Κύριε διευθυντά,

Ηταν αναμενόμενη, μετά την πρόσφατη απόφαση του Δήμου Μαρκοπούλου να λειτουργήσει εντός των ορίων του το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών της Αθήνας, η αρνητική αντίδραση της Εκκλησίας. Με τον Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο να επαναλαμβάνει ότι οι Αγιοι Πατέρες είναι κάθετα αντίθετοι με την καύση, και να προσπαθεί να στηρίξει την άποψή του με κάτι περίεργες θεωρίες, όπως ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει προβλήματα στις οικογένειες των χριστιανών ορθοδόξων που θα επιθυμούν να αποτεφρωθούν…

Αυτή τη φορά δεν επιθυμώ να σχολιάσω τα από αφελή έως απαράδεκτα που ακούστηκαν, και ας μου συγχωρεθεί το έντονο-θυμωμένο ύφος. Θέλω όμως να εκφράσω την ελπίδα ότι επιτέλους το κράτος θα κλείσει τα αφτιά του στις σκοταδιστικές, αναχρονιστικές και άκρως αντιδημοκρατικές φωνές που ακούγονται κάθε φορά που επανέρχεται το εν λόγω θέμα στην επικαιρότητα και θα κάνει αυτό που έπρεπε να έχει κάνει εδώ και τόσα χρόνια για λόγους νομιμότητας και ανθρωπισμού: θα προχωρήσει στη δημιουργία όχι ενός, αλλά πολλών αποτεφρωτηρίων σε όλη τη χώρα. Και όχι, ούτε η Εκκλησία ούτε οι επιχειρήσεις που ζουν από τον θάνατό μας θα χάσουν κέρδη αν υπάρχει μια επιπλέον επιλογή, πέραν της ταφής…

Μετά τιμής

Πανδώρα

ΥΓ.: Κατά τα άλλα, με ειδική τελετή θα αποχωρήσουν και επισήμως οι ΗΠΑ από το Ιράκ. Ο Μπαράκ Ομπάμπα ήδη καλωσόρισε με μήνυμά του τους αμερικανούς στρατιώτες στην πατρίδα. Οσους θα επιστρέψουν, καθώς στα εννέα χρόνια του πολέμου στην περιοχή 4.500 έχασαν τη ζωή τους.

* Πώς αντιδρούν οι Ιρακινοί; Κάποιοι πανηγυρίζουν. Κάποιοι φοβούνται ότι η αποχώρηση των Αμερικανών θα οδηγήσει τη χώρα στη βία. Σε περισσότερη βία.

* Χαρακτηριστικά πάντως είναι τα λόγια ενός ιρακινού αγρότη στο πρακτορείο Reuters: «Κανείς δεν εμπιστευόταν τις υποσχέσεις τους. Μας είπαν ότι όταν έρθουν στο Ιράκ θα φέρουν ασφάλεια, σταθερότητα και θα οικοδομήσουν τη χώρα μας. Τώρα φεύγουν, αφήνοντας πίσω τους θανάτους, συντρίμμια και χάος».

* Είχαν όμως τόσο καλές προθέσεις… Οχι;