Η παράταξη που κατεβαίνει στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι» σε ανακοίνωση τους, καταδικάζουν το κλείσιμο της ΕΡΤ με τη μέθοδο του «ξαφνικού θανάτου», στέλνοντας στην ανεργία 2600 δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους.

Απαιτούν να ανοίξει η ΕΡΤ τώρα αλλά τάσσονται κατά της απεργίας στα ΜΜΕ και λένε όχι σε «πρακτικές αυτοχειρίας».

«Λέμε ΟΧΙ ΜΑΥΡΟ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ! Απαιτούμε να ανοίξει άμεσα μια χαραμάδα ενημέρωσης, για να ακουστεί η φωνή των απολυμένων της ΕΡΤ».

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

«Μετά την πρωτοφανή για τον πολιτισμένο κόσμο κίνηση της κυβέρνησης να κλείσει αιφνιδιαστικά τη Δημόσια Τηλεόραση, όλοι οι υποψήφιοι της παράταξης “Ενωμένοι Δημοσιογράφοι”, συγκεντρωθήκαμε και τοποθετηθήκαμε για τις τελευταίες εξελίξεις. Αφού ανταλλάξαμε απόψεις για τα όσα συμβαίνουν , από κοινού καταλήξαμε :

Οι «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι» δημιουργήθηκαν για να στηρίξουν αποκλειστικά και μόνο τις θέσεις και τα συμφέροντα των εργαζόμενων δημοσιογράφων και όχι τα παιχνίδια του συνδικαλιστικού «ιερατείου», ούτε τις αψυχολόγητες πολιτικές φίμωσης της ενημέρωσης από οποιαδήποτε κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό καταδικάζουμε απερίφραστα το κλείσιμο της ΕΡΤ με τη μέθοδο του «ξαφνικού θανάτου», στέλνοντας στην ανεργία 2600 δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους. Ήταν ένα ακόμη τραγικό πλήγμα για το χώρο μας, μετά τα λουκέτα στον τηλεοπτικό σταθμό Alter, την Απογευματινή , την Ελευθεροτυπία, το Derby, την Σπορ Time, τον Planet , τον Φίλαθλο, τον Αδέσμευτο Τύπο, την Ισοτιμία, τη Χώρα, τις Έξι Μέρες, το Σκορ live, την FinancialBox . Κανείς δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος σε αυτή την πρωτοφανή προσπάθεια φίμωσης του Τύπου. Δυστυχώς οι πρόσφατες εξελίξεις οδήγησαν την Ελλάδα, τη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, σε αυτή τη θλιβερή πρωτοπορία: Να είναι μια χώρα χωρίς δημοσιογραφική φωνή, χωρίς ελεύθερη ενημέρωση. Η αναστολή της λειτουργίας της ΕΡΤ δείχνει με τον χειρότερο τρόπο την αδυναμία της Πολιτείας να προσφέρει στους ‘Έλληνες πολίτες μια σύγχρονη άποψη για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Απαιτούμε να ανοίξει η ΕΡΤ, ΤΩΡΑ!

Την ίδια ώρα, είμαστε αυτόπτες μάρτυρες σε ένα θέατρο παραλόγου με πρωταγωνιστές τους γνωστούς εκπροσώπους της συνδικαλιστικής νομενκλατούρας , που επιλέγουν την καθολική και επ’ αόριστον φίμωση όλου του ελληνικού Τύπου. Σε μία στιγμή που ολόκληρη η Ελλάδα αναμένει με αγωνία τις εξελίξεις, κάποιοι αποφασίζουν να ρίξουν «μαύρο» στα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα και να εξαφανίσουν τις Εφημερίδες από τα περίπτερα για να μην μπορούν οι πολίτες να παρακολουθούν τα όσα διαδραματίζονται. Κάποιοι ρίχνουν τους πολίτες στο σκοτάδι της άγνοιας. Ευτυχώς τουλάχιστον που υπάρχει το διαδίκτυο και μεταδίδει σε όλη την Ελλάδα τη φωνή της ΕΡΤ, την οποία κρατούν ζωντανή οι εργαζόμενοι, τον αγώνα των οποίων χαιρετίζουμε και θα είμαστε πάντα στο πλευρό τους. Επισημαίνουμε, πως σε καμία άλλη χώρα, όταν διακυβεύονται θέματα δημοκρατίας, η ενημέρωση δεν φιμώνεται.

Το πιο τραγικό είναι πως κάποιοι κατ’ επάγγελμα συνδικαλιστές κωφεύουν στις φωνές των εργαζόμενων δημοσιογράφων, στοχεύοντας με τις τακτικές τους αποκλειστικά και μόνο στην επιβολή των θέσεων τους. Επειδή το έργο το έχουμε ξαναδεί, δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους αφήσουμε να διαλύσουν ολόκληρο τον κλάδο, ούτε να κρατήσουν στο σκοτάδι τη χώρα.

Λέμε ΟΧΙ ΜΑΥΡΟ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ! Απαιτούμε να ανοίξει άμεσα μια χαραμάδα ενημέρωσης, για να ακουστεί η φωνή των απολυμένων της ΕΡΤ , για να ακουστεί η διεθνής κατακραυγή ενάντια στην πρωτοφανή απόφαση της κυβέρνησης. Λέμε ΝΑΙ στις κινητοποιήσεις , ΟΧΙ όμως σε πρακτικές αυτοχειρίας που εξυπηρετούν τα συμφέροντα όσων θέλουν το λαό «κοιμισμένο» και αμέτοχο στις εξελίξεις.

Με ποιο δικαίωμα αποφάσισαν κάποιοι να στερήσουν από τον ελληνικό λαό την εικόνα της ευθείας αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πρακτικής από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς , την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον πρόεδρο της E.B.U. ;

Με ποιο δικαίωμα φιμώθηκαν οι φωνές συμπαράστασης στους εργαζομένους της ΕΡΤ από όλα τα δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ στην Ευρώπη;

Γιατί δεν έφθασε στον ελληνικό λαό η θύελλα αντιδράσεων και τα επικριτικά σχόλια για την απόφαση της κυβέρνησης να ρίξει μαύρο στη Δημόσια Τηλεόραση από τις Διεθνείς Ενώσεις Δημοσιογράφων;

Ζητούμε επίσης εξηγήσεις από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα για τη διαδικασία με την οποία πουλήθηκε η άδεια αναμετάδοσης του αγώνα μπάσκετ Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός σε ιδιωτικό κανάλι, τα δικαιώματα του οποίου είχε εξασφαλίσει η ΕΡΤ και είχε ήδη πληρώσει ο Ελληνικός λαός. Γιατί όταν επικαλείσαι τη διαφάνεια, θα πρέπει να την αποδεικνύεις και στην πράξη».