Ένα και μοναδικό ήταν το «βέτο» του κ. Γ. Παπανδρέου στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ήθελε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει με κοινές μετοχές έτσι ώστε το κράτος να μπορεί να ασκεί τα δικαιώματά του. Η τρόικα δεν ήθελε γιατί, όπως έλεγαν οι αθυρόστομοι εκπρόσωποί της, «δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ούτε στον Βενιζέλο, ούτε στον Σαμαρά ότι δεν θα μετατρέψουν τις τράπεζες σε Αγροτική». Ο Γιώργος όμως δεν υποχωρούσε και διαμήνυσε ότι σε περίπτωση που δεν γίνει έτσι τότε πάνω από 90 βουλευτές του ΠαΣοΚ θα καταψηφίσουν το δεύτερο Μνημόνιο. Κάπου εκεί βρέθηκε μια λύση για να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Η ενίσχυση (διάσωση) των τραπεζών θα γίνει με κοινές μετοχές, αλλά οι «τεχνικές λεπτομέρειες» για το πώς το κράτος θα ασκεί τα δικαιώματα ψήφου θα καθοριστούν μέσα στον επόμενο μήνα. Με άλλα λόγια ο κ. Παπανδρέου θα πάρει αυτό που θέλει τώρα – για να το αξιοποιήσει στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ – και η τρόικα θα επιβάλλει αυτό που θέλει αργότερα.

**

Δύο άσπονδοι φίλοι, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Δ. Αβραμόπουλος συναντήθηκαν χθες στο γραφείο του δεύτερου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο κ. Αβραμόπουλος δεν παρέλειψε να μιλήσει για το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων, ενώ η Ντόρα, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, φάνηκε να το διασκεδάζει που ο κ. Σαμαράς είναι έτοιμος να κάνει αυτό για το οποίο διέγραψε την Ντόρα όταν το έκανε εκείνη. Δηλαδή να ψηφίσει το δεύτερο μνημόνιο λιγότερο από δύο χρόνια μετά το πρώτο. Ωστόσο η κυρία Μπακογιάννη εκτιμά ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα έγινε με λάθος τρόπο και σε λάθος χρόνο από το υπουργείο Οικονομικών με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε θυσίες – ιδίως στο πεδίο των μισθών – που δεν ήταν απαραίτητες.

**

Μια ομιλία του κ. Φίλιππου Σαχινίδη στη Βουλή δεν στερείται εκπαιδευτικής σημασίας για τους βουλευτές. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να παρηγορήσει τους βουλευτές με μία πανοραμική επισκόπηση των οικονομικών εξελίξεων των τελευταίων δεκαετιών κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση για την κύρωση του ισολογισμού και του απολογισμού του 2010. «Περίπου από το 1970 και μετά και με αποκορύφωμα τη δεκαετία του 1990 φάνηκε να κυριαρχεί η άποψη για το τέλος των οικονομικών κρίσεων: ότι δηλαδή, οι κυβερνήσεις πλέον είχαν τα εργαλεία για την εξομάλυνση των οικονομικών κύκλων και την αποφυγή των κρίσεων, ενώ παράλληλα οι αγορές εξασφάλιζαν την αέναη παραγωγή πλούτου». Δεν γνωρίζω αν το επιχείρημα αυτό είναι χρήσιμο για τους βουλευτές προκειμένου να δικαιολογήσουν στους ψηφοφόρους τους τα νέα «προοδευτικά» μέτρα τα οποία με μεγάλη χαρά θα ψηφίσουν. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι ο Φίλιππος τους αποτέλειωσε όταν για να ενισχύσει το επιχειρήμά του ότι τότε έμοιαζαν όλα πιθανά επιστράτευσε τον… Αρχιμήδη και τη φράση «Δως μοι πα στω και τα γαν κινάσω», δηλαδή «δώσε μου τόπο να σταθώ και θα κινήσω τη γη». Τελικά φαίνεται ότι η Γη στην Ελλάδα κινήθηκε λίγο περισσότερο απ’ όσο έπρεπε…

**

Ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης και ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος εθεάθησαν στο γραφείο του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ κ. Κ. Τασούλα στην Βουλή. Ο πρώην υπουργός Άμυνας με επαναστατική περιβολή, δηλαδή ζιβάγκο και αυστηρό ύφος, ανέλυε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία μπροστά στο δεύτερο Μνημόνιο, ο κ. Χαρακόπουλος εξέφραζε τους προβληματισμούς του και συμφωνούσε στα περισσότερα ενώ ο κ. Τασούλας δεν έκρυβε ότι δέχεται συνεχή παράπονα από βουλευτές για το γεγονός ότι θα κληθούν να ψηφίσουν μια σειρά από περιοριστικά μέτρα – και στη συνέχεια θα ζητήσουν την ψήφο του λαού… Στο τραπέζι έπεσαν ακόμα και οι υποψίες ότι το τέλος της περιπέτειας της δανειακής σύμβασης και του PSI θα μπορούσε να μην οδηγήσει σε εκλογές αλλά σε σχηματισμό κυβέρνησης ΠαΣοΚ με τους 154 βουλευτές του 2009 υπό τον κ. Ευ. Βενιζέλο.