Εχετε ποτέ βάλει προσημείωση σε ακίνητό σας προκειμένου να πάρετε δάνειο από τράπεζα; Αν όχι, έχετε χάσει μια απόλυτα παράλογη διαδικασία. Μου έτυχε πριν από πολλά πολλά χρόνια. Ο δικηγόρος της τράπεζας συνεννοήθηκε μαζί μου και μου έδωσε ραντεβού σε κάποιο γραφείο της Ευελπίδων – αν θυμάμαι καλά.

«Δεν χρειάζεται να χάσετε το πρωινό σας» μου είπε. «Θα είμαι εκεί από τις 10, ελάτε κατά τις 11 που θα έχω πλησιάσει τον δικαστή, να υπογράψετε και να φύγετε». Ετσι και έγινε. Κατά τις 11 βρέθηκα μπροστά σε μια απίθανη ουρά δικηγόρων που περίμεναν υπομονετικά για μια αποκλειστικά γραφειοκρατική διαδικασία. Πιο αναίτιο και τελικά προσβλητικό και για το κύρος του δικηγόρου χάσιμο χρόνου δεν θα μπορούσα να φανταστώ.

Γιατί μη φανταστείτε ότι έγινε τίποτα επί της ουσίας. Απλώς υπέγραψα κάτι που δεν είχα καν δει και για το οποίο ο δικαστικός λειτουργός ούτε με ρώτησε ούτε στην πράξη τον απασχόλησε μια και βέβαια την απόφαση την είχε γράψει από πριν ο ίδιος δικηγόρος. Υπογραφές και σφραγίδες να τις ευχαριστηθεί η ψυχή σου.

Αμ το συναινετικό διαζύγιο; Εχετε ποτέ παρακολουθήσει μια τέτοια δίκη; Μάλλον όχι. Για τον απλούστατο λόγο ότι στο 99% των περιπτώσεων γίνονται άνευ των διαδίκων. Ολα έχουν συμφωνηθεί εκ των προτέρων μέσω των ή συνηθέστατα του (κοινού) δικηγόρου, οπότε η ακροαματική διαδικασία δεν έχει κανένα νόημα. Ουσιαστικά οι αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην των… κατηγορουμένων.

Με τα ελληνικά δεδομένα των καθυστερήσεων στη Δικαιοσύνη θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι η παροχή της δυνατότητας να γίνονται αυτές οι πράξεις χωρίς δικαστική μεσολάβηση θα ήταν ένας καλοδεχούμενος εκσυγχρονισμός. Λάθος. Μέχρι και αντισυνταγματικές τις βρήκε ο πολυπράγμων πρόεδρος του ΔΣΑ. Τη νομική επιχειρηματολογία του δεν είμαι βέβαιος ότι είμαι σε θέση να την παρακολουθήσω. Κάτι μπορούμε να καταλάβουμε όλοι ωστόσο από την τοποθέτηση του προέδρου των δικαστών και εισαγγελέων, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση στάθηκε αλληλέγγυος προς τους δικηγόρους σε μια περίοδο που, όπως είπε, δοκιμάζονται οικονομικά.

Η αντίδραση του δημοσιογράφου δικαιολογημένη: κι αυτός είναι λόγος να επιβαρύνονται οι πολίτες με όλα αυτά; Ελα ντε! Για να μην πούμε για την οικονομία δηλαδή, που με τέτοια και άλλα κρυφά κόστη απορούμε γιατί δεν είναι ανταγωνιστική…