Πέρα από τις γνωστές Taxibeat και Skroutz, υπάρχουν αναρίθμητες άλλες εφαρμογές με τις οποίες μπορείς να κάνεις τραπεζικές συναλλαγές από το κινητό σου γρήγορα και εύκολα ή να ελέγχεις τον λογαριασμό του κινητού σου από το κινητό. Αυτή η εποχή μάλιστα αποδεικνύει ότι οι Ελληνες έχουν καλές και καινοτόμες ιδέες, ενώ διαθέτουν και εξαιρετική φαντασία· και τα δύο δίνουν σε αρκετούς το διαβατήριο για να υλοποιηθεί μια ιδέα και να πάρει τον δρόμο της για το εξωτερικό.
Αν βρεθεί κάποιος σε εκδηλώσεις όπως το «Startup Weekend», το «Tedx Academy», το «Open Coffee», είτε στο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας «Κυψέλες Επιχειρηματικότητας», ή στους συνεργατικούς χώρους Αθήνας και Θεσσαλονίκης και στα προσφάτως δημιουργηθέντα εκκολαπτήρια ιδεών (incubators), θα δει πραγματικά καινοτόμες ιδέες να συζητιούνται και να τίθενται επί χάρτου. Κάποιες παίρνουν «σάρκα και οστά», κάποιες χάνονται στα μισά της διαδρομής, άλλες ανασχεδιάζονται στην πορεία, το δεδομένο είναι πάντως ότι έχουν ξεκινήσει από ελληνικά μυαλά. Κάποιες από τις πραγματικά χρήσιμες εφαρμογές που γεννήθηκαν στην Ελλάδα αλλά κανείς δεν εγγυάται ότι θα παραμείνουν γνωστές μόνο εντός συνόρων καθώς ήδη αρκετές κάνουν διεθνή καριέρα, είναι και οι ακόλουθες.

Κίνηση στον δρόμο; Πες το!
Το BuddyTraffic των Τάκη Καραλίβανου, Γιάννη Ψαρρά, Gert Jaffa, Παναγιώτη Μελισσαρόπουλου (iOS) «είναι ένα κοινωνικό δίκτυο το οποίο ενημερώνει και ενημερώνεται από τους χρήστες σε πραγματικό χρόνο για αργοπορίες και απρόβλεπτα συμβάντα στους δρόμους». Κάθε χρήστης ενημερώνει για την κατάσταση στο δρόμο με εικονίδια τεσσάρων χρωμάτων ανάλογα με την κίνηση και προσθέτει ένα σχόλιο, μία ενημέρωση που κοινοποιείται σε όσους χρήστες έχουν την εφαρμογή και βρίσκονται εντός ακτίνας 10 χλμ. Ουσιαστικά όσο περισσότεροι και ενεργότεροι είναι οι χρήστες τόσο ευκρινέστερα διαμορφώνεται ο χάρτης της κίνησης στους δρόμους και διευκολύνονται οι οδηγοί να αποφύγουν δύσκολα σημεία της διαδρομής τους.
Θες να παρκάρεις;
Οι Parking defenders (iOS, Αndroid) βοηθούν τους οδηγούς που αδυνατούν να βρουν προσιτό πάρκινγκ στην Αθήνα (προς το παρόν). Η εφαρμογή των Κώστα Αρκάδα, Γιάννη Κατσιώτη, Οτο Αντωνίου, Κατερίνας Δεμερτζή, Απόστολου Παύλου «σου βρίσκει parking σε όλη την Αθήνα εύκολα, γρήγορα, ασφαλή και ως 80% φθηνότερα!». Η ομάδα έχει καταγράψει όλους τους χώρους στάθμευσης της Αθήνας και τις τιμές τους, έχει κάνει συμφωνίες μαζί τους για μείωση τιμής κατά 80% και ακολούθως τις εμφανίζει στους χρήστες την ώρα που ψάχνουν για πάρκινγκ.
Για ψαγμένους τουρίστες
Ρωτώντας πας στην… άγνωστη πόλη. Κάπως έτσι λειτουργεί το Locish (iOS, Android) των Αλέξη Χριστοδούλου και Γρηγόρη Ζωντανού: «Ο ταξιδιώτης στην Αθήνα ή στη Νέα Υόρκη, μέσω του κινητού του, ζητάει μια πρόταση για έξοδο, δηλώνοντας ένα μικροποσό που προτίθεται να πληρώσει σε όποιον του δώσει μια καλή πρόταση. Οι ντόπιοι που «ταιριάζουν» με τον ταξιδιώτη ειδοποιούνται και υποβάλλουν τις προτάσεις τους». Με έναν έξυπνο αλγόριθμο ο ταξιδιώτης πλέον καλείται να δεχτεί ένα από τα καλύτερα μέρη που του προτείνονται. Δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που επιτρέπει στην ομάδα να σκέφτεται με ορίζοντα τον πλανήτη…
Η πόλη στο κινητό σου
Οι έξυπνοι οδηγοί πόλης AthensBook και ThessBook (iΟS, Android και Windows 8) των Δημοσθένη Καπώνη και Γιώργου Πάνζαρη προσφέρουν «πληροφορίες για τα πλησιέστερα φαρμακεία, πρατήρια καυσίμων, νοσοκομεία, τράπεζες και ATM, κάβες και ζαχαροπλαστεία, δημόσιες υπηρεσίες, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, δημόσιες συγκοινωνίες και ταξί, εστιατόρια, μπαρ και σινεμά καθώς και ενημέρωση για την κίνηση στους δρόμους σε πραγματικό χρόνο». Ολα αυτά σε συνδυασμό με το ότι μπορείς να πληροφορηθείς ποια από τα καταστήματα από αυτά που βλέπεις είναι ανοιχτά εκείνη την ώρα, κάνουν την εφαρμογή ένα πολυεργαλείο τσέπης.
Δουλειά για λίγες ώρες ή μήνες;
Η ανάγκη επαγγελματιών για ανεξαρτησία ήταν αυτό που έδωσε στον PeoplePerHour (iOS, Αndroid) Ξένιο Θρασυβούλου την ιδέα για τη δημιουργία «μιας διαδικτυακής κοινότητας ανθρώπων που επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εξ αποστάσεως, με το πάτημα ενός κουμπιού. Eίναι η πλέον έμπιστη πηγή όπου μπορείς να ολοκληρώσεις οποιαδήποτε εργασία χρειάζεσαι, γρήγορα, αξιόπιστα και με χαμηλό κόστος, από τον σχεδιασμό ενός λογότυπου ως την κατασκευή ενός blog ή ενός video promo».
Ποιος κερδίζει; Η επιχείρηση ή ο πελάτης;
Οι Κωνσταντίνος Δούμουρας και Βασίλης Πρίφτης προσπάθησαν με το Instawin (iOS, Android) να απαντήσουν στο ερώτημα πώς γίνεται να κερδίσουν και η επιχείρηση και ο πελάτης. Στην πράξη η εφαρμογή ενημερώνει άμεσα για τις προσφορές των επιχειρήσεων στο κινητό και επιβραβεύει τους πελάτες όσο περισσότερο οι τελευταίοι χρησιμοποιούν τα προτεινόμενα προϊόντα ή τις υπηρεσίες.

Συμβουλές για την υγεία και το… αρνί

Ο γιατρός σού θυμίζει…

Με ιδιαίτερη ευαισθησία η ογκολόγος-ακτινοθεραπεύτρια Δέσποινα Κατσώχη ενημερώνει με τη δωρεάν εφαρμογή Mastos για τον καρκίνο του μαστού, συνιστά μέτρα προφύλαξης, διδάσκει τη σωστή τεχνική της αυτοεξέτασης στήθους, αλλά και δίνει τη δυνατότητα για υπενθυμίσεις των σημαντικότερων ραντεβού των γυναικών με τη μηνιαία αυτοεξέταση αλλά και τη μαστογραφία. Κινήσεις που σώζουν ζωές.
Μάθετε τι σκέφτονται οι πελάτες σας

Το Pollfish των Ιωάννη Παπαδάκη, Ανδρέα Βούρκου, Γιάννη Ζαούδη, Βασίλη Μιτρούση, Ζήση Μπέλλα «είναι μια πλατφόρμα που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να κάνει έρευνες μέσω smartphones.Οι χρήστες που συμμετέχουν κερδίζουν διάφορα δώρα και οι δημιουργοί των εφαρμογών που ενσωματώνουν το Pollfish κερδίζουν 0,3 δολάρια». Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί πάνω από 3.800 ολοκληρωμένα ερωτηματολόγια και 43.000 ξεχωριστές απαντήσεις.
Πώς το ψήνεις το αρνί;

Ειδικά για το Πάσχα, μπορείτε να κατεβάσετε την επίσης ελληνική δωρεάν εφαρμογή isouvla (iOS) η οποία σε καλεί να ψήσεις το αρνί γυρνώντας τη σούβλα όσο περισσότερες φορές μπορείς μέσα στον προκαθορισμένο χρόνο με ανάλογη μουσική υπόκρουση και ήχους της Λαμπρής. Είναι κι αυτή εφαρμογή made in Greece!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ