Πριν από λίγες ημέρες το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας αποφάνθηκε ότι στο εξής οι υποψήφιοι για ακαδημαϊκή θέση στα σουηδικά πανεπιστήμια θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους και στα… σουηδικά!

Οχι, δεν πρόκειται περί λάθους. Ως τώρα τα ίδια τα πανεπιστήμια, επιθυμώντας προφανώς να αντιμετωπίζουν επί ίσοις όροις τους σουηδούς υποψήφιους με τους υποψήφιους από όλον τον κόσμο, επέμεναν ότι οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται μόνο στα αγγλικά. Φανταστείτε να είχε υποστηρίξει κάτι τέτοιο η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία είχε υποστεί δημόσιο περίπου λιντσάρισμα επειδή είχε προτείνει κάποια μαθήματα να γίνονται στα αγγλικά σαν μια ελάχιστη προϋπόθεση για να μπορούν οι φοιτητές μας να παρακολουθούν από πρώτο χέρι τις εξελίξεις στον τομέα τους διεθνώς.

Ας είναι. Τα θυμήθηκα αυτά διαβάζοντας τη συνέντευξη στο «Βήμα» ενός από εκείνους τους Ελληνες που μας κάνουν υπερήφανους, του κ. Δ. Χριστοδούλου, ο οποίος πήρε το ανώτερο βραβείο μαθηματικών στον κόσμο _ κάτι σαν το Νομπέλ της επιστήμης του. Ο οποίος, μεταξύ άλλων, έκανε μερικές πολύ καυστικές παρατηρήσεις που σχετίζονται με την κατάσταση των πανεπιστημίων μας.

Παρατήρησε, για παράδειγμα, πως ενώ δέχεται προσκλήσεις από όλον τον κόσμο για διαλέξεις _ ακόμη και την Ημέρα των Ευχαριστιών τον κάλεσαν στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και βρέθηκε σε μια κατάμεστη αίθουσα με ορθίους _ στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν τον έχουν προσκαλέσει ποτέ, παρ’ ότι ο ίδιος θα πήγαινε αφιλοκερδώς. Ζήλια ή άγνοια; Διαλέγετε.

Υποστήριξε ακόμη ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν κλειστεί στον εαυτό τους και έχουν μείνει 30 χρόνια πίσω. Για του λόγου το αληθές επισήμανε ότι ένα καλό πανεπιστήμιο φαίνεται και από τους φοιτητές που προσελκύει. Ετσι στην Κρήτη, που αποτελεί την εξαίρεση, βλέπει κανείς μεταπτυχιακούς φοιτητές από όλον τον κόσμο, ακόμη και από χώρες με μεγάλη εκπαιδευτική παράδοση όπως η Αγγλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ. Στην Αθήνα;

Δεν γνωρίζω τι εντύπωση κάνουν όλα αυτά στον κ. Πελεγρίνη. Φαντάζομαι ότι τον τελευταίο καιρό είναι απασχολημένος ο ίδιος και ορισμένοι συνάδελφοί του για να δουν πώς θα αποτρέψουν την εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Πού να έχουν καιρό για τέτοιες «κοσμοπολίτικες» πολυτέλειες!