Θαύμα! Ανακαλύφθηκε η θαυματουργός λύση για τη διάσωση της Ελλάδας. Συνεργάτης μου με απόκρυφη γνώση των χρηματοοικονομικών μυστηρίων με ενημερώνει ότι η διαχείριση του χρέους θα μπορούσε να επιτευχθεί με έναν επαναστατικό τρόπο, απόλυτα συμβατό με τους κανόνες των οίκων αξιολόγησης. Ως γνωστόν, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ελληνικά ομόλογα. Μπορούν λοιπόν με τα ομόλογα αυτά να αγοράσουν δημόσια περιουσία. Δεν ξέρω αν ενδιαφέρεται ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας κ. Απ. Ταμβακάκης , αλλά σαφώς θα μπορούσε η Εθνική να αγοράσει το Ελληνικό καταβάλλοντας ελληνικά ομόλογα στο ελληνικό κράτος (τα οποία το κράτος θα «ακύρωνε» αυτομάτως αφού η υποχρέωση προς την Εθνική που αντιπροσωπεύουν θα επέστρεφε στο Γενικό Λογιστήριο και δεν θα είχε νόημα η συνέχιση της εξυπηρέτησής της). Με τον τρόπο αυτόν το κράτος θα κατόρθωνε να μειώσει αφενός το δημόσιο χρέος και αφετέρου την έκθεση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στο δημόσιο χρέος.

***

Το σύνθημα για το κράτος και τις τράπεζες θα μπορούσε να είναι: «Ας ξεφορτωθούμε το χρέος αγοράζοντας δημόσια περιουσία»! Στη συνέχεια η Εθνική θα μπορούσε να πουλήσει το Ελληνικό στο Κατάρ βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο τη θέση της. Θα γίνουν όλα αυτά; Δύσκολο. Αλλά όχι και αδύνατον. Πάντως σημειώνω πως ο κ. Χ. Παμπούκης διαμηνύει ότι ως το τέλος του μήνα θα δημοσιευθεί πρόσκληση ενδιαφέροντος για το Ελληνικό. Προφανώς κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορούσε να καταθέσει τις προτάσεις του…

***

Δημοσίευσε τελικώς τη γνώμη του για την Ελλάδα ο κ. Αντον Λαγκουάρντια στη γνωστή στήλη «Charlemagne» στον «Εconomist». Ο ιταλικής καταγωγής δημοσιογράφος κατά την παραμονή του στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες έγινε δεκτός από τον κ. Αντ. Σαμαρά και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών όπως ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) καθηγητής κ. Γ. Ζαννιάς. Ο κ. Λαγκουάρντια «εντυπωσιάστηκε» (αρνητικά) από τους «Αγανακτισμένους» στην πλατεία Συντάγματος και τα συνθήματα (στα αγγλικά) που προτρέπουν «George, go home». Προεξοφλεί ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε αναδιάρθρωση αργά ή γρήγορα, αλλά ταυτόχρονα «αποκαλύπτει» ότι ο κ. Σαμαράς κατά τη συνάντησή τους έκανε ένα νεύμα με το χέρι του σαν να έγραφε σε ένα πανό: «Οχι αναδιάρθρωση. Μένουμε στο ευρώ με κάθε κόστος» . Το πιο σωστό όμως (και προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτό που υποδεικνύει ο πρόεδρος της ΝΔ) είναι εκείνο που ο δημοσιογράφος αναφέρει στο τέλος του άρθρου του: «Για να έχει οποιαδήποτε πιθανότητα επιτυχίαςη Ελλάδα χρειάζεται μια αίσθηση εθνικού σκοπού». Πράγματι. Μόνο που αυτή η «αίσθηση» παραμένει άγνωστη για όλους και ιδίως για όσους την αναζητούν στην πλατεία Συντάγματος…

***

Μου λένε ότι οι υπουργοί κινδυνεύουν να πληγούν, όχι μόνο από ζαρζαβατικά όταν ομιλούν δημοσίως για την πρόοδο της χώρας αλλά και από υπερκόπωση. Η ανησυχία εντείνεται από τη διαπίστωση ότι η εξαντλητική συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο δεν έχει αφήσει κανένα περιθώριο για μια στοιχειώδη διαβούλευση σχετικά με τον προγραμματισμό των διακοπών. Θυμίζω ότι πέρυσι ο Πρωθυπουργός προέτρεψε τους υπουργούς «κάντε διακοπές χωρίς τύψεις», μια αλησμόνητη φράση που στοιχηματίζω ότι δεν θα επαναλάβει εφέτος. Κατά συνέπεια, οι υπουργικές διακοπές θα περιοριστούν σε Σαββατοκύριακα. Κυβερνητικό στέλεχος πάντως δεν ανησυχεί για τον κίνδυνο υπερκόπωσης των υπουργών, ιδίως αν επιβεβαιωθούν οι φήμες ότι ο ανασχηματισμός θα προσφέρει τη δυνατότητα στους περισσοτέρους εξ αυτών για διακοπές όλον τον χρόνο.

***

Η απροθυμία των ικανών στελεχών να εμπλακούν στα διοικητικά του νέου Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας δεν είναι ανεξήγητη. «Θα πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες νομικές εγγυήσεις ότι θα έχουν πλήρη ασυλία και δεν θα κινδυνεύουν με αγωγές, μηνύσεις και διώξειςόσο είναι εν ενεργείααλλά και όταν αφυπηρετήσουν» τονίζει κυβερνητικό στέλεχος.

***

Oπως μου μεταφέρει εξ απορρήτων συνεργάτης μου, ο ειδικός γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων κ. Γ. Χριστοδουλάκης συμφωνεί πως η απόδοση ευθυνών είναι «ευαίσθητο ζήτημα». Ορισμένοι υπουργοί πάντως διαβεβαιώνουν ότι αυτό θα αντιμετωπιστεί με ειδική νομοθετική ρύθμιση ανάλογη με εκείνη που «προστατεύει» τον εκάστοτε πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ωσπου να γίνουν όλα αυτά όμως τουλάχιστον ως τα μέσα Σεπτεμβρίου τις αποκρατικοποιήσεις θα εξακολουθεί να τις «τρέχει» (ελπίζω όχι με την όπισθεν…) το υπουργείο Οικονομικών.

***

Τα 59 είναι τα νέα 49 (ίσως και τα νέα 39). Αυτό αποδεικνύει ο κ. Γ. Παπανδρέου με το σώμα και την ενεργητικότητά του, χωρίς την οποία δεν θα μπορούσε να ηγείται της διάσωσης της χώρας. Ο Πρωθυπουργός κλείνει τα 59 την προσεχή Πέμπτη στις 16 Ιουνίου (Δίδυμος). Η υποψία ότι υπάρχει κάποια «ανωτέρα χείρ» που πλάθει την πραγματικότητα εντείνεται από τη σύμπτωση τα γενέθλια του Πρωθυπουργού να συμπίπτουν με την εορτή του Οσίου Μνημονίου. Ο εν λόγω άγιος ήταν επίσκοπος στην Κύπρο στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. Την ίδια ημέρα βεβαίως εορτάζει ο Αγιος Τύχωνας, ο επίσκοπος που διαδέχθηκε τον Μνημόνιο και έμεινε στην εκκλησιαστική ιστορία ως «θαυματουργός». Δεν ξέρω πόσο «θαυματουργός» θα αποδειχθεί ο Πρωθυπουργός στα οικονομικά θέματα του μνημονίου, αλλά και μόνο ότι κάνει τα 59 να είναι τα νέα 39 του εξασφαλίζει μια θέση στο «κλαμπ των θαυματουργών».

***

O Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος δεν θα γιορτάσει την ονομαστική του εορτή την Τετάρτη 15 Ιουνίου (Οσίου Ιερωνύμου του Πεντάγλωσσου). Ως γνωστόν, όταν ένας Αρχιεπίσκοπος εορτάζει, η Αρχιεπισκοπή οργανώνει υπερπαραγωγή. Τελείται Θεία Λειτουργία στον Αγιο Διονύσιο (αφού η Μητρόπολη είναι κλειστή) και στη συνέχεια οι λαϊκοί περνούν από την Αρχιεπισκοπή για να προσφέρουν δώρα, ευχές και κολακείες. Εφέτος ο κ. Ιερώνυμος έκρινε ότι η οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει τέτοιου είδους πομπώδεις εκδηλώσεις και με χαρά (διότι ουδέποτε τις απολάμβανε) βρήκε μια αφορμή για να γλιτώσει από την «ταλαιπωρία των τύπων» (και των κάθε λογής «κολλητών»). Και του χρόνου.

***

Και όμως, λεφτά υπάρχουν, απλώς προς το παρόν «κρύβονται» πολύ καλά. Αλλά, όπως με ενημερώνει κυβερνητικός, 15 δισεκατομμύρια ευρώ είναι έτοιμα να αποκαλυφθούν και να φθάσουν στην Ελλάδα «ζεστά» για να βγάλουν (εν μέρει) την οικονομία από την «κατάψυξη» της ύφεσης. Πρόκειται για κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) και του συνδεόμενου με αυτήν Εuropean Ιnvestment Fund. Σύμφωνα λοιπόν με το «καλό σενάριο», η Ελλάδα θα «κλειδώσει» 90 δισεκατομμύρια για να πληρώνει τους δανειστές και τους προμηθευτές από τη μια και τους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους της από την άλλη (ως το 2014) και ως μπόνους θα πάρει ένα καλό «πακετάκι» για την ανάπτυξη.

***

Λίγο-πολύ αυτά ειπώθηκαν στη μυστική σύσκεψη που έγινε προ 15 ημερών στα γραφεία της ΕΤΕΠ στο Λουξεμβούργο με τη συμμετοχή του κ. Β. Σόιμπλε (την οποία αποκάλυψε «Το Βήμα» την περασμένη Κυριακή). Σημαντικό ρόλο στη διεκδίκηση του «πακέτου» είχε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έχει «πρήξει» εσχάτως τους ευρωπαίους ομολόγους του ότι πρέπει να γίνει κάτι για την ανάπτυξη, αλλά δεν το διαφημίζει, κυρίως για λόγους ύφους, αφού προτιμά το image του «δημοσιονομικού ιέρακος» από εκείνο της «αναπτυξιακής περιστεράς». Ολα (και το «πακέτο των 15») θα εξαρτηθούν βεβαίως από το περιεχόμενο της «συνολικής λύσης» στις 23 Ιουνίου κατά τη σύνοδο κορυφής.

***

Σύρραξη απειλείται ανάμεσα στον κ. Ευ. Βενιζέλο (στο σκίτσο) και στη Νέα Δημοκρατία με αφορμή τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, για την οποία ο υπουργός Αμυνας είχε ενημερώσει τον κ. Αντ. Σαμαρά προ εβδομάδος σε συνάντηση στη Βουλή με τη συμμετοχή του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ κ. Κ. Τασούλα. Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε τότε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται έτσι ώστε να παραμείνει το αεροπορικό στρατηγείο της Λάρισας στη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Τελικώς, η λύση που προέκυψε για τη Λάρισα μοιάζει «σολομώντεια». Το στρατηγείο παραμένει, όχι όμως στη «Δομή Διοίκησης» αλλά στη «Δομή Δυνάμεων» του ΝΑΤΟ. Ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι πρόκειται περί «νίκης» η οποία συνδυάζεται με την κατάργηση του αεροπορικού στρατηγείου της Σμύρνης (και την αντικατάστασή του από «στρατηγείο ξηράς»). Στη Νέα Δημοκρατία αντιτείνουν ότι η Λάρισα υποβαθμίστηκε ως απλή «συνεισφορά της χώρας στο ΝΑΤΟ, όπως μπορεί να είναι ακόμη και ένα στρατόπεδο νεοσυλλέκτων». Και συμπληρώνουν ότι η Ελλάς θα μπορούσε να διατηρήσει το προηγούμενο status αφού η διαπραγματευτική δύναμή της (λόγω Λιβύης και των διευκολύνσεων που παρέσχει στους συμμάχους) είναι αυξημένη. Προεξοφλώ ότι θα κατατεθεί σκληρή ερώτηση της ΝΔ στη Βουλή εντός της εβδομάδος για το θέμα αυτό, ωστόσο ο κ. Βενιζέλος δεν δείχνει να ανησυχεί. Υπενθυμίζει ότι προ διετίας (επί ΝΔ) η Ελλάδα είχε συμφωνήσει σε στρατιωτικό επίπεδο για εναλλαγή έλληνα και τούρκου διοικητή στη Λάρισα (έστω κι αν δεν επικυρώθηκε στο πολιτικό επίπεδο) και τονίζει ότι η αξιοποίηση της βοήθειας που παρέχεται στη Συμμαχία για τη Λιβύη είναι πλήρης αφού στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς περιλαμβάνεται η Λήμνος και όλα τα αεροσκάφη (συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών) καταθέτουν σχέδια πτήσης- διαμορφώνοντας με αυτόν τον τρόπο νέα δεδομένα στον αέναο ελληνοτουρκικό «διάλογο» που αναπτύσσεται πάνω από το Αιγαίο…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ