από metereologos.gr
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
 
 

Τι δουλειά έχει ο Θεός στην κρίση του ευρώ;

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

ΤΟ ΒΗΜΑ - LE MONDE

Στην κρίση του ευρώ, ειδικοί και πολιτικοί παραβλέπουν έναν παράγοντα: τον Θεό. 'Η τέλος πάντων την θρησκεία, και ειδικότερα τον λουθηρανικό προτεσταντισμό. Κόρη πάστορα, η Ανγκελα Μέρκελ έχει έντονο το αίσθημα της αμαρτίας όπως πολλοί συμπατριώτες της. Εχει έναν τρόπο να μιλάει για το ευρώ που φανερώνει την επιρροή του Ναού. Και το οποίο έχει επιπτώσεις στις λύσεις που προωθεί για τη διάσωση του κοινού νομίσματος.

Δικαίως το Βερολίνο δεν επιθυμεί να παραμείνει η ευρωζώνη μια μηχανή παραγωγής χρεών, όπως τα τελευταία 10 χρόνια. Ούτε λόγος οι πλούσιοι (η βόρεια Ευρώπη) να εγγυηθούν τα χρέη των φτωχών (της νότιας Ευρώπης): θα ήταν σαν να ενθάρρυναν τους τελευταίους να συνεχίσουν το κουσούρι της υπερχρέωσης.

Οσα όμως μας έρχονται από τη Γερμανία ξεπερνούν την προτροπή προς τα λιγότερο πειθαρχημένα κράτη της ευρωζώνης να συμπεριφερθούν υπεύθυνα. Διακρίνουμε μια υποψία επιθυμίας για τιμωρία και, μέσω των συνταγών της οικονομικής πολιτικής, την διαλεκτική της αμαρτίας και της εξιλέωσης.

Σε μια νομισματική ένωση, όπως η ευρωζώνη, το κακό είναι το χρέος, αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης των δημοσίων οικονομικών. Η τιμωρία λειτουργεί ως αποτροπή. Πρέπει να είναι βαριά ώστε να αφαιρέσει από τον αμαρτωλό την επιθυμία να επαναλάβει τα ίδια. Εκφράζεται μέσω ενός εκπληκτικού μηχανισμού: των επιτοκίων _ της τιμωρίας από τις αγορές.

Το πρώτο στάδιο της τιμωρίας είναι η υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης. Ακολουθεί η αύξηση των επιτοκίων που πρέπει να πληρώσει ένα κράτος προκειμένου να καταφέρει να πουλήσει το χρέος του στις αγορές. Αν έχει κακή συμπεριφορά, ο τόκος που ζητούν οι επενδυτές για να δανείσουν το κράτος αυτό φθάνει σε απαγορευτικά επίπεδα. Αν χρεοκοπήσει, τίθεται υπό κηδεμονία _ η περίπτωση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας που δεν καταφέρνουν πλέον να αντλήσουν χρήματα από τις αγορές.

«Η καλή δημοσιονομική πολιτική πρέπει να επιβραβεύεται μέσω του κόστους του δανεισμού ενώ η κακή να τιμωρείται μέσω του ίδιου μηχανισμού», δήλωσε ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν. Την γυμναστική αυτή των επιτοκίων δεν πρέπει να την διαταράξουμε: ανταμείβει το Καλό και τιμωρεί το Κακό.

Ιδωμένη από το Βερολίνο, η κρίση του ευρώ δεν μπορεί να έχει παρά ένα φάρμακο: την δημοσιονομική αυστηρότητα για να εξαγνιστεί το χρέος. Συνεπώς, δεν υπάρχει περίπτωση να αναγκάσουμε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να κάνει αυτό που απαγορεύει το καταστατικό της: να τυπώσει χρήμα για να αγοράσει ομόλογα. Και αυτή η απαγόρευση όμως δεν βασίζεται σε οικονομικούς συλλογισμούς. Είναι πολιτικής και ηθικής τάξεως.

Με ύφος βαρυσήμαντο, ο Βάιντμαν λέει: «Είναι βέβαιο ότι δεν θα κατορθώσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση παραβαίνοντας το νόμο. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο ένα κοινό νόμισμα. Είναι επίσης ο κοινός σεβασμός του κράτους δικαίου».

Ιδού γιατί το Βερολίνο αρνείται στην ΕΚΤ να παίξει πιο δραστήριο ρόλο. Προτείνει να αντεπεξέλθουμε στην κρίση εγγράφοντας στην πέτρα μιας συνθήκης τους κανόνες μιας αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Και δεν δέχεται να αντιμετωπίσουμε τα χρέη των κρατών-μελών της ΕΕ παρά με έναν τρόπο: τη λιτότητα.

Μια τελική παρατήρηση: πολλοί γείτονες του Βερολίνου, οι ΗΠΑ και μια επικριτική μάζα οικονομολόγων θεωρούν ότι η συνταγή του Βερολίνου θα οδηγήσει σε μια τρομερή ύφεση _ από την οποία το ευρώ κινδυνεύει να μη συνέλθει.


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (5)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Από μέσα εξυπηρέτησης-κεχαγιαδες της ζωής!! | 25/12/2011 11:10
  ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΕ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΡΟΛΟ -ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΗ-ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥ Το τελευταίο διάστημα και μάλιστα με την νομισματική «κατοχή» ΔΝΤ-Τρόικας- δημιουργούνται τα ερωτήματα και ο προβληματισμός στους πολίτες ,που δούλεψαν μια ζωή, αν η Κυβέρνηση αβαντάρει ουσιαστικά την Τοκογλυφία και την εμφανή αποθράσυνση των Τραπεζών, που απειλούν με άμεσες κατασχέσεις, εκμεταλλευό-μενες την οικονομική συγκυρία, που οδήγησαν οι εναλλασσόμενες μεταπολιτευτικές διαχειριστικές Κυβερνήσεις ,που οι παράγοντές τους δεν κινδυνεύουν ούτε από ευθύνες ( Χρηματιστηρίου, ομολόγων, Simens, Βατοπεδίου, κλπ), ούτε και οι περιουσίες τους. Οι Τράπεζες, με την ευκαιρία της Οικονομικής κρίσης (που εν πολλοίς συνέβαλαν), έχουν ξεπεράσει και τους Τοκογλύφους-Μαυραγορίτες- και χωρίς φουσκωτούς-, με πρόσχημα τους νόμους, που μόνο γι’ αυτούς λειτουργούν και εφαρμόζονται, εκβιάζουν, απειλούν, για να πετύχουν τον σκοπό τους, τον υπέρ-πλουτισμό. Η Κυβέρνηση, αντί να διοχετεύσει τα 28 δις, στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, τα ενθυλάκωσε στις Τράπεζες, ενώ ο Ελληνικός λαός υπομένει, το ίσως τελευταίο Πολιτικάντικο δούλεμα.
  Π.Ε
  απάντηση31
   
   
  Περί διακρίσεων | 25/12/2011 00:58
  H διάκριση είναι εσφαλμένη, δεν πρέπει να γίνεται μεταξύ βόρειων-νότιων, ούτε μεταξύ πλούσιων-φτωχών για την ερμηνεία της δημοσιονομικής κρίσης. Η διάκριση μάλιστα είναι πιο εύκολο να στηριχθεί στις βασικές αιτίες: χώρες με θεσμούς που λειτουργούν υποδειγματικά, αντίθετα με τις άλλες στις οποίες οι θεσμοί υπολειτουργούν. Επίσης, χώρες με σοβαρούς και έμπειρους πολιτικούς-επιστήμονες-διαχειριστές και, από την άλλη, χώρες με ανίκακους, φαύλους ή ψηφοθήρες ή οικογενειοκράτες πολιτικούς. Χώρες όπου όσοι σπαταλούν ή εκμεταλλλεύονται δημόσιο χρήμα πάνε φυλακή (όσο ψηλά και να είναι) και, από την άλλη, χώρες όπου επικρατεί η ανομία, οι ασυλίες και τα παραθυράκια του νόμου. Δυστυχώς ο αρθρογράφος τα αγνοεί όλα αυτά και προσπαθεί να βρει μεταφυσικές ερμηνείες για κακούς Γερμανούς, Φινλανδούς, Λουξεμβούργιους, Σλοβένους, Σλοβάκους, Εσθονούς, Αυστριακούς, Ολλανδούς κλπ που δεν θέλουν να χρηματοδοτούν τη σπατάλη, ψηφοθηρία, διαφθορά και πελατειακές σχέσεις των χωρών με τους μέτριους, φαύλους, σπάταλους ή ανίκανους πολιτικούς.
  Αναγνώστης
  απάντηση32
   
   
   
  Κοινός σεβασμός του κράτους δικαίου στην Ευρώπη | 23/12/2011 12:57
  καλά όλα αυτά. Αλλά οι καλοί Γερμανοί θα πρέπει να επιστρέψουν ως καλοί Προνεστάντες Χριστιανοί τον πλούτο που έκλεψαν από την Ελλάδα κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και οι προδοτικές κυβερνήσεις της Ελλάδας επί χρόνια παρέβλεψαν.Για να έχουμε επιτέλους τον κοινό σεβασμό του κράτους δικαίου στην Ευρώπη όπως μας λέει ο κύριος Βάιντμαν.
  S
  απάντηση145
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Συμφωνω | 23/12/2011 11:35
  Διοτι ο ρολος-επιροη της προσωπικοτητας (του ανθρωπινου παραγοντα) επι των κοινωνικο-πολιτικο-οικονομικων συνθηκων , στην διαμορφωση της ιστοριας της ανθρωποτητας ηταν παντα καταλυτικος .Πχ: Θα ειχε βιωσει η ανθρωποτητα τον β΄παγκοσμιο πολεμο αν δεν ειχε γεννηθει ο Αδολφος Χιτλερ ? Πιθανοτατα οχι .
  freeman
  απάντηση72