Το καλοκαίρι του 2008 ο Αντώνης Σαμαράς είχε κατέβει για μερικές ημέρες στο Ναύπλιο, όπως το συνηθίζει κάθε χρόνο.

Παρότι ήταν ήδη ευρωβουλευτής, τον απασχολούσε αν θα τον υπουργοποιήσει ο Κ. Καραμανλής για να μπορέσει να επανέλθει πλήρως στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ήταν η εποχή που ακόμη τον απέφευγαν σχεδόν οι πάντες στη Ν.Δ., φοβούμενοι προφανώς την οργή της Ντόρας. Ο μόνος που δεν φοβόταν να εμφανιστεί δημοσίως μαζί του, ήταν ο Γιάννης Μανώλης. Συχνά πυκνά ξεκοκάλιζαν μαζί μπαρμπούνια στις ταβέρνες καταστρώνοντας σχέδια και στρατηγικές.

Ο Γιάννης Μανώλης ήταν από τους λίγους πιστούς στον Αντώνη Σαμαρά, τα πέτρινα χρόνια της απομόνωσής του κι ο μόνος που τολμούσε να αντιπαρατεθεί με την Μπακογιάννη, την εποχή που κανείς άλλος δεν τολμούσε να τα βάλει μαζί της.

Γι’ αυτό και προκαλεί εντύπωση η επίθεση που εξαπέλυσε χθες ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. στον πρόεδρο του κόμματος, τονίζοντας μάλιστα ότι δεν έχει καμιά διαφορά από τον Ευ. Βενιζέλο και τον Γ. Παπανδρέου.

Αν ήταν ο μόνος από τους πιστούς του Αντώνη Σαμαρά που του ασκεί κριτική, ενδεχομένως να μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι το πρόβλημα είναι του Μανώλη.

Αλλά τώρα τελευταία πολλοί τα βάζουν με τον Σαμαρά, από εκείνους που βρισκόταν πλάι του στα «πέτρινα χρόνια».

Ο Φαήλος Κρανιδιώτης υποστήριξε χθες ότι κάποιοι από τους βουλευτές που διαγράφηκαν πρέπει να επιστρέψουν, κρατώντας αποστάσεις από την απόφαση του αρχηγού του να καρατομήσει 21 βουλευτές σε μια νύχτα.

Ο Κώστας Μαρκόπουλος και ο Κώστας Γκιουλέκας από πρωτοπαλίκαρα του κ. Σαμαρά, εκφράζουν τώρα την απογοήτευσή τους, βλέποντας μάλιστα «πατεντάτους» καραμανλικούς να ξαναπιάνουν τα κομματικά πόστα. Ο Κώστας Τζαβάρας μεταπείστηκε την τελευταία στιγμή να ψηφίσει «ναι» στο μνημόνιο και να αποφύγει κι εκείνος τη διαγραφή.

Ή όλοι αυτοί λοιπόν έχουν άδικο, ή άδικο έχει ο αρχηγός τους που δεν συγχωρεί την άμεση προσαρμογή τους, στην αλλαγή βηματισμού που ο ίδιος επέλεξε.

Μόνο που έτσι δεν κερδίζονται εκλογές και δεν επιτυγχάνονται αυτοδυναμίες. Κανένα κόμμα δεν πήγε διχασμένο στις εκλογές και κατόρθωσε να πετύχει τους στόχους του. Κι αν με τέτοιο σκηνικό δεν επιτύχει ούτε η Ν.Δ. τους στόχους της στις εκλογές, θα μεγαλώσει η παρέα το καλοκαίρι που θα τρώει μπαρμπούνια στο Ναύπλιο…