Αφού καταβαραθρώθηκε η καριέρα του ταλαντούχου Γκαλιάνο επειδή σε κατάσταση μέθης τόλμησε να ξεστομίσει το αλησμόνητο «I love Hitler», ήρθε η σειρά του Λαρς Φον Τρίερ να αποβληθεί από τη βασιλεία του ουρανού επειδή βγήκε έξω από τα όρια της πολιτικής ορθότητας και τόλμησε να αστειευτεί με την απάντηση «ναι, είμαι ναζιστής» στην μάλλον ανούσια ερώτηση ενός δημοσιογράφου για τις γερμανικές του ρίζες – όρια μιας πολιτικής ορθότητας που πλέον μοιάζουν συχνά με συρματοπλέγματα.

Ο Λαρς Φον Τρίερ θεωρείται πλέον persona non grata για το Φεστιβάλ των Καννών που εξέδωσε ολόκληρη ανακοίνωση για να καταδικάσει τα σχόλια του δανού σκηνοθέτη.

Ενός κινηματογραφικού φεστιβάλ που ενώ θεωρητικά προωθεί την ελεύθερη καλλιτεχνική δημιουργία πέρα από κάθε είδους συμβάσεις, μάλλον παίρνει πια πολύ σοβαρά τον εαυτό του – όπως κάθε ένας που δεν διαθέτει την ικανότητα να αυτοσαρκάζεται και επομένως ούτε να έχει χιούμορ – ώστε να φτάνει στο σημείο να κουνάει θυμωμένα το δάχτυλο στον ούτως ή άλλως εκκεντρικό Λαρς και την άποψή του.

Τα όσα είπε ο Λαρς Φον Τρίερ ήταν προφανώς χιούμορ. Κακό χιούμορ, αλλά χιούμορ. Και σκηνοθέτης είναι, όπως ο Γκαλιάνο σχεδιαστής μόδας, και θα έπρεπε αμφότεροι να κρίνονται κυρίως για την ποιότητα της τέχνης τους. Εάν πάλι κάποιοι θίγονται, μπορούν απλώς να μην βλέπουν τις ταινίες ή να μη φορούν τα συνολάκια τους. Όπως η «πολύ φίλη» του Γκαλιάνο, Νάταλι Πόρτμαν η οποία ξέχασε σε μια νύχτα αγάπες και φιλίες μαζί με το όνομά του. Για να δούμε πόσοι θα απεμπολήσουν τη σχέση τους με τον Φον Τρίερ μη τυχόν και τους πάρουν τίποτα σκάγια από την οργή της πληγωμένης αξιοπρέπειας του Φεστιβάλ των Καννών.

Το οποίο Φεστιβάλ παρεμπιπτόντως δεν θίχτηκε ποτέ από τις γυμνόστηθες στάρλετ οι οποίες εκθέτουν τα σιλικονούχα κάλλη τους στην παραλία της πόλης – εκτός ίσως από την πρώτη χρονιά που παρατηρήθηκε το φαινόμενο. Πάντως, ο πρόσφατα βραβευθείς με το Μπούκερ 2011, Φίλιπ Ροθ, τα είχε πει όλα τα σχετικά περί πολιτικής ορθότητας στο «Ανθρώπινο Στίγμα» με τον πρωταγωνιστή του Κόλμαν Σιλκ να κατηγορείται για ρατσισμό και να καταστρέφεται η καριέρα του εξαιτίας της αμφίσημης εκφοράς μιας λέξης, οπότε μάλλον τώρα θα μειδιά ειρωνικά στο άκουσμα της είδησης που ήρθε απρόσμενα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Η γηραιά Ευρώπη και συγκεκριμένα η Γαλλία ξέρει βεβαίως να ειρωνεύεται την Αμερική και την «υποκρισία» της με κάθε ευκαιρία. Να φτάνει ακόμη και στο σημείο να θεωρεί την σεξουαλική επίθεση του Στρος Καν εναντίον της καμαριέρας, ως ένα «ανθρώπινο πάθος»…