Πράκτορές μου στη Νέα Δημοκρατία που διατηρούν πρόσβαση στο κουαρτέτο των οικονομικών εγκεφάλων του κόμματος, δηλαδή στους κκ. Χρ. Λαζαρίδη, Ι. Μουρμούρα, Χρ. Σταϊκούρα και Νότη Μηταράκη, με πληροφορούν ότι μία από τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί για να καταστεί «περισσότερο sexy» το περίφημο Ζάππειο ΙΙ είναι να υποστηρίξει ο κ. Αντ. Σαμαράς το αίτημα για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του συνολικού χρέους.

Θα προσθέσω με την ευκαιρία ότι στη σημερινή Νέα Δημοκρατία υπάρχουν ορισμένοι βουλευτές που δηλώνουν εμπιστευτικά οπαδοί του κ. Π. Δούκα («σέχτα Δούκα»), οι οποίοι υπενθυμίζουν ότι μόνον εκείνος κατόρθωσε να εκδώσει ομόλογο ωρίμανσης 50 ετών κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Γενικό Λογιστήριο ως υφυπουργός Οικονομικών κατά την πρώτη τετραετία του κ. Κ. Καραμανλή.

Για να έχουμε μια αίσθηση των μεγεθών, ο μέσος χρόνος ωρίμανσης του ελληνικού χρέους είναι 8 χρόνια. Κατά συνέπεια μια επιμήκυνση στα 30 έτη μπορεί να μειώσει τις ετήσιες δόσεις κατά 50-60%. Πρόκειται για ένα επίπεδο το οποίο μπορεί ενδεχομένως να υποστηρίξει η ελληνική οικονομία, ως εκ τούτου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να αρχίσουν εκ νέου να δανείζουν τη χώρα και τις τράπεζες.

Αυτό λένε οι υποστηρικτές της πρότασης αυτής, οι οποίοι προτείνουν στον κ. Σαμαρά «αναδιάρθρωση όχι, επιμήκυνση ναι». Δεν ξέρω αν η πρόταση θα επιβιώσει των διαβουλεύσεων, αλλά οι πράκτορές μου επιμένουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι καλύτερο στο οικονομικό μενού της ΝΔ.

Συνεχίζεται η φιλόδοξη προσπάθεια της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη να αποδείξει ότι το αυτονόητο μπορεί να έχει εκλογική απήχηση. Μετά την επίθεση στον «κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό» και συγκεκριμένα στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και στον πρόεδρο της κ. Ν. Φωτόπουλο, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας στιγματίζει τη διακομματική αδράνεια και ανεπάρκεια χειρισμού του προβλήματος των χωματερών με αφορμή την κατάρρευση της παράνομης χωματερής στην Άνδρο.

Είναι ίσως ειρωνεία της ιστορίας ότι τα σκουπίδια πνίγουν τη χώρα την ίδια ώρα που τα ομόλογα της χώρας έχουν μετατραπεί σε «σκουπίδια» (junk bonds). Πέραν από το θέμα των απορριμμάτων, δεν ξέρω αν αποδειχθεί σωστή η Ντόρα που υποστηρίζει στις απόρρητες συσκέψεις της Συμμαχίας ότι «αυτή τη φορά το αυτονόητο θα νικήσει σε όλα τα θέματα». Εκείνο που ξέρω είναι ότι υπάρχουν πολλά είδη αυτονόητου.

Και κάποια αυτονόητα λέγονται χωρίς να γίνονται προκειμένου να γίνονται εκείνα τα αυτονόητα που δεν λέγονται.

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου 2011 χθες από τον κ. Π. Γερουλάνο παρουσία του διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Γ. Λούκου.

Εκδηλώσεις παντού, από το Ηρώδειο ως τις γειτονιές και πολύ περισσότεροι νέοι καλλιτέχνες ήταν η διπλή πρόταση του κ. Λούκου προς τον υπουργό, ο οποίος ασφαλώς την υποστήριξε πλήρως. Κάπως έτσι εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα υπάρχουν φέτος σε περισσότερα σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος πρωτευούσης από ποτέ, από το Ηρώδειο και το Μέγαρο Μουσικής, ως την Τεχνόπολη στο Γκάζι και το Λιμάνι του Πειραιά.

Οι γνωρίζοντες τους διαδρόμους του υπουργείου Πολιτισμού λένε ότι ο κ. Γερουλάνος μπορεί να είναι προσεκτικός πολιτικός και να μην έχει εμπλακεί σε δημόσιες συγκρούσεις με καλλιτέχνες, αλλά δεν υποστηρίζει την κρατικοδίαιτη τέχνη και δυσανασχετεί συχνά με την ανάγκη να υποστηριχθούν τόσα θέατρα και άλλες καλλιτεχνικές εκφράσεις.

Για το Φεστιβάλ όμως η υποστήριξη του υπουργού έρχεται χωρίς αστερίσκους και εκφράσεις δυσαρέσκειας. Μάλιστα το Φεστιβάλ έχει ενταχθεί στο φιλόδοξο πρόγραμμα «Αθήνα κάθε εβδομάδα» (Athens every week) του υπουργείου σύμφωνα με το οποίο κάθε εβδομάδα υπάρχει ένας λόγος για να ταξιδεύσει κανείς από τη Δράμα ή τα Τρίκαλα στην Αθήνα για τουρισμό κάθε είδους.

Συνεργάτης μου που γνωρίζει μεθόδους ανάγνωσης της σκέψης επισημαίνει ότι το μαγνητικό πεδίο ανάμεσα στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη, στον κ. Γ. Φλωρίδη και στην κυρία Βάσω Παπανδρέου είναι τόσο φορτισμένο που πολλές φορές προκαλεί παρεμβολές στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις του Κοινοβουλίου (καίγονται οι λάμπες, αναβοσβήνουν τα φώτα κλπ.).

Γιώργος και Βάσω αμφισβήτησαν έντονα την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να αναθέσει στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους τη διαχείριση των διαθεσίμων της χώρας.

Οι δύο βουλευτές φέρονται να υπονόησαν ότι η απόφαση αυτή στρώνει το χαλί για αδιαφανή διαχείριση προκαλώντας την έντονη ενόχληση του κ. Σαχινίδη, ο οποίος είπε ότι «δεν δέχεται υπονοούμενα αυτού του τύπου». Τα συντροφικά στιλέτα, όπως ήταν φυσικό, επισκίασαν την όποια κριτική της ΝΔ και δεν έχω αμφιβολία ότι η δημιουργική και δημόσια ανταλλαγή απόψεων θα συνεχιστεί και στο μέλλον.