από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
 
 

Ελληνικό «σύστημα»... Υγείας: Quo Vadis;

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Οι παθογένειες του συστήματος Υγείας δημιουργήθηκαν αφενός από συγκεκριμένες πρακτικές ομάδων που εργάζονται σε αυτό, αλλά κυρίως από τους κυβερνώντες που σχεδιάζουν πολιτικές και όφειλαν να ελέγχουν τα νομοθετήματά τους και την εφαρμογή τους και να λογοδοτούν στην κοινωνία. Με πράξεις και παραλείψεις αναπτύχθηκε με την πάροδο του χρόνου ένα ανεξέλεγκτο, γραφειοκρατικό, ακριβό, άδικο, αναποτελεσματικό και διεφθαρμένο σύστημα υγείας. Παρά τα τεράστια εμπόδια πρέπει όμως να τονισθεί ότι το σύστημα Υγείας στη χώρα σχετικά αποδίδει γιατί στηρίζεται σε μια μειοψηφία λειτουργών, που παρ' ότι οι αποδοχές τους μειώθηκαν δραστικά, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με ανιδιοτέλεια, αφοσίωση, άοκνη εργατικότητα, γνώση και αυτοθυσία.

Ας συνοψίσουμε τους τρεις κύριους λόγους για τους οποίους σιγά και σταθερά απαξιώνεται το σύστημα Υγείας.

1. Πλημμελής εκπαίδευση των επιστημόνων Υγείας
(μεγάλος αριθμός φοιτητών, έλλειψη, σε εθνικό επίπεδο, αξιολόγησης και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των γιατρών).

2. Σπατάλη και ανοργανωσιά
(συγκριτικά με τη Μεγάλη Βρετανία έχουμε δύο φορές περισσότερους γιατρούς, τρεισήμισι φορές περισσότερους αξονικούς τομογράφους και δυόμισι φορές περισσότερους μαγνητικούς τομογράφους).

3.
Επικράτηση παράνομων και ανήθικων συμπεριφορών (φακελάκι, ποσοστά από την εφαρμογή βιοτεχνολογικών προϊόντων, παραγγελία εξετάσεων κ.λπ.).

Τα μέτρα που πήραν οι κυβερνώντες τα τελευταία χρόνια είναι άτολμα, επιφανειακά και πυροσβεστικά. Ποια μέτρα υιοθετήθηκαν; (α) η οριζόντια περικοπή των μισθών, (β) η αύξηση συμμετοχής των ασφαλισμένων, ακόμη και αυτών με χρόνια νοσήματα, στην απόκτηση των φαρμάκων και για τη νοσηλεία, (γ) η ανάπτυξη ενός πλημμελούς συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, σύστημα που δεν επιτρέπει την ηλεκτρονική επικοινωνία γιατρού - φαρμακοποιού, (δ) η προσπάθεια για τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία που λυσσαλέα πολεμάται από τους έχοντες συμφέροντα, (ε) η μείωση των τιμών των  ακριβών φαρμακευτικών σκευασμάτων και (στ) η χωρίς σχέδιο συνένωση ελάχιστων νοσηλευτικών μονάδων.

Για τη σωτηρία του συστήματος απαιτείται έπειτα από μελέτη: Πρώτον, ανάπτυξη υγειονομικού χάρτη της χώρας που θα αναδείξει ελλείψεις, πλεονάσματα, επαναλήψεις και θα καθοδηγήσει στον ορθολογικό εκσυγχρονισμό του συστήματος, δεύτερον, δημιουργία εθνικού συστήματος εκπαίδευσης και αξιολόγησης των επιστημόνων Υγείας, τρίτον, ανάπτυξη φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την εφαρμογή μέτρων πρόληψης νόσων (δίαιτα, άσκηση, εμβολιασμοί), τέταρτον, εθνικοί διαγωνισμοί για αγορά ακριβών φαρμακευτικών ουσιών, αντιδραστηρίων και βιοτεχνολογικών υλικών, πέμπτον, ορθολογική συγχώνευση νοσηλευτικών ιδρυμάτων μόνο επί τη βάσει γεωγραφικών και υγειονομικών αναγκών, έκτον, επιλογή διευθυντικών στελεχών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων έπειτα από διαφανή και αξιοκρατικό διαγωνισμό, και γενικότερα η εισαγωγή συστημάτων και πρακτικών σύγχρονης διοίκησης σε όλες τις μονάδες του συστήματος, έβδομο, χρέωση και είσπραξη των εξόδων νοσηλείας από τους ασφαλισμένους ιδιωτικών φορέων, όγδοο, εφαρμογή πρωτοκόλλων συνταγογράφησης ιδιαίτερα για τα χρόνια νοσήματα που απαιτούν για την αντιμετώπισή τους πανάκριβα φαρμακευτικά σκευάσματα και ένατο, παραδειγματική τιμωρία και άμεση απομάκρυνση των όποιων επίορκων λειτουργών από το σύστημα Υγείας.

Είναι αδήριτη ανάγκη η πολιτική ηγεσία να θέσει μακροχρόνιους στόχους για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον από άτομα που δεν τους ενδιαφέρει η πολιτική σταδιοδρομία, γνωρίζουν καλά τα προβλήματα υγείας, έχουν το σθένος να προσκαλέσουν εξειδικευμένους συμβούλους και πάνω απ' όλα διαθέτουν αντίσταση στα ισχυρά κυκλώματα που αντιπαλεύουν κάθε εκσυγχρονισμό. Αν αυτές οι συνθήκες υλοποιηθούν, τότε το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα απαιτεί λιγότερη χρηματοδότηση. Οι υπηρετούντες σε αυτό θα αποζημιώνονται καλύτερα και οι προσφερόμενες υπηρεσίες θα πολλαπλασιαστούν. Αλλιώς οι σπασμωδικές ενέργειες των κυβερνώντων θα θυμίζουν κυβερνήτη πλοίου σε καταιγίδα χωρίς σύγχρονα μέσα πλοήγησης.

Ο κ. Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  «Σύστημα» | 17/03/2013 18:15
  Η προβολή της λέξης «σύστημα», στις μέρες μας, έτσι, που η μέχρι σήμερα προστιθέμενη προσδιοριστική της έννοια πριν από τις συμφυείς λέξεις, Κομμουνισμός, Καπιταλισμός, Σοσιαλισμός, Μοναρχία, Ολιγαρχία, που καθορίζουν την οικονομική διάρθρωση της παραγωγής σε σχέση με την δικαιότερη κοινωνική ανακατανομή. τις οποίες λέξεις ακολούθησαν οι έννοιες: «Νέα Τάξη Πραμάτων» «Νεοφιλελευθερισμός» «Παγκοσμιοποίηση» προστίθεται και η λέξη «Σύστημα» έτσι που αφαιρεί τις έννοιες που τελειώνουν σε «ισμός». Έτσι στην ερώτηση τι πολιτικό σύστημα έχουμε; Η απάντηση είναι.: «Σύστημα». Έννοια που γεννιέται μέσα από την τρέχουσα οξυμένη κοινωνικοπολιτική εξέλιξη η οποία διοχετεύεται στοχευόμενα με δημοσιογραφική τέχνη στο υποσυνείδητο των μαζών με στόχο να πολώσουν ψυχολογικά τις οξυμένε αντιθέσεις μεταξύ εκμεταλλευτών και εκμεταλλευομένων. Και το σύστημα. «Σύστημα», αγνοεί ως φαίνεται ότι « το μυαλό δεν συμφωνάει με το στομάχι».
  kellidis.a
  απάντηση03
   
   
  Need for change of Philosophy of the national health system | 17/03/2013 16:00
  Rationalization/careful planning of health services are crucial for the long-term survival of NHS but not the most important aspect.The pathogenesis of the greek national health system is much deeper.The HEART OF A HEALTH SYSTEM ARE THE PATIENTS as without them doctors will not exist and yet patients have been placed diachronically in the PERIPHERY INSTEAD THE CENTER where they belong. And along the society crisis the greek medical body has suffered an UNPRECEDENT CRISIS and THE LOSS OF PUBLIC TRUST.One only has to look at the bilious and depressing comments for doctors of a website reporting anonymously cases of fakelaki. The medical body has to wake up. The damage seems to be beyond repair
  IOANNIS VIRLOS CONSULTANT SURGEON
  απάντηση40