Oι… ιατρικές παρομοιώσεις και μεταφορές, πρόσφορες λόγω παραστατικότητας να περιγράψουν δύσκολες καταστάσεις, βρίσκουν συχνή χρήση στην πολιτική, της ελληνικής συμπεριλαμβανομένης- είτε θυμηθεί κανείς τις ανατριχιαστικές (μέσα στη γελοιότητά τους) περί γύψου του δικτάτορα Παπαδόπουλου, είτε την έλξη που ασκούσαν σε στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη οι «θεραπείες σοκ» παρά την ελαφρώς σαδιστική χροιά τους.

Η δήλωση του κ. Γ. Παπανδρέου ότι η χώρα βρίσκεται στην Εντατική είναι ίσως η πιο εύστοχη καθώς αναπαριστά όχι μόνο την οξεία ένταση των προβλημάτων αλλά και το προσήκον ύφος της «θεραπείας». Οπως στις ΜΕΘ έτσι και στις σημερινές περιστάσεις ο «γιατρός» δεν είναι υπεύθυνος για το πρόβλημα του αρρώστου, ούτε για τις εξωτερικές παραμέτρους που το επιδεινώνουν, όπως εν προκειμένω η πιθανή αλητεία των οίκων αξιολόγησης (αυτών που έβαζαν άριστα στη Lehman Βrothers) και των κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Για τον γιατρό όμως αυτό δεν έχει σημασία. Ακόμη και αν ανιχνεύει εγκληματική αμέλεια προηγούμενου «θεράποντος», με τη διακομιδή του ασθενούς ο γιατρός καθίσταται υπεύθυνος για τη θεραπεία. Αν αυτή απαιτεί επείγοντα μέτρα, δεν διαβουλεύεται, αλλά τα παίρνει με γνώμονα τους «κανόνες της τέχνης» και με περισσή μέριμνα να περιοριστούν οι παρενέργειες.

Η προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού στο Συμβούλιο της ΕΕ και οι τελευταίες τοποθετήσεις των αρμοδίων υπουργών δείχνουν ότι η αναγκαιότητα του επείγοντος είναι πλέον συνειδητή. Με καθυστέρηση, όμως. Ουδείς τολμά να επιρρίψει ευθύνη στη σημερινή κυβέρνηση για το οικονομικό χάλι, λίγοι δεν παραδέχονται ότι η κατάσταση αποδείχθηκε πολύ χειρότερη της προεκλογικώς γνωστής και κατά τα φαινόμενα ακόμη λιγότεροι αμφισβητούν τις καλές προθέσεις του νέου κυβερνητικού σχήματος. Δύο μήνες όμως μετά τις εκλογές αρχίζει να γεννιέται ένα αίσθημα κυβερνητικής ευθύνης λόγω βραδυπορίας περί τη θεραπεία. Ακόμη και αν οφείλεται σε αγαθή προαίρεση, σε προσπάθεια εισαγωγής ενός νέου δημοκρατικού ύφους, η καθυστέρηση που ανοίγει τις κερδοσκοπικές ορέξεις ή επιτείνει τις επενδυτικές ανησυχίες προσλαμβάνεται ως ένδειξη έλλειψης προπαρασκευής ή και ευθυκρισίας.

Στις σοβαρές λοιμώξεις οι γιατροί χορηγούν αμέσως κοκτέιλ αντιβιοτικών και τα αλλάζουν αν δεν αποδίδουν, δεν περιμένουν τα αποτελέσματα της καλλιέργειας με κίνδυνο να ταξιδέψει ο ασθενής στους αιώνιους κυνηγότοπους των Ινδιάνων. Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής είπε πολλά και έπραξε λίγα. Και επειδή όταν μιλάει κανείς είναι λιγότερο προσεκτικός απ΄ όταν πράττει, είπε και πράγματα άστοχα, με αποτέλεσμα την εκροή καταθέσεων προς το εξωτερικό ενώ υπάρχει ζωτική ανάγκη να οδεύσουν σε χαμηλότοκο δανεισμό του Δημοσίου. Ο κόσμος δεν είχε μόνο την εντύπωση της καθυστέρησης- αλλά και της εκπομπής μηνυμάτων με αρνητικές επιπτώσεις.

Οι δηλώσεις Παπανδρέου δείχνουν ότι το πρόβλημα έχει γίνει αντιληπτό. Υπάρχει άλλωστε το «υπόδειγμα» του Ανδρέα Παπανδρέου μετά το 1993, όπως και πλήθος ανθρώπων που γνωρίζουν. Οσο για τη διαβούλευση, θα υπάρξει χρόνος. Αρκεί να επιβιώσει ο άρρωστος…