από metereologos.gr
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
 
 

Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα – Η Μελίνα… ξαναπεθαίνει

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το -από σχεδόν τρεις δεκαετίες πριν- όραμα της Μελίνας Μερκούρη, για την προσπάθεια θεατρικής παρουσίας, ανάπτυξης και εκπαίδευσης στην Περιφέρεια, που υλοποιήθηκε μέσω των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων της χώρας. Αυτό γιατί σήμερα ουδείς θέλησε να πιστέψει κεντρικά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτοδιοικητικά, την προσφορά του έργου τους. Δεκαπέντε Δημοτικά Περιφερειακά θέατρα επιχορηγούνταν έως πρότινος με το ένα τρίτο του προϋπολογισμού του Εθνικού Θεάτρου, ενώ σήμερα η συνολική επιχορήγησή τους μόλις που αγγίζει το ένα έβδομο (!).

Ο θεσμός των ΔΗΠΕΘΕ, αποτελεί το σημαντικότερο κρατικό θεσμό της Θεατρικής και πολιτιστικής ανάπτυξης στην περιφέρεια, μετά το «Άρμα Θέσπιδος», που όμως απαξιώνουν, έχοντας ως πρόσχημα την «κρίση», τα καταστροφικά «μνημόνια» και τον «Καλλικράτη». Οι αυτοδιοικήσεις, ελλείψει κεντρικής χρηματοδότησης (ή με ψιχία από το Υπ. Πο που δεν καλύπτουν καν τις ανελαστικές τους ανάγκες), καλούνται να αναλάβουν το «βάρος» της χρηματοδότησής τους. Έτσι, ο φορέας αφήνεται στην «τύχη» των Δημοτικών Αρχών, ευελπιστώντας στην ευαισθησία και την αντίληψη του εκάστοτε Δημάρχου, που αφορά τόσο στην αναγκαιότητα ύπαρξής του φορέα, όσο στην πολιτιστική ανάπτυξη και εκπαίδευση του τόπου του.

Το Υπουργείο πολιτισμού με την εδώ και τρία χρόνια απόλυτη στάση αποχής και την απουσία κάθε ίχνους ενδιαφέροντος για το θεσμό, τον σέρνει πίσω από την κουτσή του άμαξα αφήνοντάς τον να ξεψυχήσει μονάχος, εφόσον δεν προβαίνει σε καμία απολύτως αλλαγή της αρρωστημένης πλέον κατάστασής του. Αντιθέτως, μείωσε τη χρηματοδότησή του 50%, προκαλώντας και την αντίστοιχη μείωση της χρηματοδότησης του υπολοίπου 50% από τον εκάστοτε Δήμο.

Τον Απρίλη του 2011, Διευθυντές και Πρόεδροι των 15 ΔΗΠΕΘΕ, κληθήκαμε για συνάντηση με τον τότε Υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο, προκειμένου να συζητήσουμε τα προβλήματα των Περιφερειακών Θεάτρων και να βρούμε άμεση λύση για τη «σωτηρία» του θεσμού. Στη συνάντηση αυτή λίγο ως πολύ, ο τότε Υπουργός Πολιτισμού, μετά από την έντονα εκφρασμένη δυσαρέσκεια όλων μας για την καταστροφική ανοχή και απαξίωση από το Υπουργείο Πολιτισμού, μας ανακοίνωσε καθησυχαστικά την πρόθεση του Υπουργείου να στηρίξει το θεσμό με αλλαγές στα «κακώς κείμενα», πάντα μέσα από τη «συζήτηση» και τις προτάσεις που καταθέσαμε όλοι οι Διευθυντές, για την αποτελμάτωση του θεσμού και την υγιή επανεκκίνησή του.

Τίποτε από όλα αυτά δε συνέβη έως και σήμερα. Οι προγραμματικές συμβάσεις των ΔΗΠΕΘΕ συνεχίζουν να έχουν «προσωρινή» μορφή (εδώ και τρία χρόνια), οι οποίες λήγουν και ανανεώνονται κάθε έξι μήνες! Με τον τρόπο αυτό, καθίστανται τα ΔΗΠΕΘΕ έρμαια της πολιτικής απροθυμίας, ενώ οι επιχορηγήσεις συνεχίζουν να μειώνονται -ή σε περιπτώσεις να μην καταβάλλονται καν-. Ο ετήσιος καλλιτεχνικός και εκπαιδευτικός προγραμματισμός είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί και ο φορέας πνέει τα λοίσθια.

Μερικά επιπλέον δυνατά χαστούκια από το Υπουργείο Πολιτισμού για το φορέα, αποτελούν οι μονομερείς «διορθώσεις» ή αφαιρέσεις σημαντικών για τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση των ΔΗΠΕΘΕ όρων των Προγραμματικών Συμβάσεών τους. Οι «διορθώσεις» ή αφαιρέσεις αυτές, εντείνουν τα ήδη σημαντικά προβλήματα του θεσμού, ενώ δημιουργούν και σοβαρό πλήγμα στον εργασιακό κλάδο από τη μείωση των παραγωγών και άρα τη χρήση κατά πολύ μικρότερου αριθμού επαγγελματιών ηθοποιών, ως είχε συμφωνηθεί με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και αναφέρονταν ρητά στις αρχικές προγραμματικές συμβάσεις των ΔΗΠΕΘΕ.

Η εξαθλίωση των Περιφερειακών Θεάτρων δολοφονεί το θεσμό. 18 χρόνια μετά, θανατώνει το όραμα και τη Μελίνα για δεύτερη φορά

*Ο κ. Γιάννης Ζαφείρης είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δη.Πε.Θε Βορείου Αιγαίου


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (5)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Είναι υποχρέωσή σας.. | 09/09/2012 14:12
  Κύριε Ζαφείρη. Είναι υποχρέωσή σας να καταφέρετε όλοι οι διευθυντές να διαφυλάξετε με κάθε τρόπο, μέσα από τη δραστηριότητά σας και από τη δύναμη του λόγου, τον πολιτισμό στην περιφέρεια. Το οφείλετε αυτό. Λυπάμαι που ήδη το Δηπεθε Ρόδου έκλεισε. Εύχομαι η φωνή σας μαζί με άλλων να ακουστεί.
  Μαρκέλλα Ζαν.
  απάντηση180
   
   
  όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρι | 09/09/2012 13:44
  ψεύτης αγράμματος ατάλαντος αμόρφωτος δολοπλόκος είστε κύριε.
  mir
  απάντηση116
   
   
   
  πίσω πόρτα | 09/09/2012 07:57
  πιο μιλα για το θέατρο όταν ο ίδιος είναι νούμερο κακής επιθεώρησης ,κύριε Ζαφείρη πως μπήκατε στο δηπεθε?
  rania
  απάντηση517
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Πεθαίνει και ο πολιτισμός... | 08/09/2012 10:58
  Καθημερινά καταστρέφουν τα πάντα, τίποτε δεν έχουν αφήσει όρθιο. Ο πολιτισμός, το τελευταίο πνευματικό μας οχυρό, λεηλατείται αργά και βασανιστικά. Δεν του δίνουν καν την ευκαιρία να αυτοκτονήσει (μια και έξω), για να μην ταλαιπωρούμαστε, με την ίδια "ευκαιρία" που δίνουν σε τόσους συνανθρώπους μας. Ντροπή..
  Manou
  απάντηση183