Και ξαφνικά στο πολυτελές ξενοδοχείο Four Seasons της Ντόχα του Κατάρ, την ώρα που συγκεντρώνονταν οι επιχειρηματίες (Έλληνες και Καταρινοί) για να τους μιλήσει ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς κάνει την εμφάνισή της η κυρία Βάνα Μπάρμπα: «Γεια σας, ήρθα και εγώ, ήμουν εδώ γύρω και πέρασα», είπε σε μερικούς γνωστούς της επιχειρηματίες, που την κοίταζαν έκπληκτοι. Η κυρία Μπάρμπα, η οποία υπενθυμίζω ήταν και υποψηφία στις βουλευτικές εκλογές με το κόμμα του κ. Γ. Καρατζαφέρη (χωρίς να την προσκαλέσει κανείς) παρακολούθησε ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του Πρωθυπουργού. Τι ακριβώς είχε συμβεί;

***

Συνεργάτης μου επικοινώνησε μαζί της και την ρώτησε τον λόγο που βρισκόταν στο Κατάρ και μάλιστα την ώρα που ο Πρωθυπουργός μιλούσε προς τους επιχειρηματίες. Και το μυστήριο λύθηκε όταν η κυρία Μπάρμπα, είπε ότι βρισκόταν στο… Ντουμπάϊ με μία εταιρεία που έχει ιδρυθεί για την προώθηση επιχειρήσεων στον Αραβικό Κόλπο, πετάχτηκε (όταν έμαθε περί Σαμαρά) και στο (διπλανό) Κατάρ και βρέθηκε και στο Four Seasons και παρακολούθησε… ταπεινά την ομιλία, σαν μια απλή ένοικος του ξενοδοχείου ή μια νεοφώτιστη επιχειρηματίας. Και μία λεπτομέρεια. Η κυρία Μπάρμπα δεν θέλησε να έχει καμία επαφή με τους Έλληνες πολιτικούς. Μάλλον για να μην παρεξηγηθεί η παρουσία της στο Κατάρ.

***

Σημαντικές απώλειες απολαβών έχει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, από τότε που ανέλαβε εθελοντικά κυβερνητικό πόστο, αλλά και από τότε που παράτησε το ΙΟΒΕ: «Ξέρεις πόσα έπαιρνα στο ΙΟΒΕ και πόσα παίρνω σήμερα;» έλεγε αντικρούοντας την γκρίνια σχεδόν όλου του κόσμου για τις περικοπές και τα χαράτσια: «Ξέρω καλά τι συμβαίνει με τις περικοπές η μητέρα μου είναι συνταξιούχος του ΙΚΑ και συνεχώς μου γκρινιάζει», έλεγε.

***
Ο κ. Στουρνάρας όμως είπε και κάτι άλλο. Νιώθει, λέει, ότι ίσως να είναι ο μοναδικός Έλληνας που μείωσε εθελοντικά τις απολαβές του, με τα χαράτσια και την φορολογία που επέβαλε. Αλλά, όπως με πληροφόρησε δεν γινόταν διαφορετικά: «Ήθελα 13,5 δισ. ευρώ, τα οποία εάν δεν τα είχαμε θα είχαμε χρεοκοπήσει. Προτίμησα να κόψουμε μισθούς για να έχουμε μισθούς, να κόψουμε συντάξεις για να έχουμε συντάξεις», είπε και κάλεσε τους πάντες εάν δεν τους αρέσει αυτή η λύση για τη μη χρεοκοπία να του πουν κάποια άλλη: «Η σιωπή, σε άλλη πρόταση σημαίνει επιστροφή στη δραχμή», σημείωσε κατηγορηματικά.
***
Στοίχημα έχει βάλει ο κ. Αδ. Γεωργιάδης πότε θα παραιτηθεί από Πρόεδρος και από μέλος της Προκαταρκτικής Επιτροπής ο κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης. Μου έλεγε μάλιστα ότι αυτό θα συμβεί πολύ γρήγορα, αφού πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες ο κ. Μαρκογιαννάκης εμφανίζεται απηυδισμένος με όσα γίνονται στην Επιτροπή. Το έχει μάλιστα εξομολογηθεί και σε συναδέλφους του στη Βουλή, παρά το κουράγιο που προσπαθεί κάθε ημέρα να του δίνει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης.

***
Και πώς να μην είναι απηυδισμένος ο Πρόεδρος της Επιτροπής, τη στιγμή μάλιστα που άρχισαν να σημειώνονται σ΄αυτήν και… τραυματισμοί. Όπως αυτός του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Β. Καπερνάρου που έσπασε το δάχτυλό του χεριού του όταν χτύπησε με δύναμη το χέρι του στο έδρανο: «Αυτό το συμβάν ήταν χτύπημα στους θεσμούς», έγραψε εν συνεχεία στο twitter του ο βουλευτής. Ή ακόμα οι συνεχιζόμενοι καβγάδες του κ. Αδ. Γεωργιάδη με την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, όταν ξαφνικά πήγε (με υπονοούμενα) να βάλει στο κάδρο της λίστας Λαγκάρντ και τη μαέστρο, τηλεπαρουσιάστρια και σύζυγο του Αδωνη κυρία Ευγενία Μανωλίδου.

***
Τώρα θα πείτε τι σχέση η κυρία Μανωλίδου με τη λίστα Λαγκάρντ; Καμία. Έχει, όμως, όπως αφήνει να εννοηθεί ο πρώην σύζυγός της που αναφέρεται στη λίστα, με τον οποίο όμως η κυρία Μανωλίδου δεν έχει καμία οικονομική σχέση. Αυτά τα υπονοούμενα που άφησε η κυρία Κωνσταντοπούλου για δήθεν συγγενικό πρόσωπο του κ. Γεωργιάδη κάνοντας τον Αδωνη έξαλλο.
***
Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν επενδύσει, καθώς φαίνεται, πολλά στην κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων στα Μέσα Μεταφοράς. Μετά την κατάρρευση του μετώπου στο Μετρό, είχαν πιστέψει πως στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένα σκληρότερο μέτωπο, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώθηκε, καθώς άλλα προέκυψαν από την ψηφοφορία, την οποία πάντως κάποιοι κατήγγειλαν ως μην διαφανή και αποτέλεσμα, παρασκηνιακών συμφωνιών με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, κλπ. κλπ.
***
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τον βαθμό της απογοήτευσης στην αξιωματική αντιπολίτευση από τις εξελίξεις αυτές, όμως κατάσκοπός μου με πληροφόρησε ότι το ζήτημα προκαλεί ρήγματα και στη θεωρητικώς συμπαγή αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως μου ανέφερε, στον διάδρομο του δευτέρου ορόφου στη Βουλή, έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, τσακώνονταν χθες για το θέμα επί πολλή ώρα και με πολλές φωνές ο κ. Π. Λαφαζάνης και η κυρία Νάντια Βαλαβάνη…
***
Η ΔΗΜΑΡ κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της το Σάββατο, στα γραφεία της σε μία τελευταία προσπάθεια να ενώσει όλες τις φυγόκεντρες δυνάμεις.. Για να αποφευχθούν τραγούδια κτλ, η κοπή της πίτας θα γίνει το μεσημέρι. Λίγες ημέρες αργότερα θα πραγματοποιηθεί και συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία κρίνεται κρίσιμη.
***
Ποιος θα πληρώσει τελικά το μάρμαρο; Δηλαδή τις ζημιές που προκλήθηκαν στο υπουργείο Εργασίας μετά την εισβολή των ΜΑΤ σ΄αυτό για να αντιμετωπίσουν τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που αποπειράθηκαν να καταλάβουν το γραφείο του υπουργού κ. Ι. Βρούτση. Ο υπουργός ζητεί από το ΚΚΕ να πληρώσει τις ζημιές, αλλά το ΚΚΕ διά του κ. Παφίλη απαντά στον υπουργό ότι είναι… προβοκάτορας! Τελικά τις ζημιές ποιος θα τις πληρώσει; Μήπως και πάλι οι φορολογούμενοι;