Σε πολιτική αφωνία, όπως οι ίδιοι την χαρακτηρίζουν, έχουν αυτοπεριορισθεί τόσο η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη από τη ΝΔ, όσο και ο κ. Αν. Λοβέρδος από το ΠαΣοΚ. Δεν πρόκειται τουλάχιστον έως το τέλος του καλοκαιριού να κάνουν πολιτικές δηλώσεις, κριτική (είτε στην κυβέρνηση, είτε στο κόμμα τους) ή οποιαδήποτε πρόταση. Τα δύο αυτά στελέχη έχουν επιλέξει- για διαφορετικούς λόγους- την πολιτική αφωνία, μη θέλοντας να συμμετέχουν στα πολιτικά δρώμενα. Η κυρία Μπακογιάννη, επέστρεψε από τις διακοπές στα Χανιά, θα πεταχτεί έως το Λονδίνο μαζί με τον σύζυγό της κ. Ισ. Κούβελο για να παρακολουθήσει την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, μετά θα ξαναπάει στα Χανιά και θα περιμένει πώς θα εξελιχθεί η κυβερνητική πολιτική ώστε να πάρει θέση.

***
Ο κ. Αν. Λοβέρδος βρίσκεται μαζί με την οικογένειά του στην Κυλλήνη για ολιγοήμερες διακοπές, αλλά η προσοχή του βρίσκεται αλλού. Αφού αρνήθηκε να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε κομματικό και κοινοβουλευτικό όργανο, που του έχει προτείνει ο κ. Ευ. Βενιζέλος, έχει πυκνώσει, όπως πληροφορούμαι, τις επαφές του με τον κ. Γ. Φλωρίδη, ο οποίος, όπως ο ίδιος λέει βρίσκεται σε ετοιμότητα για πολιτική παρέμβαση.

***
Μπορεί άραγε ένας… αρουραίος να δημιουργήσει κυβερνητική παρεξήγηση; Ναι, αν ο αρουραίος κατοικοεδρεύει στο υπουργείο Υγείας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Την περασμένη Παρασκευή ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς επιχείρησε να τηλεφωνήσει σε αναπληρωτή υπουργό. Κάτι τέτοια είναι αλήθεια τα συνηθίζει ο Πρωθυπουργός για να διαπιστώσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των υπουργών του και κυρίως αν κάποιος κάνει κοπάνες. Μόνο που ο κ. αναπληρωτής υπουργός απουσίαζε από το γραφείο του και ο κ. Σαμαράς του άφησε μήνυμα στις γραμματείς του: «Πείτε του ότι του τηλεφώνησα». Τι έκανε ο αναπληρωτής υπουργός μόλις έμαθε ότι τον ζήτησε ο Πρωθυπουργός και δεν ήταν στο γραφείο του δεν ξέρω, εκείνο όμως που γνωρίζω είναι ότι ξαφνικά εμφανίστηκε σε πρωταγωνιστικό ρόλο ένας αρουραίος!

***
Τι ακριβώς είχε συμβεί; Ο συγκεκριμένος αναπληρωτής υπουργός, δεν γνωρίζω που είχε πάει αλλά βρέθηκε ξαφνικά κυριακάτικα και με καύσωνα στο γραφείο του. Την παραμονή του μάλιστα στο υπουργείο κάποιοι καλοθελητές φρόντισαν να την διαρρεύσουν. Όπως φρόντισαν, όπως μου είπαν να διαρρεύσουν επίσης ότι δεν είχε καν τηλεφωνική σύνδεση αφού τα τηλεφωνικά καλώδια τα ροκάνισε ένας… αρουραίος. Να σημειώσω ότι ακόμα ο αρουραίος παραμένει… ασύλληπτος!

***

Στη Χρυσή Αυγή δεν αναγνωρίζουν ούτε τις προσευχές των μεταναστών. Την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο το ραμαζάνι των μουσουλμάνων (προς το τέλος Αυγούστου) παραχωρώντας τους δύο στάδια (το ΣΕΦ και το ΟΑΚΑ) για την προσευχή τους, η Χρυσή Αυγή, διά του κ. Ηλ. Κασιδιάρη προειδοποιεί ότι «το συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι αναγνωρίζεται μόνον στους Έλληνες πολίτες και όχι στους λαθρομετανάστες»!

***
Προειδοποίηση βεβαίως δεν θορύβησε την κυβέρνηση, αφού σου λέει ότι υπάρχουν και Έλληνες πολίτες που είναι μουσουλμάνοι και μετανάστες μουσουλμάνοι που έχουν πάρει την ελληνική ιθαγένεια. Επιπλέον, λένε, ότι η προσευχή των μουσουλμάνων με την ευκαιρία του ραμαζανιού θα γίνει σε κλειστούς χώρους. Πάντως για καλό και για κακό λαμβάνονται όλα τα μέτρα.

***

Πλήρης ανακαίνιση. Η αίθουσα της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, στο υπόγειο του κτιρίου επί της οδού Β. Σοφίας 2 ανανεώθηκε. Μπορεί να στοίχισε κάτι παραπάνω αλλά ο χώρος μεγάλωσε δημιουργήθηκαν σύγχρονες εγκαταστάσεις που αναμένουν τους Επιτρόπους της ΕΕ και τον κ. Χορστ Ράιχενμπαχ της Ομάδας Δράσης να δίνουν παραδοσιακά τις συνεντεύξεις τους στην αίθουσα αυτή. Ίσως η πλήρης ανακαίνιση της αίθουσας να λειτουργήσει ψυχοθεραπευτικά. Στην παλιά, προ ανακαίνισης, αίθουσα είχε έλθει σε πολύ δύσκολη θέση από ερώτηση αυστριακού δημοσιογράφου. «Πως νιώθετε που οι Έλληνες σας θεωρούν γκαουλάιτερ» είχε ρωτήσει πέρυσι το Νοέμβριο.

***

Μόλις την Παρασκευή απελευθερώθηκε από τα βαριά καθήκοντα του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών παραδίδοντας στον κ. Γιώργο Μέργο. Ο λόγος για τον κ. Ηλία Πλασκοβίτη που μοιράστηκε μαζί με τον πρώην επικεφαλής του ΣΟΕ και πρώην Υπουργό κ. Γιώργο Ζανιά το κύριο βάρος των διαβουλεύσεων με την τρόικα. Κι ενώ κανείς θα πίστευε ότι χθες πρώτη εργάσιμη μέρα μακριά από το υπουργείο θα έκανε… αποτοξίνωση, ο κ. Πλασκοβίτης «επέλεξε… Εφιάλτη» κατά τη διάσημη φράση του Ανδρεά Παπανδρέου. Εθεάθη λοιπόν ο πρώην γενικός το μεσημέρι να συντρώγει στο «Κεντρικό» ( αγαπημένο στέκι των τροικανών) με τον ανεπιθύμητο στα περισσότερα αθηναϊκά γραφεία μόνιμο εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Αθήνα κ. Μπομπ Τράα. Εκτός από την Αθήνα και το Εκουαδόρ, όπου ακόμα ζητούν τη σύλληψη του οι τοπικές κοινότητες και διάφορες οργανώσεις , μαθαίνω ότι κ. Τράα είναι ανεπιθύμητος και στην Κύπρο.

***
‘Ήρθαν λοιπόν, όπως σας είχα προαναγγείλει, καμιά δεκαριά νεοφασίστες από την Ιταλία και την Ισπανία του κινήματος «Acropolis against Wall Street» για να συμπαρασταθούν,όπως έλεγαν, στους Έλληνες που υποφέρουν. Πήγαν πρώτα στη Θεσσαλονίκη, όπου την βρήκαν (κυριακάτικα και με καύσωνα) σχεδόν άδεια και μη ξέροντας τι άλλο να κάνουν το έριξαν στα… μπουζούκια στην παραλιακή (κυρίως οι Ιταλοί). Εν συνεχεία πήγαν στην Ξάνθη και μοίρασαν τρόφιμα (προσέξτε πού) στα Πομακοχώρια! Περί τις 15 οικογένειες Πομάκων, μάλλον ανυποψίαστες για το τι ακριβώς συμβαίνει, παρέλαβαν μακαρόνια, λάδι και ρύζι.

***
Λεφτά υπάρχουν για τα νέα υπουργεία. Λοιπόν σας ενημερώνω ότι μόνον η ταμπέλα (φωτεινή παρακαλώ) που τοποθετήθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης που έχει επανασυσταθεί (αν και δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες) στοίχισε 2.400 ευρώ. Οι αρμόδιοι του υπουργείου βεβαίως επέμεναν έως την τελευταία στιγμή ότι το κόστος της νέα ταμπέλας θα ήταν μηδενικό, αφού τα γράμματα που χρησιμοποιήθηκαν υπήρχαν στις αποθήκες του υπουργείου. Α, να μην το ξεχάσω ξοδεύτηκαν και άλλα χρήματα για το υπουργείο αυτό, όπως ανακάλυψα στο site της «Δι@υγειας»: ένα χιλιάρικο περίπου για προμήθεια νέων σφραγίδων, 1.200 ευρώ για προμήθεια σωμάτων καλοριφέρ, 265 ευρώ για τον καθαρισμό των κουρτινών και 674 ευρώ για καθαρισμό των χαλιών. Τι λένε για όλα αυτά οι αρμόδιοι (που ισχυρίζονταν ότι έχουν μηδενικό κόστος); Όλες οι αποφάσεις δαπανών αφορούν χρήματα που προέρχονται από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΜΑΘ.