισσότερες οι πιθανότητες να γίνει η υπέρβαση. Εξ άλλου η συγκρότηση του νέου φορέα δεν θα ξεκινήσει ζητώντας την άδεια από οιονδήποτε. Η Επιτροπή θα καλέσει τους πάντες να συμβάλουν, αλλά δεν θα εξαρτήσει την πρόοδο του εγχειρήματος από την απόφαση τους. Απόφαση που μπορεί να έρθει αργότερα, στην πορεία. Το καραβάνι θα ξεκινήσει και συνεχώς θα μπαίνουν άμαξες στον βαθμό που πείθει ότι πορεύεται με σχέδιο και αυτοπεποίθηση. Η άμαξα που οδηγεί ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει μια ιδιαιτερότητα. Δεν είναι όπως στο παρελθόν όταν περίπου αυτοδικαίως θα έμπαινε στην κορυφή της πομπής. Για λόγους που είναι σε όλους – ελπίζω – κατανοητοί αυτό θα ακύρωνε εξ αρχής την προσπάθεια. Ούτε όμως ο αποκλεισμός του ΠΑΣΟΚ – εν είδει λεπρών η αποσυνάγωγων – αποτελεί λύση. Γιατί τότε δεν  θα έχουμε κάλεσμα συσπείρωσης αλλά πρόταση διαίρεσης. Ο κόσμος που ακολουθεί το σημερινό ΠΑΣΟΚ, το οποίο συνεχώς απαλλάσσεται από τα βαρίδια του λαϊκισμού , αξίζει της προσοχής μας και δικαιολογημένα απαιτεί μια θέση στην ευρύτερη προσπάθεια , θέση ανάλογη της σημερινής του δύναμης  και στάσης. Την ίδια προσοχή και σεβασμό αξίζει ο κόσμος της ΔΗΜΑΡ και εκείνο το στελεχικό δυναμικό που στήριξε την συμμετοχή του κόμματος στην τρικομματική κυβέρνηση και είδαν σε ένα βράδυ να φεύγει το έδαφος και οι ψηφοφόροι κάτω από τα πόδια τους. Όλοι έχουν θέση και ρόλο στον νέο φορέα.

Κάποιοι μεταξύ των οποίων ο Φώτης Κουβέλης έχουν ανακαλύψει την συνταγή της σκορδαλιάς χωρίς σκόρδο. Ή έχουν μετατρέψει το μίσος τους για ένα πρόσωπο σε πολιτική η άλλοθι απραξίας. Καλούν σε συσπείρωση όλους εκτός από το σημερινό ΠΑΣΟΚ και τον Βενιζέλο. Γιατί όπως λένε βαρύνονται από την άσκηση όλα αυτά τα χρόνια της «καθεστηκυίας» (sic) πολιτικής. Και τα λένε αυτά άνθρωποι που για χρόνια συμπορεύτηκαν μαζί του στο ΠΑΣΟΚ και ο Φώτης Κουβέλης που επί τρία χρόνια αγνοούσε επιδεικτικά τον όρο σοσιαλδημοκρατία η κεντροαριστερά και επί ένα χρόνο συναποφάσιζε με τον Βενιζέλο για μια πολιτική που δεν θα την πεις και επαναστατική. Το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε πλυντήριο για το πιο βαθύ και αντιμεταρρυθμιστικό ΠΑΣΟΚ, δυστυχώς βρίσκει μιμητές. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται το μέγεθος της υποκρισίας. Παρά ταύτα ακόμα και ως πρόσχημα, το πρόβλημα της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στο νέο εγχείρημα παραμένει και  την λύση πρέπει να την δώσει ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Ο Βενιζέλος έχει μια έντονα αντιφατική πολιτική διαδρομή . Δεν είναι ο επισπεύδων μεταρρυθμιστής και συνέδεσε στο παρελθόν το όνομα του με συντηρητικές πολιτικές. Αυτό από μόνο του δημιουργεί σωρεία επιφυλάξεων ως προς τις μελλοντικές του προθέσεις και ως προς την δυνατότητα να προσχωρήσει από ένα ισχυρό εγώ σε ένα πανίσχυρο εμείς Ταυτοχρόνως και οι πιο φανατικοί του αντίπαλοι του αναγνωρίζουν ότι κατά την κρίση και κυρίως από τότε που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ πορεύτηκε με πολιτική υπευθυνότητα. Δύο φορές όταν η ΝΔ και η ΔΗΜΑΡ με αβάσταχτη ελαφρότητα έθεσαν σε κίνδυνο όχι μόνο την συνοχή της κυβέρνησης αλλά συνολικά την πορεία της χώρας στην ΕΕ, πήρε δύσκολες αποφάσεις που είχαν μεγάλο πολιτικό και προσωπικό κόστος. Όσοι με μεγάλη ευκολία ζητάνε την αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ εδώ και τώρα, ως προϋπόθεση για να προχωρήσει το εγχείρημα του Μετώπου Λογικής (ο τίτλος ενδεικτικός για τις ανάγκες του άρθρου) πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι παράλληλα με την συγκρότηση του χώρου πρέπει να μεριμνούμε για την σταθερότητα της κυβέρνησης και κατ’ επέκταση της χώρας. Σταθερότητα που στηρίζεται σε 153 ψήφους. Με τα δείγματα γραφής που δίνει ένα μικρό (πλην επαρκές αν μάλιστα αθροιστεί με τους νεοδημοκράτες «αντιστασιακούς» βουλευτές) τμήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, είναι βέβαιο ότι μια τέτοια διαδικασία θα τροφοδοτήσει ένα προσχηματικό κομματικό πατριωτισμό και θα μας φέρει όλους πολύ κοντά στο ατύχημα. Όλοι όσοι πασχίζουμε για αυτήν την υπόθεση πρέπει να τετραγωνίσουμε τον κύκλο. Να δημιουργήσουμε το νέο, να ενσωματώσουμε ότι δημιουργικό υπάρχει από το παλιό και ταυτόχρονα αυτή η συσπείρωση ενώ θα προτείνει ένα σχέδιο για το μεταμνημονιακό μέλλον της χώρας να μην αποσταθεροποιεί αυτή την στιγμή την κυβέρνηση.
      
Πώς προχωράμε;
Μια ολιγομελής Επιτροπή από πρόσωπα κύρους ξεκινά την προσπάθεια και καλεί τους πάντες να δηλώσουν συμμετοχή : προσωπικότητες, κινήσεις , κόμματα. Μια μικρή ομάδα επεξεργάζεται τις αρχές λειτουργίας και το πρόγραμμα με το οποίο το Μέτωπο Λογικής , η Ελληνική Ελιά η όπως αλλιώς θα το πούμε τελικά θα διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού στις ευρωεκλογές η , αν μας συμβεί το ατύχημα, στις πρόωρες εθνικές εκλογές. Καλεί σε πανστρατιά χωρίς όρους και προϋποθέσεις και την ευθύνη της συμμετοχής η της απουσίας την αναλαμβάνουν οι αποδέκτες της πρόσκλησης. Το εγχείρημα προχωρά ούτως η άλλως. Τα υπάρχοντα κόμματα του χώρου στην πορεία αποφασίζουν αν θα χωνευτούν στο νέο σχήμα.
          
Και η υπέρβαση των άλλων..
Και σε αυτό ακριβώς το σημείο καλούνται οι πάντες να κάνουν την δική τους υπέρβαση. Γιατί επί ένα σχεδόν χρόνο – και εδώ μιλάω εξ ιδίας πείρας – σε αυτόν ακριβώς τον δισταγμό σκαλώνει το πράγμα. Εξηγούμαι: χρειαζόμαστε ένα σχήμα ομπρέλα που να ανταποκρίνεται στο σύνθημα « στην ενότητα η δύναμη, στην ανανέωση η ελπίδα». Και όλοι έχουμε συνομολογήσει ότι στην παρούσα φάση η ανανέωση είναι πιο σημαντική και από την ενότητα. Ανανέωση και στο πρόγραμμα και στα πρόσωπα. Μόνο που για να γίνει αυτή η ανανέωση πρέπει κάποιοι που δεν ανήκουν στο παλιό πολιτικό προσωπικό να μπουν μπροστά, να βάλουν το όνομα τους και την υπογραφή τους Δεν έχει νόημα να περιγράφουμε το πρόβλημα, να ακούμε συνέχεια ότι κάτι πρέπει να γίνει σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση και όταν έρχεται η ώρα της πράξης ο ένας να περιμένει τον άλλο , να διστάζει και να μην αναλαμβάνει το ρίσκο που του αναλογεί ενώ η πραγματικότητα δίπλα μας καλπάζει. Αν αυτό συνεχιστεί θα καούμε στο ζέσταμα και δεν θα πάρουμε μέρος στον αγώνα. Θα αφήσουμε τον κόσμο έρμαιο ενός νέου και επικίνδυνου δικομματισμού με την Χρυσή Αυγή να ψαρεύει στα θολά νερά. Θα το πω με ένα θετικό παράδειγμα. Αν πενήντα άνθρωποι με κύρος και ήθος έλεγαν το πολύ απλό που είπε ο Γιάννης Μπουτάρης θα είχαμε ήδη ξεκινήσει και είμαι σίγουρος ότι θα είχαμε ήδη αποκτήσει μεγάλη δυναμική. Τι είπε ο Μπουτάρης που εκπροσωπεί μαζί με άλλους τέσσερις δημάρχους το νέο στην αυτοδιοίκηση: « Ανήκω στην χώρο της κεντροαριστεράς. Αν υπάρξει πρωτοβουλία για συγκρότηση φορέα θα είμαι παρών». Όμορφα και απλά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Το κεφάλαιο της ενότητας αφορά κυρίως στελέχη από το δοκιμασμένο πολιτικό προσωπικό που θέλουν να προσφέρουν στην νέα προσπάθεια. Οι ίδιοι ακριβώς λόγοι τους οποίους επικαλείται ο Γραβάνης για να ζητήσει από τον Βενιζέλο την υπέρτατη προσωπική υπέρβαση ισχύουν και για αυτούς. Είναι πολιτικό προσωπικό από το ΠΑΣΟΚ του 48%, από την Ανανεωτική Αριστερά και τον οικολογικό χώρο που δεν υπέκυψε στις σειρήνες του λαϊκισμού και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά επιμένει στον δρόμο της μεταρρύθμισης, του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού και της σοσιαλδημοκρατίας. Μέσα στην παραζάλη της κρίσης, πήραν διαφορετικούς δρόμους, πειραματίστηκαν, ενίοτε συγκρούστηκαν μεταξύ τους η με τον πολιτικό φορέα προέλευσης, ακούστηκαν και λόγια βαριά. Πρέπει τώρα να αποδείξουν ότι έχουν την δύναμη να κάνουν την δική τους υπέρβαση, να συμβάλουν στην έξοδο από την κρίση ξεπερνώντας αντιθέσεις και τραύματα από το πρόσφατο παρελθόν. Στο βαθμό που το κατορθώσουν και ενσωματωθούν αρμονικά στην κοινή προσπάθεια θα αποτελέσουν μια πολύτιμη δύναμη.

Δυνάμεις από τον Φιλελεύθερο χώρο – είτε ανήκουν στην «Δράση» είτε όχι – καλούνται για την δική τους υπέρβαση συμμετέχοντας σε ένα Μέτωπο Λογικής που οι περισσότερες δυνάμεις εξ αντικειμένου θα προέρχονται από τον χώρο της κεντροαριστεράς. Πρέπει  στην πράξη να πειστούν ότι σημασία δεν έχει η ονομασία προέλευσης αλλά η νέα πολιτική και προγραμματική σύνθεση. Και αυτό είναι υποχρέωση πρωτίστως ημών των υπολοίπων

Τέλος την πιο σημαντική υπέρβαση, υπέρβαση συμμετοχής, πρέπει να την κάνουν οι πολίτες που αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στο εγχείρημα. Γιατί μόνο η συμμετοχή τους θα δώσει υπόσταση και δυναμική στον νέο φορέα.

Νομίζω ότι η συζήτηση έχει πλέον εξαντληθεί. Δόθηκε και η αναγκαία παράταση. Ήρθε η ώρα της δράσης. Όσοι πιστοί…

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο protagon.grΓνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (29)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  οδυνηρές μνήμες-ή εμπορεύσιμη "δημοκρατία" τού κάθε ασήμαντου αγράμματου περιθωριακού πού θέλει κοινωνική "συμμετοχή" | 08/08/2013 05:16
  Ή εποχή τής "δικτατορίας" τών αλήστου μνήμης πρασινοφρουρών.Κατέστρεψαν τή χώρα,κατέστρεψαν κάθε αισθητική καί παιδεία,αυτοί οί γνήσιοι "δημοκράτες",μέ γνώσεις δημοτικού (όρα Τσοχατζόπουλος) "ειδικοί" σύμβουλοι καί διοικητές οργανισμών κυριολεκτικά "εξαφάνιζαν" τούς αντίθετους μέ τήν βρωμερή τους νοοτροπία καί βουλιμική αρπακτικότητα, έντιμους ανθρώπους.Τώρα νέες ορδές "δημοκρατών" ετοιμάζονται.Ηλίθιοι , αγράμματοι ,τό ίδιο βουλιμικοί κουβαλώντας όλα τά κόμπλεξ μιάς ανύπαρκτης παιδείας,τό ίδιο αρπακτικοί μέ τήν ίδια ακριβώς νοοτροπία τού βρωμερού συκοφάντη,θέλοντας νά"συμμετέχουν"στή διοίκηση μέ"ακαδημαικούς"τίτλους από τό συνοικιακό τους καφενείο.Άστεγοι βρυκόλακες ενός εφιάλτη πού ζήσαμε.
  Τό είδαμε τό έργο καί ήταν σιχαμερό
  απάντηση31
   
   
  Εχει δουλεψει ποτε ο Μπίστης; | 07/08/2013 02:59
  Εχει δουλεψει ποτε ο Μπίστης στην ζωη του;
  Klp2013
  απάντηση74
   
   
  ΚΑΤΣΕ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΑΓΝΑΝΤΕΥΕ | 06/08/2013 21:40
  Ρε Νικο δεν καταλαβαινεις. Εχεται ολοι αποτραβηχτει στα ψηλα και χανεται την επαφη. Ο Βνιζελος εφτιαξε τον νομο για την ευθυνη υπουργων. Ακομη δεν ειπε εκανα λαθος ας τον καταργησουμε. Για να αναφερω μονο ενα. Δεν ειμαστε διατεθειμενοι να τον εχουμε αλλο απο κοντα. Ουτε αυτον, ουτε τον Παουτση, ουτε τους υπολοιπους. Παμε λοιπον για αλλα.
  Α.Λ.
  απάντηση71
   
   
  δειξε μου τον φιλο σου να σου πω ποιος είσαι. .. | 06/08/2013 19:34
  ρε μπιστη τι μας λες τωρα...ο άνθρωπος που συνέταξε τον νόμο περι μη ευθύνης υπουργών ...ο άνθρωπος του psi ..του κουρέματος των ελληνικών ασφαλιστικων ταμείων. . μικροομολογιουχων ...του φαγωματος δηλαδη του ιδρωτα των εργαζομένων. ..των χαρατσιων..αυτος είναι ο σωτηρας; αυτος ; οοοοοο θεοί ...!!!
  panagis
  απάντηση52
   
   
  φωνή της λογικής | 06/08/2013 16:36
  Μπράβο!!! Επιτέλους ακούσαμε τη φωνή της λογικής. Συμφωνώ χωρίς καμιά επιφύλαξη σε όλο το άρθρο του Μπίστη. Τα μικρόψυχα σχόλια για τον αρθρογράφο δεν έχουν καμιά σημασία. Σημασία έχει η ουσία. Συμφωνεί κανείς με τα προτεινόμενα στο συγκεκριμένο άρθρο ή όχι. Το ποιός το υπογράφει δεν νομίζω ότι έχει και πολύ σημασία.
  Κεντροαριστερός για την ...ουσία.
  απάντηση1016
   
   
  πόσες φορές | 06/08/2013 14:47
  είπαμε αυτός ο ογκόλιθος της πολιτικής διανόησης έβαλε για βουλευτής κι ο λαός τον αποδοκίμασε;;
  ok
  απάντηση1311
   
   
  αποτυχημενος | 06/08/2013 14:18
  ο γνωστος παθιασμενος για αυτοπροβολη χοντρομπιστης ξαναεμφανιζεται για να μας τα ζαλισει αντε τραβα στην ΑΕΚΑ να γελασουμε λιγο
  aris
  απάντηση1213
   
   
   
  O κος Μπίστης | 06/08/2013 12:52
  είναι ένας αποτυχημένος ανεπάγγελτος πολιτευτής που έχει αλλάξει τρια κόμματα τα τελευταία χρόνια. ποτέ δεν ήταν πασόκ ποτέ δεν προσέφερε τίποτα στο κόμμα κι ποτέ δεν κόμισε κάποια νέα ιδέα.] αλίμονο αν το εγχείρημα για τη δήθεν ανασυγρκότηση της κεντροαριστεράς στηριχτεί σε ανθρώπους όπως αυτός... μόνη λύση η δημιουργία ενός νέου κόμματος από τον κο παπανδρέου.
  green day
  απάντηση1519
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Αλύτρωτος! | 06/08/2013 12:47
  Νίκος Μπίστης: επι δικτατορίας Πανσπουδαστική (... του ΚΚΕ εξ. έτσι το λέγαμε τότε...), συνελήφθη από την ΕΣΑ, βασανίστηκε... μας είχε πεί ότι έχει ένα νεφρό... τον συμπονέσαμε όλοι... ο σύντροφος Καραγκουλές έλεγε να μην του λέμε πολλά γιατί είχε... σπάσει... προφανώς για φτύσιμο ο σύντροφος Καραγκουλές! (το γράφω όχι για τον Μπίστη αλλά για να δείξω τα ήθη των στελεχώνε...). Κάποια στιγμή φεύγει από το ΚΚΕ, κάνει μια αριστεροδεξιά-κριτική... Συγκλίνει με το Πασόκ του Σημίτη και επιβραβεύεται στο maximum: γίνεται υφυπουργός εξωτερικών για κανένα χρόνο... δεν κατάλαβε κανένας τι έκανε... υπουργός του ο μεγαλοπασόκος σκανταλίδης! Μετά, την κοπανάει από το Πασόκ του βλακο-γιωργάκη και βρίσκεται στην ΔΗΜΑΡ... τώρα πάλι βουρ και από την ΔΗΜΑΡ. Ο άνθρωπος παιδεύεται αλλά... μια ζωή αλύτρωτος... Τώρα πως μπορείς να τον διαβάσεις, γίνεται; Αντε βρε Νίκο να ξεκουραστείς πια, όπου νάναι βγαίνεις και στην Σύνταξη!
  cnpap
  απάντηση2116
   
   
  Aριστερά χορτάσαμε, δεν θα πάρουμε | 06/08/2013 12:41
  Το σχόλιο του gkam τα λέει όλα. <>
  Πίπης
  απάντηση511
   
   
   
  Ο κύκλος δεν τετραγωνίζεται! | 06/08/2013 11:34
  Μάταιες και συφοριασμένες, σαν των Τρώων, οι προσπάθειες να "κατασκευάσεις" ένα νέο κόμμα αγνοώντας τον Αρμαγεδώνα που συνθλίβει καθημερινά τις ζωές των ανθρώπων. Πράγματι, σαν να θέλεις να τετραγωνίσεις τον κύκλο. Μόνο που αυτός, όπως έχει τελεσιδίκως αποδειχθεί, δεν τετραγωνίζεται!
  ΒΝΠ
  απάντηση99
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ξυλινα | 06/08/2013 11:20
  Ξυλινο αρθρο με ξυλινη γλωσσα γεματη ακαταλαβιστικες και ασυναρτητες εκφρασεις και αναφορες σε αχρηστες "ιδεολογικες" τοποθετησεις. Τιποτα δεν ειναι τυχαιο....
  stamos
  απάντηση219
   
   
  Ta idia lete.... | 06/08/2013 11:14
  Ta idia lete pou legate, aplws me diaforetikes lekseis. Alaksate sunthimata, ala vasikws lete ta idia. Milate gia logiki, kai ustera petate tin aristero-sociolistiko tampela. I logiki den exei deksia-aristera. I logiki frontizei oles tis meries, den duaxorizei, einai gia to sumferon olon. Loipon ase ta politika, den eisaste gia politika, kai akoma ligotero gia na kuvernisete. Parte suntaksi. Peigainete na egkatastatheite se mia apo tis viles pou exete klepsei apo ton lao, kai parte to skafaki sas na peigainete gia psarema kathe mera. Mia fora axristoi, panta axristoi. Den to exete, mia xara ta voleuete stin lamogia. Stin entimotita eisaste aplws arxarioi. Apo to Komounistiko Koma Kopritwn.
  KKK
  απάντηση38
   
   
   
  Αντε πάλι το ...ΕΑΜ ! | 06/08/2013 08:06
  Πρώτον: Δεν το φανταζόμουνα ότι ο Βαγέλλης ο Βενιζέλος είναι το κομβικό σημείο του μέλλοντός μου ! Και ξύνω το κεφάλι μου όση ώρα διαβάζω το άρθρο γιά να καταλάβω από πού η τόση κρισιμότης της στάσης του. Εν πάσει περιπτώσει , η πορεία του ανδρός εγγυάται ότι αν απαιτείται κάποια μεγάλη αλητεία γιά να πάμε μπροστά, ο Βαγγέλης θα είναι εκεί, έτοιμος να την διαπράξει ! Δεύτερον: Αντε πάλι με την Κεντροαριστερά ! Η χώρα θέλει καθαρές λύσεις για να ξυπνήσει επειχερηματικά. Αυτο δεν γίνεται με αριστερά. Αφήστε μιά στιγμή να φτιαχτεί ξανά ένας μηχανισμός να παράγει εισόδημα και πλούτο, και μαζευτείτε μετά να τον μοιράσετε. Αλλά έλεος πλέον, το μέλλον δεν μπορεί να ειναι η θολή ανάμνηση του ΕΑΜ !
  gkam
  απάντηση3713
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Απόσυρση τώρα!!!!!!!!!! | 06/08/2013 07:41
  Ο αριστερός, μετά σοσιαλιστής, τώρα φιλελεύθερος σοσιαλιστής εραστής της καρέκλας.Αρρωσταίνει όταν είναι στην απέξω.Τι ιδεολογίες και κουραφέξαλα.Να αποσυρθεί ούτε καν του περνάει απ το μυαλό.Λίγοι και γελοίοι.Αυτοί είναι όλοι τους.
  Σωκράτης
  απάντηση3012
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Πήγα σε καθαρά νερά... | 05/08/2013 21:18
  εκεί που αλιεύει η Χρυσή Αυγή. Συνεπώς, δεν είμαι πλέον πιστός και βεβαίως δεν θα προσέλθω...
  Πολίτης
  απάντηση930
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων