Βαθαίνει η νύχτα, κρύες βροχές πέφτουν από τον ουρανό, τον οποίο γέμισε ο καπνός από την καύση των ξύλων. Κάθομαι μπροστά στο τραπέζι, με τη διάθεσή μου να μην μπορεί να ησυχάσει. Τις τελευταίες ημέρες κάποια λόγια μού έρχονται στο μυαλό να πω στους αγαπημένους μου έλληνες φίλους. Ολοι λένε ότι ο χειμώνας εφέτος είναι από τους πιο δύσκολους των τελευταίων ετών. Η ύφεση που διαρκεί για τέσσερα χρόνια τώρα, η αρκετά υψηλή ανεργία καθώς και η ανάπτυξη που αργεί να φανεί επιτείνουν την αίσθηση βαρυχειμωνιάς στους ανθρώπους. Στις συναντήσεις μεταξύ φίλων, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα αφορά την κρίση.
Οταν μπροστά είναι ομίχλη και δεν φαίνεται καθαρά ο δρόμος κάτω από τα πόδια, οι άνθρωποι συνήθως στρέφουν τη ματιά τους για βοήθεια προς τη φιλοσοφία. «Τα πάντα ρει». Το γνωμικό από τον φιλόσοφο της Εφέσου Ηράκλειτο 2.500 χρόνια πριν μας εμπνέει ακόμη και σήμερα, δίνοντας ενθαρρυντική δύναμη. Η κρίση που επηρεάζει σχεδόν όλον τον κόσμο τα τελευταία χρόνια είναι αποτέλεσμα της τάσης αλλαγών της εποχής. Οι αλλαγές, οι προκλήσεις, οι μεταρρυθμίσεις και οι προσαρμογές, ως θέματα της εποχής, τοποθετούνται εξίσου σοβαρά μπροστά σε όλες τις χώρες. Καμία χώρα δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτά. Δυστυχώς, η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που επηρεάστηκε από την κρίση. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο μπορεί να είναι και η πρώτη χώρα που θα βγει από τις δυσκολίες και να αγκαλιάσει την ανάπτυξη στο μέλλον.
Η γενναιότητα, η επιμονή και η ατελείωτη επιβίωση ύστερα από πολλές περιπέτειες αποτελούν κοινά χαρακτηριστικά των αρχαίων εθνών του κόσμου, στα οποία ανήκουν και η Κίνα και η Ελλάδα, καθώς και άλλες χώρες. Η σημερινή κρίση μπορεί να είναι μόνο ένα κύμα στο μεγάλο ποτάμι της ελληνικής ιστορίας των χιλιάδων ετών. Στο παρελθόν δεν υπήρχε ούτε μία φορά που η Ελλάδα δεν ξεπερνούσε τις δυσκολίες και τις καταστροφές δυναμικά και επίμονα, και στεκόταν ξανά στον κόσμο υπερήφανα με νέα δύναμη και ζωτικότητα. Υπό την έννοια αυτή, ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι οι προσπάθειες και το κόστος πληρωμής της Ελλάδας δεν είναι σήμερα οι προετοιμασίες για ένα καλύτερο αύριο, γεμάτο ελπίδες;
«Ο αληθινός ήρωας στη φουρτουνιασμένη θάλασσα φαίνεται». Το θάρρος να στέκεται στην πρώτη γραμμή, η αφοβία απέναντι στους κινδύνους και τις δυσκολίες, ο ενθουσιασμός να εξερευνά τον άγνωστο κόσμο και να ανοίγει δρόμο μπροστά, είναι από τα πιο υπερήφανα εθνικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας. Το 2004, αντιμετωπίζοντας αφάνταστες δυσκολίες και πίεση, η Ελλάδα κατάφερε να παρουσιάσει στον κόσμο επιτυχείς και συναρπαστικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, κερδίζοντας διθυραμβικά σχόλια από τα διεθνή ΜΜΕ, «ζωντανεύοντας τον θρύλο της ελληνικής μυθολογίας». Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι έλληνες εφοπλιστές άνοιξαν νέο δρόμο στη θάλασσα, με τα «Πλοία της Ελευθερίας» που πωλήθηκαν σαν άχρηστα μέταλλα, και έγιναν η παγκόσμια υπερδύναμη στον τομέα της ναυτιλίας. Από τα διδάγματα του παρελθόντος μπορούμε να μάθουμε για το μέλλον, όπως αναφέρει και ένα κινεζικό ρητό. Εχουμε κάθε λόγο να είμαστε πεπεισμένοι για το μέλλον της Ελλάδας. «Ο χειμώνας μάς έρχεται, μπορεί να είναι μακριά η άνοιξη;». Ευχές προς τους αγαπημένους έλληνες φίλους!

Ο κ. Ντου Τσιουέν είναι πρεσβευτής της Κίνας στην Ελλάδα.




ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ