από metereologos.gr
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
 
 

«Η υγεία και τα μάτια μας λοιπόν…»

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η βαθιά οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων έχει πλήξει σημαντικό αριθμό πολιτών, αλλά και καίριους τομείς της κοινωνικής μας οργάνωσης. Τα προβλήματα που έχουν προκληθεί ανέδειξαν τις ανεπάρκειες, τις δυσλειτουργίες, καθώς και την ατροφία του υποτυπώδους Κράτους Πρόνοιας που διαθέτουμε. 

Σήμερα, η αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει επαρκείς υπηρεσίες υγείας δοκιμάζεται σκληρά. Παρακολουθώντας από κοντά τα όσα συμβαίνουν στο χώρο αυτό, βλέπουμε να αναπτύσσονται παράδοξες ενέργειες οι οποίες θέτουν κρίσιμα ερωτηματικά για τη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Αξιοποιώντας τις συνθήκες κρίσης που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα και στην κοινωνία, κάποιοι επιτήδειοι προσπαθούν να προωθήσουν τις δικές τους ιδιοτελείς επιδιώξεις, αδιαφορώντας προκλητικά για το δημόσιο συμφέρον. Κάποιοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας καταφεύγουν σε συγκεκριμένες μεθοδεύσεις, θέλοντας να ενισχύσουν την παρουσία τους στον ευαίσθητο αυτό χώρο. 

Έτσι, παρά τα οικονομικά προβλήματα που έχει ο χώρος τους, δεν σταματούν να προγραμματίζουν τα μεγάλα super markets της υγείας, τα οποία θα κυριαρχήσουν τα προσεχή χρόνια στην Ελλάδα. Σκέψη οξύμωρη και αντιφατική, αφού σήμερα οι περισσότεροι από αυτούς έχουν μπει στο άρθρο 99, αφού το επιτρέπει ο νόμος, για να μην γίνουν και αυτοί ένα από τα θύματα του συστήματός τους.

Όμως, η αλήθεια είναι άλλη. Στην Ελλάδα υπήρχε πάντοτε το πρόβλημα της ασυνέχειας που χαρακτήριζε τις πολιτικές υγείας. Είναι ένα πρόβλημα που ακόμα δεν έχει βρει τη λύση του. Γιατί το πολιτικό σύστημα με τις πρακτικές τύπου «Δώστα Όλα», σε συνδυασμό με τα «πιράνχας της υγείας», συνέτειναν στη διάλυση, την φτωχοποίηση, την γήρανσή του και οδήγησαν στη μετανάστευση όλο το φρέσκο επιστημονικά και ηλικιακά δυναμικό του. Με την πολιτική του νοικοκυρέματος που αναμφισβήτητα πρέπει να υπάρξει, μεταβαίνουμε σταδιακά στο άλλο άκρο, του «Κόψτα Όλα» και μάλιστα κάτω από μια οριζόντια λογική.

Ένα τέτοιο τοπίο στο χώρο της υγείας φαντάζει αποκαλυπτικό. Είναι, όμως,  το παρόν που ζούμε και το μέλλον που κάποιοι έχουν στο μυαλό τους. Σε αυτόν τον επερχόμενο Αρμαγεδδώνα της Υγείας, θα επικρατεί ένας φαύλος κύκλος, από τη στιγμή που το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας θα το διαχειρίζεται ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος θα μπορεί να δηλώνει μία εικονική πτώχευση εκβιάζοντας το Δημόσιο να αναλάβει τις ευθύνες του. Έτσι, για άλλη μια φορά, το υγειονομικό σύστημα θα είναι εκτεθειμένο στην ασυδοσία και στην ισχύ του περίφημου νόμου της αγοράς.

Ο «ακριβός» άρρωστος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, ο μακροχρόνια άνεργος, ο ανασφάλιστος δεν είναι «καλός πελάτης» και επιλογή του ιδιωτικού τομέα και θα παραπέμπεται στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία σε μερικά χρόνια δε θα είναι παρά μόνο μερικά μικρά νοσοκομεία της Αθήνας, των μεγάλων πόλεων και της επαρχίας, χωρίς την επάρκεια παρεχόμενων υπηρεσιών αφού τα μεγάλα και πλήρως εξοπλισμένα νοσοκομεία (οι φρεγάτες, τα αντιτορπιλικά του Ε.Σ.Υ. και όλα τα Πανεπιστημιακά) θα έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες. Εδώ, ας αφήσουμε την φαντασία κάποιων να οργιάσει…

Αν πράγματι θέλουμε η υγεία να μείνει μακριά από κερδοσκοπικά παιχνίδια, οφείλουμε να δράσουμε και να αντιδράσουμε. Διαφορετικά θα μετατρέψουμε την υγεία, την πρόνοια και την κοινωνική αλληλεγγύη σε πολιτική φαντασίωση. Άλλα θα λέμε, άλλα θα πράττουμε. 

Αναμφίβολα το Ε.Σ.Υ. χρειάζεται αλλαγές, όχι με σκοπό να το αποδομήσουμε, αλλά να το επαναθεμελιώσουμε, λαμβάνοντας υπόψη μας τις νέες ανάγκες και απαιτήσεις, αλλά και την υποχρέωσή μας να προχωρήσουμε χωρίς ταλαντεύσεις και ιδεοληψίες τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Η Υγεία είναι ο δείκτης εξανθρωπισμού και πολιτισμού για την κάθε κοινωνία. Αυτός μας υπενθυμίζει το χρέος που έχουμε απέναντι στη χώρα και στους πολίτες.

Η Υγεία και τα μάτια μας, λοιπόν…

 

*Ο κ. Γρηγοράκος είναι Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και  Βουλευτής Λακωνίας ΠΑΣΟΚ.Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (5)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ποιοί πείτε μας | 09/02/2013 12:08
  Από το άρθρο φαίνεται καθαρά ότι γνωρίζετε στοιχεία και σενάρια μεθοδολογίας, που θα οδηγήσουν στη πλήρη εξαθλίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Εγώ προσωπικά αν και είμαι γιατρός δεν μπορώ να καταθέσω επώνυμα για τους μεγαλοεργολάβους των ιδιωτικών κλινικών αλλά και τους άλλους πολιτικούς που όρισαν το ΦΕΚ σε δυσθεώρητα ύψη πριν μία δεκαετία, γιατί αύριο μπορεί να γυρίσω σπίτι και να λείπει ένα μέλος της οικογένειάς μου. Εσείς όμως σαν θεσμικό όργανο οφείλετε να ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΕΤΕ και όχι να αερολογείτε. Τους ξέρετε. Αλήθεια, {την υγεία και τα μάτια μας}, που απευθύνεστε?
  george
  απάντηση10
   
   
  DYSKOLA. | 08/02/2013 18:07
  LABYRINTHOS..THA XATHOUME..POLI BARI TO THEMA ORGANOSIS THS YGEIAS...DRAKOS .AN TON AFISOUN ELEUTHRO THA MAS KATASPARAXI.
  xristos
  απάντηση00
   
   
  Άλλα λέτε και άλλα ψηφίζετε | 08/02/2013 10:50
  Αγαπητέ κύριε Γρηγοράκο, την αποδόμηση του ΕΣΥ και την απομείωσή του στα μάτια των χρηστών του (μήπως για να "δωθεί" ευκολώτερα ;) τις επέφεραν οι πράξεις και οι παραλείψεις των δύο μεγάλων κομμάτων και των άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένων με αυτά "μηχανισμών" που δρούν στον χώρο της υγείας. Αν το παραπάνω άρθρο το έγραψε ο (καθ'όλα άξιος) θεράπων της υγείας,ίσως θα έπρεπε να εγκαλεί τον επί μακρώ βουλευτή που (και) με την δική του ψήφο ή ανοχή βοήθησε στο να καταπέσει έτσι ,όχι μόνο το ΕΣΥ αλλά, ολόκληρο το σύστημα παροχής υγείας μας.
  Nίκος Ποντικάκος
  απάντηση52
   
   
  Μακαρι να τα πιστευε | 08/02/2013 10:49
  Θα συμφωνουσα με οσα γραφει ο κυριος αν θεωρουσα οτι ολα τα παραπανω τα πιστευει και ασφαλως τα εννοει.Τωρα το πως εγινε καθηγητης και τοσα διαμαντια της Ιατρικης φθανουνε το πολυ μεχρι Δ/ντες του τελειωμενου ΕΣΥ ρωτηστε την Ιπποκρατους
  Εντατικολογος
  απάντηση81
   
   
  ΚΛΗΤΗΡΑΣ ΒΟΥΛΗΣ/ΘΥΡΩΡΟΣ Υπ.ΟΙΚ/ΚΩΝ-ΙΑΤΡΟΣ Ε.Σ.Υ:ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ 1 | 08/02/2013 10:17
  Αν ο κ. Γρηγοράκος ήταν Δικηγόρος,Μηχανικός ή ό,τι άλλο, θα δικαιολογούσα τον "πόνο" και την έννοια για τον "μη έχοντα" ασθενή του Ε.Σ.Υ. Όταν όμως η Β.τ.Ε. αποδέχεται την ουσιαστική,όχι εξομοίωση αλλά εξαθλίωση της επιστημονικής ιδιότητας του ιατρού στο Ε.Σ.Υ με τα 10 έτη σπουδών και την συνεχή μελέτη, αφήνοντας τους "πελάτες" των κομματικών γραφείων και άλλων -ιδιαίτερων και προσωπικών- χώρων στο απυρόβλητο (φωτοαντιγραφείς και νεροκουβαλητές (!!!) υπάλληλοι της Βουλής και πρωτοκολλητές του Υπ.Οικ. με ανώτερες -σταθερά βασικές αποδοχές από τους είλωτες των Νοσοκομείων), τότε μάλλον έχουμε χάσει το μέτρο της λογικής και του θράσους.
  Ενεργός Πολίτης
  απάντηση190