Απάντηση σε δημοσίευμα


Στο «Βήμα της Κυριακής» της 24.12.2000, στη σελίδα Α20, περιελήφθη ψευδές και συκοφαντικό δημοσίευμα που με αφορά. Ο συντάκτης οφείλει να δώσει στη δημοσιότητα το όνομα εκείνου που έδωσε την ψευδή και συκοφαντική πληροφορία, την οποία ούτως ή άλλως πριν τη δημοσίευσή της δεν διασταύρωσε, όπως δεοντολογικά όφειλε.


Ο συντάκτης όφειλε να επικοινωνήσει μαζί μου για να επιβεβαιώσει ή όχι τα περιστατικά που εκθέτει. Διότι αν το είχε πράξει δεν θα περιελαμβάνετο ένα προφανώς ψευδές και συκοφαντικό δημοσίευμα στην ύλη μιας εφημερίδας που θέλει να διατηρεί το κύρος της.


Λυπούμαι που αναγκάζομαι να επισημάνω την εις βάρος μου συμπεριφορά που με συκοφαντεί και προσβάλλει μία μακρόχρονη πορεία και συνεργασία μου με τον Μιλτιάδη Εβερτ.


Νικόλαος Μπάλλιος


Τα Απόκρυφα Ευαγγέλια


Το πνεύμα των ημερών φαίνεται ότι παρέσυρε τον καθηγητή Καραβιδόπουλο στο κατά τα άλλα αρκετά διαφωτιστικό άρθρο του περί των Αποκρύφων Ευαγγελίων («Το Βήμα», 24.12.2000, σελ. Α 38-9) να συμπεριλάβει τα ζώα της φάτνης (βους και όνος) και την αναφορά σε «σπήλαιο» ως τόπο γεννήσεως του Χριστού, στα στοιχεία που τάχα προέρχονται από το Ευαγγέλιο του Ψευδοματθαίου (8ος αι.) και το Πρωτευαγγέλιον του Ιακώβου (2ος αι.) αντιστοίχως. Τα ανωτέρω παραδείγματα είναι μάλλον ατυχή, αφού τα μεν ζώα απεικονίζονται τουλάχιστον τέσσερις αιώνες προ του Ψευδοματθαίου σε γλυπτά, όπως π.χ. η σαρκοφάγος της Αδέλφιας και Βαλερίου (340-350) στις Συρακούσες, το ελεφάντινο δίπτυχο του Καθεδρικού του Μιλάνο (5ος αι.), η ελεφάντινη πυξίδα του Μουσείου στο Βερολίνο (6ος αι.) ή ο θρόνος του Μαξιμιανού στη Ραβέννα (6ος αι.) για να αναφέρω μόνο μερικά γνωστά έργα. Η απεικόνιση των ζώων πηγάζει από τη γνωστή προφητεία του Ησαΐου (Ησ. α, 3) για τη γέννηση του Θεανθρώπου και όχι από τα Απόκρυφα.


Ομοίως και για το «Σπήλαιο», για το οποίο ήδη από τα μέσα του 2ου αι. έχουμε αναφορές τόσο από Πατέρες, όπως ο μάρτυς Ιουστίνος στον «Διάλογο προς Τρύφωνα» (150 μ.Χ.), ο Ευσέβιος Καισαρείας (τέλη 3ου αι.), ο Ωριγένης (3ος αι.), όσο και από περιηγητές, όπως η μοναχή Αιθερία (4ος αι.), η οποία επισκέφθηκε το Σπήλαιο. Σε αυτά ας προστεθεί και η σύληση του Σπηλαίου από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό το 115, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων και ο Ευσέβιος (PG 20, 1089), γεγονός που μαρτυρεί τη διαδεδομένη πεποίθηση Χριστιανών και Ρωμαίων, ότι ο Χριστός γεννήθηκε σε Σπήλαιο. Τα Απόκρυφα λοιπόν για τα συγκεκριμένα παραδείγματα φαίνεται ότι αντήχησαν επικρατούσες απόψεις, παρά αποτέλεσαν τα ίδια πηγή εμπνεύσεως των αγιογράφων. Οι παρατηρήσεις αυτές βέβαια ουδόλως μειώνουν τόσο τη σημασία και επίδραση των Αποκρύφων στη χριστιανική τέχνη, όσο και τη σπουδαιότητα της εκδόσεώς τους από τον καθηγητή Καραβιδόπουλο, στον οποίο ευχόμαστε να προχωρήσει στην έκδοση και του Β’ τόμου μέσα στο νέον έτος.


Δρ. Χαράλαμπος Χοτζάκογλου, βυζαντινολόγος, Νίκαια Πειραιά


Καταγγελία για τον ΕΕΣ


Στις 12.5.1998 κατατέθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αγωγή εμού και άλλων δέκα μελών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κατά του ΕΕΣ και του προέδρου αυτού κ. Ανδρέα Μαρτίνη για ακύρωση των αρχαιρεσιών του ΕΕΣ που διενεργήθηκαν στις 22.3.1998, ώστε να διορισθεί προσωρινή διοίκηση στον ΕΕΣ. Η παραπάνω αγωγή μας, η συζήτηση της οποίας είχε ορισθεί για τις 17.9.1998, τελικά εκδικάστηκε, έπειτα από τέσσερις αναβολές που είχαν ζητήσει οι αντίδικοί μας, στις 27.5.1999, ότε το δικαστήριο αρνήθηκε να αναβάλει και πάλι τη δίκη, όπως επίμονα ζητούσαν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του κ. Μαρτίνη. Με την υπ’ αριθμ. 5270/1999 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η αγωγή μας έγινε δεκτή και κηρύχθηκαν άκυρες οι ως άνω αρχαιρεσίες. Κατά της απόφασης αυτής (η οποία για να είναι εκτελεστή πρέπει να είναι τελεσίδικη) οι αντίδικοί μας άσκησαν έφεση, η συζήτηση της οποίας ορίστηκε για τις 16.3.2000 και ύστερα από δύο αναβολές για τις 30.11.2000. Ωστόσο και πάλι αναβλήθηκε η ενώπιον του Εφετείου δίκη, παρά την έντονη αντίδρασή μας, για τις 22.3.2001, γιατί οι προσθέτως παρεμβαίνοντες (υπέρ του ΕΕΣ και του κ. Μαρτίνη) κυρία Πανδώρα Τσαλδάρη, κυρία Σόφη Βαρβιτσιώτη, σύζυγος του βουλευτή Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, κυρία Μαρία Κυπριωτάκη τ. υπουργός, κ. Ευτύχιος Βορίδης, κυρία Αικατερίνη Δημητριάδη κτλ. (άπαντες μέλη του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΕΣ) άσκησαν έφεση, με όμοιο με την έφεση του κ. Μαρτίνη περιεχόμενο, κατά της παραπάνω απόφασης, την οποία προσδιόρισαν για τις 22.3.2001. Με την παρούσα επιστολή θέλω να καταγγείλω την παραπάνω, κατά παράβαση της ηθικής τάξεως, παρελκυστική (που οδηγεί σε αρνησιδικία) τακτική του κ. Μαρτίνη για να παραμένει ακόμη πρόεδρος του ΕΕΣ.


Ευαγγελία Σταύρακα, τ. σύμβουλος του ΕΕΣ, Αθήνα


ΤΟ ΒΗΜΑ δημοσιεύει επιστολές αναγνωστών για συγκεκριμένα θέματα, με τον όρο ότι είναι ενυπόγραφες. Για τον λόγο αυτόν οι επιστολογράφοι πρέπει να σημειώνουν και τον αριθμό του τηλεφώνου, μέσω του οποίου η Γραμματεία της Συντάξεως θα μπορεί να ελέγξει το γνήσιο της επιστολής. Ανευ των στοιχείων αυτών η δημοσίευση καθίσταται αδύνατη. Η Σύνταξη διατηρεί το δικαίωμα να συντομεύει τα κείμενα. Οι επιστολές με την ένδειξη «για δημοσίευση» μπορούν να αποστέλλονται μέσω Fax, στο (01) 3239.097 και μέσω Internet Ε-Mail: tovima@dolnet.gr