Το Εποπτικό Συμβούλιο της «Νέας Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Ιντερνετ και Τηλεόρασης» (ΝΕΡΙΤ ΑΕ) ξεκινάει δημόσια διαβούλευση για το θέμα του προσδιορισμού της διαδικασίας και των κριτηρίων επιλογής των δημοσιογράφων που θα στελεχώσουν το νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου Καθηγητής Θ. Φορτσάκης έστειλε επιστολή στους Προέδρους της ΠΟΕΣΥ, της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΗΕΜΘ καθώς και στους Προέδρους των Τμημάτων ΜΜΕ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας ζητώντας τις προτάσεις τους.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Αξιότιμες Κυρίες, Αξιότιμοι Κύριοι,

»Ως γνωρίζετε, η ψήφιση του νόμου για τη ΝΕΡΙΤ ΑΕ και η συγκρότηση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου φορέα σηματοδοτούν την έναρξη των διαδικασιών για τη δημιουργία της νέας δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης.

»Θεωρώ ότι η συζήτηση πρέπει να επικεντρωθεί πλέον στην επόμενη μέρα και συγκεκριμένα στη διαμόρφωση μιας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ανεξάρτητης και ισχυρής. Η Η

»Η απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου να προχωρήσει σε ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για την επιλογή Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΝΕΡΙΤ επιβεβαιώνει τη βούληση να τηρηθεί διαφανής και αξιοκρατική διαδικασία και παράλληλα να αναληφθούν καινοτόμες και συμμετοχικές πρωτοβουλίες για το σχεδιασμό και τη δημιουργία του νέου φορέα.

»Στόχος του Εποπτικού Συμβουλίου είναι η δημιουργία και κατ’επέκταση η λειτουργία της ΝΕΡΙΤ ΑΕ να διέπεται από απόλυτη αξιοκρατία και διαφάνεια χωρίς πολιτικές ή συντεχνιακές παρεμβάσεις.

»Ένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στην παρούσα φάση αποτελεί η διαδικασία στελέχωσης του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στους δημοσιογράφους. Η αξιοπιστία της ΝΕΡΙΤ θα κριθεί εν πολλοίς από το ειδησεογραφικό σκέλος της και επομένως ο προσδιορισμός των κριτηρίων επιλογής των δημοσιογράφων καθίσταται θεμελιώδες ζήτημα.

»Εκτιμώ ως ιδιαιτέρως σημαντική τη διεξαγωγή δημόσιας διαβούλευσης για το θέμα αυτό με ενεργό ρόλο των συνδικαλιστικών ενώσεων των δημοσιογράφων και συντακτών, καθώς και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Χώρας, όπου εκπαιδεύεται και γαλουχείται στα Τμήματα ΜΜΕ η νέα γενιά των δημοσιογράφων.

»Προσβλέποντας ειλικρινά στην εποικοδομητική σας συμβολή σάς ζητώ να καταθέσετε το συντομότερο δυνατόν και πάντως μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου τις θέσεις και προτάσεις σας σχετικά με τη διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής των δημοσιογράφων της ΝΕΡΙΤ.»