Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να δεις ή να ξαναδείς το «Νησί». Ο σημαντικότερος είναι ότι πρόκειται για μία εξαιρετική τηλεοπτική σειρά από τις καλύτερες που έχουν γυριστεί. Εξίσου σημαντικός ότι κάθε ανθρώπινο κομμάτι αυτής της σειράς την αγάπησε πολύ και δούλεψε γι αυτήν ξεπερνώντας τα όρια. Είτε πρόκειται για τους κατοίκους της Κρήτης που συμμετείχαν, για τους ηθοποιούς, τους τεχνικούς, τον παραγωγό, τον σκηνοθέτη, την σεναριογράφο, την συγγραφέα, τους ανθρώπους του Mega. Και οι τηλεθεατές το αγάπησαν το «Νησί» και το έδειξαν. Δε γίνονται πια τέτοιες σειρές στην ελληνική τηλεόραση. Οχι μόνο γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα αλλά γιατί έχουν πλέον αλλάξει τα δεδομένα στην ελληνική τηλεόραση. Το «Νησί» είναι εκεί για να μας θυμίζει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της τηλεοπτικής ιοστορίας αλλά και της ελληνικής ιστορίας. Ενας αληθινός ύμνος στην ζωή και τη ανθρώπινη δύναμη. Οπως πολύ εύστοχα αναφέρει και το κανάλι στην ανακοίνωσή του, «Μια ιστορία για το μεγαλείο του ανθρώπου που, ακόμα κι όταν η μοίρα δείχνει το πιο άγριο πρόσωπό της, καταφέρνει να βρίσκει τη δύναμη να αγαπήσει, να ονειρευτεί, να ζήσει…

Μια ιστορία που μας διδάσκει πώς ν’ αγαπάμε, να συμπάσχουμε και ν’ αγκαλιάζουμε όσους εύκολα ο φόβος, η αρρώστια και η κοινωνία στιγματίζει.
Ας δούμε λοιπόν την ιστορία του Νησιού, την ιστορία της Σπιναλόγκα, που για δεκαετίες ήταν το «σπίτι» των λεπρών της Ελλάδας. Μια ιστορία που ζωντάνεψε μέσα από τη ζωή της οικογένειας Πετράκη και μας ταξιδεύει στα όμορφα τοπία της Κρήτης από το 1939 ως τις μέρες μας».
Η μεταφορά του βιβλίου της συγγραφέως Victoria Hislop, «The Island», στη μικρή οθόνη έγινε από τη σεναριογράφο Μιρέλλα Παπαοικονόμου, τον σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη. Ο επικεφαλής της παραγωγής ήταν ο Νίνο Ελματζιόγλου. Παίζουν:Στέλιος Μάινας (Γιώργης Πετράκης), Κατερίνα Λέχου (Ελένη Πετράκη), Γιούλικα Σκαφιδά (Μαρία Πετράκη), Ευγενία Δημητροπούλου (Άννα Πετράκη/Αλέξις Φίλντιγκ), Τάσος Νούσιας (Νίκος Παπαδημητρίου), Μαρία Πρωτόπαππα (Ευγενία Καπετανάκη), Αλέξανδρος Λογοθέτης (Νίκος Κυρίτσης), Αιμίλιος Χειλάκης (Μανόλης Βανδουλάκης), Φιλαρέτη Κομνηνού (Σοφία Φίλντινγκ), Γιάννης Στάνκογλου (Αντρέας Βανδουλάκης), Θόδωρος Κατσαφάδος (Πέτρος Κοντομάρης), Ορφέας Αυγουστίδης (Αντώνης Αγγελόπουλος), Αννίτα Κούλη (Φωτεινή Αγγελοπούλου), Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου (Χριστίνα Κρουσταλάκη), Ντίνα Μιχαηλίδη (Σαβίνα Αγγελοπούλου), κ.ά.
Η πρεμιέρα θα γίνει την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου και η σειρά θα προβάλλεται κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 22.00 στο Mega.
«Το Νησί» σε αριθμούς
26 επεισόδια
53,7% μερίδιο σεζόν 2010-2011
18 μήνες σκηνοθετικής έρευνας και προεργασίας
4 μήνες κατασκευής σκηνικών
83 βασικοί ηθοποιοί
777 βοηθητικοί ηθοποιοί
1636 κοστούμια
1960 προσθετικά σπέσιαλ εφέ λέπρας
96 εφέ γήρανσης
260 μέρες γυρισμάτων εξ’ ολοκλήρου εκτός Αθηνών
95 σετ γυρισμάτων
37 τεχνικοί σκηνικών
32 τεχνικοί γυρισμάτων
10 άτομα υποστήριξης παραγωγής
182 μέτρα αναπαράστασης δρόμων