Εντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στα ανώτατα κλιμάκια του ΣΔΟΕ το θέμα της διαφθοράς των πολιτικών και των ιερωμένων, μεταξύ των οποίων και των μητροπολιτών! Μου λένε ότι το ζήτημα έχει απασχολήσει και τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα. Το πρόβλημα είναι ότι τους τελευταίους μήνες το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχει κατακλυστεί από καταγγελίες για παράνομο πλουτισμό που αφορούν δημοτικούς συμβούλους, δημάρχους ή βουλευτές. Βεβαίως, το 99% των καταγγελιών είναι ανώνυμες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόσθετη δυσκολία στη διερεύνηση των υποθέσεων. Ως εκ τούτου το ΣΔΟΕ έχει περιοριστεί να ρίξει το γνωστό «άπλετο φως» στους λογαριασμούς 54 πολιτικών αλλά και ιερωμένων. Ελπίζω το «φως» να μην είναι τόσο εκτυφλωτικό ώστε να κρύψει όσα υπάρχουν…
***
Εξεπλάγησαν ακόμη και οι συνηθισμένοι με τις υποθέσεις νοθείας καυσίμων υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους. Ο λόγος της έκπληξης ήταν τα 30 δείγματα από πρατήρια τα οποία προμηθεύουν την Αστυνομία και την Πυροσβεστική. Και τα 30 εμφάνισαν υψηλή περιεκτικότητα σε θείο, απόδειξη ότι έχουμε νοθεία του πετρελαίου με ναυτιλιακό πετρέλαιο το οποίο είναι φθηνότερο. Εν τω μεταξύ, περιήλθε σε γνώση του γενικού γραμματέα Διαφάνειας κ. Γ. Σούρλα ότι και οχήματα του Στρατού εμφάνισαν «ύποπτη» συμπεριφορά κατά τη διάρκεια άσκησης, εγείροντας υποψίες για νέα νοθεία καυσίμων και στον Στρατό. Οι κυνικοί δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι με τις αμοιβές που υπάρχουν σήμερα στον Στρατό και στην Αστυνομία είναι απορίας άξιον που η παρανομία και η νοθεία στα καύσιμα δεν έχουν πάρει διαστάσεις επιδημίας…
***
Μετά τον Οδυσσέα Ελύτη, νομπελίστας θα γίνει και ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Σύμφωνα με τον επίσημο προγραμματισμό, ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται σήμερα στη Λευκωσία για το μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου και στη συνέχεια μεταβαίνει στο Μόναχο, όπου και θα διανυκτερεύσει. Τη Δευτέρα θα μεταβεί στο Οσλο ως μέλος της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας που θα παραλάβει το Νομπέλ Ειρήνης. Δεν είναι κακή μια τέτοια βράβευση για τον Πρωθυπουργό. Ευχόμαστε και του χρόνου με το Νομπέλ Οικονομίας. Στο Οσλο για να παραλάβει το βραβείο θα βρίσκεται επίσης και η κυρία Ανγκελα Μέρκελ, με την οποία ο Πρωθυπουργός θα έχει νέα συνάντηση, αλλά και ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφιας, ως προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
***
Στο «κλίμα μισαλλοδοξίας που καλλιεργούν συστηματικά τον τελευταίο καιρό ορισμένοι κύκλοι» απέδωσε ο κ. Ι. Παπαντωνίου την ενέργεια εκφοβισμού με τα γκαζάκια που κατέστρεψαν δύο αυτοκίνητα έξω από την οικία του στην Κηφισιά. Οπως λένε ορισμένοι βουλευτές, το όνομα της συζύγου του πρώην υπουργού αναφέρθηκε σε συσχετισμό με τη «λίστα Λαγκάρντ» προκαλώντας εντυπώσεις χωρίς η Δικαιοσύνη, κύκλοι της οποίας παρείχαν τις πρώτες ανεπίσημες πληροφορίες, να έχει δώσει κάποια ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης.
***
Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον. Οχι βέβαια για διαβουλεύσεις στον Λευκό Οίκο, αλλά για την Κοινοβουλευτική Διάσκεψη του ΝΑΤΟ. Εν τω μεταξύ στην Αθήνα δεν έχουν κοπάσει τα βιτριολικά σχόλια των βενιζελικών εναντίον του. «Θα έχει την τύχη της Λούκας που πήρε το 0,5%» λένε στην Ιπποκράτους. Οι συνεργάτες του κ. Λοβέρδου αφήνουν πάντως να διαρρεύσει ότι, ακόμη κι αν επαληθευθούν αυτές οι προβλέψεις, ίσως η διαφορά τους από το ΠαΣοΚ, ιδίως αν συνεχίσει να «θυσιάζεται για τη χώρα», δεν θα είναι πολύ μεγάλη…
***
Ενδιαφέρουσα σύνθεση είχε το δείπνο που παρετέθη την Τετάρτη σε οικία στη Γλυφάδα, αλλά εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον είχε και η φιλική συζήτηση που αντάλλαξαν οι καλεσμένοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Συνδαιτυμόνες ήταν οι κκ. Φ. Σαχινίδης, Ι. Μανιάτης, Σπ. Λυκούδης, Δ. Χατζησωκράτης, αργότερα προστέθηκε στην παρέα η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και μετά τα μεσάνυχτα έκανε την εμφάνισή του και ο κ. Ι. Σταθάκης. Τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ έφυγαν λίγο πριν από τις 12 μ.μ. ως άλλες… σταχτοπούτες, και οι συνάδελφοί τους του ΠαΣοΚ λίγο αργότερα, ίσα-ίσα που πρόλαβαν να χαιρετήσουν τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και να ανταλλάξουν δυο λόγια στο πόδι για το Φορολογικό και για το αν ο κ. Ι. Στουρνάρας έστειλε στην Κουμουνδούρου τη νέα πρόταση.
***
Η συζήτηση περιεστράφη γύρω από την πολιτική κατάσταση, τις αντοχές της κυβέρνησης, τις προοπτικές του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου και τη Χρυσή Αυγή. Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία έδειχνε να απολαμβάνει την αποτοξίνωση από την εγχώρια πολιτική αλλά και τις δραστηριότητές της εκτός Ελλάδος, όπως ήταν οι διαλέξεις της στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης στο Χάρβαρντ, αιφνιδίασε τους συνομιλητές της όταν εξέφρασε τη συμφωνία της με την πρόταση του κ. Ευ. Βενιζέλου για σκληρή ποινική αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, ώστε τα μέλη της να στιγματίζονται και να μην ηρωοποιούνται. Επεσήμανε μάλιστα ότι θεωρεί λάθος να απέχουν οι βουλευτές των άλλων κομμάτων από τοπικές εκδηλώσεις και να αφήνουν το πεδίο ελεύθερο στη Χρυσή Αυγή, γιατί έτσι ενισχύεται και η τάση ανοχής των φασιστικών και ρατσιστικών φαινομένων από την κοινωνία.
***
Τελικά αυτός ο κ. Χανς Φούχτελ, εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης, υφυπουργός Εργασίας και από τους πλέον αγαπημένους της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ, έμαθε δυο-τρεις λέξεις στα ελληνικά και τις λέει παντού. Ακόμη και στον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά που ζήτησε να τον δει την Παρασκευή, ανεπισήμως: «Θα τα κάνουμε τάκα-τάκα και όχι τράκα-τράκα» είπε στον έκπληκτο κ. Σαμαρά που τον υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Μαθαίνω ότι δάσκαλός του στα ελληνικά δεν είναι άλλος από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ευ. Στυλιανίδη, που επιχειρεί τώρα να του μάθει και πώς παρασκευάζεται το καλό… τσίπουρο στην Κομοτηνή.
***
Ο κ. Φούχτελ (ή «Φούχτελος», όπως τον ονομάζει χαριτολογώντας και η γερμανίδα καγκελάριος) ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για το έργο που έχει γίνει ως τώρα, λέγοντάς του ότι υπάρχει σαφής αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της χώρας μας από τους Γερμανούς. Του είπε μάλιστα εν όψει της επίσκεψης του κ. Σαμαρά στη Βαυαρία ότι το κλίμα άλλαξε προς το καλύτερο και ότι είναι ευκαιρία τώρα να πεισθούν οι Γερμανοί για επενδύσεις στην Ελλάδα. Την ίδια ημέρα ο Γερμανός είχε συνάντηση και με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο: «Την αξιοπρέπειά μας δεν την πουλάμε» του είπε ο Αρχιεπίσκοπος.
***
Αλλά επιμένω ότι ο κ. Στυλιανίδης ασκεί μια διαφορετική επιρροή πάνω στον κ. Φούχτελ. Ο υπουργός προσφάτως βρέθηκε στη Βαυαρία, όπου μίλησε σε βαυαρούς επιχειρηματίες και διοργάνωσε μάλιστα και συναυλία με την κυρία Βίκυ Λέανδρος. Εισέπραξαν περί το μισό εκατ. ευρώ, το οποίο θα δοθεί στον Αρχιεπίσκοπο για το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας. Μάλιστα εκείνο το βράδυ ένας βιομήχανος έβγαλε από την τσέπη του το μπλοκ των επιταγών του, έγραψε πάνω σ’ αυτό 70.000 ευρώ και το έδωσε στον υπουργό. Αλλά ο υπουργός Εσωτερικών δεν στάθηκε σε μία συναυλία. Με μέσο τον κ. Φούχτελ και με τη βοήθεια μερικών γερμανών βιομηχάνων κατάφερε να παρακολουθήσει το ντέρμπι Μπάγερν – Ντόρτμουντ και να κλείσει συμφωνία με την Μπάγερν ώστε να δώσει φιλικό αγώνα με τον… Πανθρακικό και τα έσοδα να διατεθούν για τη δημιουργία ιδρύματος για τα σπαστικά παιδιά στην Κομοτηνή.
***
Τελευταίως –και οι περισσότεροι στη Βουλή το έχουν προσέξει –ο κ. Αλ. Τσίπρας εκνευρίζεται εύκολα. Κυρίως όταν επιτίθεται στη ΝΔ εμπλέκοντας όλο και συχνότερα και τον… Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αφορμή για τον νέο εκνευρισμό του έδωσε η απάντηση της ΝΔ στη γνωστή ανακοίνωση της Νεολαίας Συνασπισμού για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου: «Αποκαλείτε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δωσίλογους», «κουκουλοφόρους». Πρωτάκουστο!» είπε, συνεχίζοντας με το ίδιο ύφος: «Συγχαρητήρια, κύριοι της κυβέρνησης! Παρακαλώ να μεταφέρετε τα συγχαρητήριά μου και στον Πρωθυπουργό, τον κ. Σαμαρά, για τις επιλογές του και κυρίως για τους συνεργάτες που έχει δίπλα του».
***
Ο κ. Τσίπρας όμως δεν αρκέστηκε σε αυτά: «Ηταν εν γνώσει του αυτή η χυδαία ανακοίνωση» είπε για τον κ. Σαμαρά, σχολιάζοντας ότι «προσπάθησαν κάποιοι να τα μαζέψουν, «διαρρέοντας» ότι υπήρξε μια έντονη αντίδραση σε μια ανακοίνωση μιας Νεολαίας κόμματος –προσέξτε, σε μια Νεολαία –η οποία χαρακτήρισε τον Δεκέμβρη του 2008 «εξέγερση»».
***
Και αμέσως ανέσυρε δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια του 2009: «Τον περασμένο Δεκέμβρη είχαμε μια εξέγερση νέων ανθρώπων που εκδήλωναν την οργή τους για όλα αυτά για τα οποία δεν συμφωνούν και τους κάνουν να υποφέρουν. Θεωρώ ότι είναι παρήγορο ότι η νεολαία του τόπου μας εξεγείρεται για πράγματα τα οποία δεν μας πηγαίνουν, δεν μας αρέσουν».
***
Και το καλύτερο ο κ. Τσίπρας το άφησε τελευταίο: «Αυτά έλεγε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Την επόμενη φορά που θα τον συναντήσω, κύριοι της κυβέρνησης, θα του μεταφέρω ότι, σύμφωνα με την άποψη των συνεργατών του κ. Πρωθυπουργού, είναι και αυτός «πεμπτοφαλαγγίτης» και «κουκουλοφόρος» που εκφέρει αυτές τις απόψεις».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ