Στην Κορτίνα της Βόρειας Ιταλίας, σε ένα από τα πιο ακριβά χειμερινά καταφύγια της Ευρώπης, ο πλούτος και το εισόδημα περισσεύουν, τόσο από τους επισκέπτες, όσο και από τους ντόπιους επιχειρηματίες και επαγγελματίες που εκμεταλλεύονται την φυσική ομορφιά της περιοχής.

Οι κοσμηματοπώλες της Κορτίνα κάθε χειμώνα κάνουν χρυσές δουλειές, καθώς οι νεόπλουτοι Ιταλοί και λοιποί Ευρωπαίοι είναι απλόχεροι, ξοδεύουν αφειδώς, ακόμη και στον καιρό της κρίσης.

Μέχρι πρόσφατα οι κοσμηματοπώλες ήταν άνετοι. Πωλούσαν, εισέπρατταν και δήλωναν ελάχιστα στις Εφορίες.

Το ίδιο και οι λοιποί καταστηματάρχες, οι ξενοδόχοι και οι εστιάτορες είτε δεν έκοβαν αποδείξεις, είτε δεν δήλωναν τις πωλήσεις ή τις συναλλαγές τους με το πλήθος των επισκεπτών.

Τούτη τη χειμερινή περίοδο όμως τα πράγματα άλλαξαν δραματικά.

Στα κοσμηματοπωλεία της Κορτίνα δίπλα στον κοσμηματοπώλη κάθεται κι ένας ελεγκτής εφοριακός, ο οποίος επιτηρεί την έκδοση αποδείξεων.

Αντιστοίχως, εμφανής είναι και η παρουσία των ελεγκτών της Οικονομικής Αστυνομίας σε ολόκληρη την περιοχή.

Και, ω του θαύματος, τα φορολογικά έσοδα στη συγκεκριμένη περιοχή της Ιταλίας τετραπλασιάσθηκαν.

Στη γειτονική χώρα η νέα κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, στην προσπάθειά της να ενισχύσει τα κρατικά έσοδα, προσδιόρισε τις πιθανές μεγάλες εστίες φοροδιαφυγής και ενίσχυσε την παρουσία του φοροελεγκτικού μηχανισμού σ’ αυτές, χρησιμοποιώντας παλαιές, αποδεδειγμένα αποτελεσματικές, συνταγές σύλληψης της φοροδιαφεύγουσας φορολογητέας ύλης.

Μήπως και δω ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος, που χθες συνεργάσθηκε με τον υπουργό Οικονομικών γι’ αυτά ακριβώς τα θέματα, θα πρέπει να δει τι κάνει ο ομόλογός του στην Ιταλία και να πράξει τα ανάλογα;

Γιατί πέραν πάσης βεβαιότητος, ο υφιστάμενος φοροελεγκτικός μηχανισμός παραμένει ακινητοποιημένος και αδρανής σε μεγάλο βαθμό.