Ο Τζορτζ Πολκ, γνωστός αμερικανός δημοσιογράφος του CBS, δολοφονήθηκε, υπό αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες, στη Θεσσαλονίκη του 1948, όπου είχε μεταβεί για να πάρει αποκλειστική συνέντευξη από τον αρχηγό του Δημοκρατικού Στρατού Μάρκο Βαφειάδη. Ο Πολκ ήταν παντρεμένος με Ελληνίδα και αγαπούσε πολύ την Ελλάδα.
Τον Δεκέμβριο του 1947 είχαν δημοσιευθεί στο «Βήμα» μια σειρά άρθρα του για την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Σε ένα από αυτά έγραφε: «Λόγω της περιοριστικής κυβερνητικής επιτηρήσεως το οικονομικό σύστημα ευνοεί κυρίως μερικά άτομα. Ενας άνθρωπος δεν δύναται να κτίση εργοστάσιον ή να δημιουργήση εμπορικήν επιχείρησιν χωρίς κυβερνητικήν άδειαν. Και υπάρχει τρόπος η άδεια αυτή να δίδεται μόνο εις «κατάλληλα πρόσωπα», τα οποία συνδέονται με την κυβέρνησιν. Το σύστημα οδήγησεν εις αφαντάστους καταχρήσεις και παραλόγους εμπορικάς επιχειρήσεις, όπως πείθει ένας περίπατος διά μέσου των Αθηνών.
»Καίτοι η Ελλάς είναι πτωχοτάτη, τα καταστήματα των Αθηνών πλημμυρίζουν από είδη πολυτελείας. Αι τιμαί είναι εκ των υψηλοτέρων του κόσμου… Ηρώτησα έναν κοσμηματοπώλην των Αθηνών που μου εζήτησε 200 δολλάρια δι’ ένα ωρολόγιον το οποίον εις την Ελβετίαν πωλείται μόνο 25 διατί ζητεί τόσον υψηλάς τιμάς. Μου εξήγησεν ότι ουδείς εν Ελλάδι πιστεύει εις το μέλλον. Ολοι θέλουν να κάμουν μικράς τοποθετήσεις και μεγάλα κέρδη και είναι φανερόν ότι όλοι οι έχοντες χρήματα θέλουν να φύγουν».
Ας μεταφερθούμε στο σήμερα με… ξεναγό το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Στην τριμηνιαία έκθεση, που ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα, τονίζεται: Οι μισθοί έχουν μειωθεί δραστικά, η οικονομία βουλιάζει για πέμπτο συνεχόμενο έτος στην ύφεση, αλλά οι τιμές των περισσοτέρων καταναλωτικών αγαθών αντιστέκονται στα υψηλά – προ της κρίσης – επίπεδα και αποτελούν νάρκη για την ελληνική οικονομία.
Ελληνικό «παράδοξο», όπως θα έγραφε σήμερα και ο Πολκ. Φτωχή χώρα, φτωχοί κάτοικοι και «πλούσιες» τιμές. Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας αποδίδει το «παράδοξο» αυτό φαινόμενο στο γεγονός ότι δεν υπάρχει επαρκές ανταγωνιστικό πλαίσιο στην ελληνική αγορά, η οποία εξακολουθεί να μην έχει απελευθερωθεί πλήρως και σε όλα τα επίπεδα.
Δεν υπάρχει όμως και ελπιδοφόρα προοπτική «να αφαιρεθούν – κατά την πρόταση του ΙΟΒΕ – όλα τα εμπόδια στην είσοδο των νέων παικτών σε όλες τις αγορές, τα επαγγέλματα, τις υπηρεσίες και την εφοδιαστική αλυσίδα». Για να γίνουν όλα αυτά, πρέπει να «απελευθερωθούν» όσοι θα κληθούν να κυβερνήσουν, από το «ρουσφετολογικό σύνδρομο Κωλέτη», όπως το «δίδαξε» αυτές τις ημέρες ο κ. Βορίδης, ο οποίος «μετετάγη μετά του υπουργείου» από τον ΛΑΟΣ στη ΝΔ.
Για την ίδρυση επιχειρήσεων, δηλαδή για την πολυπόθητη ανάπτυξη, που αναφέρεται στο 1947 ο Πολκ, στην έκθεση του ΙΟΒΕ τονίζεται ότι από τα 250 εμπόδια στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα που έχει εντοπίσει ο ΣΕΒ λιγότερο από το 10%, δηλαδή 25, έχουν αρθεί! Εγκληματική η βραδύτητα στο άνοιγμα του δρόμου για την ανάπτυξη σε σχέση με την ταχύτητα επιβολής φόρων και περικοπής μισθών και συντάξεων. Και γνωρίζουν καλά οι κυβερνώντες σήμερα και όσοι φιλοδοξούν να κυβερνήσουν μετά τις εκλογές ότι όσο καθυστερεί η ανάπτυξη και παρατείνεται η ύφεση τόσο οι δανειστές με την τρόικα θα πιέζουν για πρόσθετα μέτρα λιτότητας…
Δικαιολογημένα στην έκθεση του ΙΟΒΕ διατυπώνεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών να δυσκολέψει τον σχηματισμό βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος.
Ολες αυτές οι ανησυχίες θα διαλυθούν την επομένη των εκλογών αν η πλειοψηφία των πολιτών εισακούσει τη σεμνή έκκληση του αρχηγού της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά («Καθημερινή», 1η Απριλίου): «Λύστε μου τα χέρια να κυβερνήσω την Ελλάδα».
gromaios@otenet.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ