Νέο κρούσμα λογοκρισίας στην δημόσια τηλεόραση. Με απόφαση του γενικού διευθυντή ενημέρωσης της ΕΡΤ κ. Αιμ. Λιάτσου «κόβεται» μέχρι «νεωτέρας» η ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΤ «Πρωινή Ενημέρωση» την οποία παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Κώστας Αρβανίτης και Μαριλένα Κατσίμη.

Αιτία της απόφασης είναι σχόλιο που έκανε ο κ. Αρβανίτης για τον υπουργό προστασίας του πολίτη κ. Ν. Δένδια, ενώ ο κ. Λιάτσος ζήτησε έγγραφες εξηγήσεις από τον κ. Αρβανίτη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΡΤ αναφέρεται: «Η Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης της ΕΡΤ σέβεται απολύτως τους κανόνες της ελευθεροτυπίας και το αποδεικνύει εμπράκτως στην καθημερινή παρουσίαση της επικαιρότητας και την προβολή όλων των απόψεων.

» Όμως, δεν μπορεί να αποδεχτεί την καταπάτηση στοιχειωδών κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

» Οι παρουσιαστές της σημερινής εκπομπής ‘Πρωινή Ενημέρωση’ της ΝΕΤ, κ. Κώστας Αρβανίτης και κυρία Μαριλένα Κατσίμη, προέβησαν σε απαράδεκτους υπαινιγμούς κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια, χωρίς μάλιστα να του δώσουν το δικαίωμα να εκφράσει τη δική του άποψη, ενώ με τα σχόλιά τους εμφανίστηκαν να προκαταλαμβάνουν το αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης».

Η απόφαση της ΕΡΤ προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ της ΔΗΜΑΡ και της ΑΔΕΔΥ που κάνουν λόγο για λογοκρισία και ζητούν την ανάκληση της απόφασης.

Η άποψη του υπουργείου Δημοσίας Τάξης

Όσον αφορά το ζήτημα που προέκυψε με την εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» της ΝΕΤ , κύκλοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη επεσήμαναν ότι δεν υπήρξε η παραμικρή παρέμβαση στο περιεχόμενο της εκπομπής ή η παραμικρή απαίτηση για απόδοση ευθυνών ή λήψη μέτρων. Το τι συνέβη αποτελεί καθαρά εσωτερικό ζήτημα της ΕΡΤ, έλεγαν χαρακτηριστικά και συμπλήρωσαν πως το υπουργείο με απόλυτο σεβασμό στο δικαίωμα κριτικής το οποίο αναμφίβολα έχει κάθε δημοσιογράφος, εκφράζει την πικρία του για το γεγονός ότι κατά παράβαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας δεν ζητήθηκε καν η άποψή του από τους συντελεστές της εκπομπής και αναπαράχθηκαν αβασάνιστα οι ισχυρισμοί συγκεκριμένης και μόνο εφημερίδας και συγκεκριμένου πολιτικού χώρου.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί την ανάκληση της απόφασης ή αλλιώς, όπως αναφέρει, εγείρεται θέμα παραίτησης της διοίκησης της ΕΡΤ. Η Κουμουδούρου κάνει λόγο για «σχέδιο μετατροπής της Δημόσιας Τηλεόρασης σε προπαγανδιστικό όργανο τρομοκράτησης και χειραγώγησης της μνημονιακής συγκυβέρνησης επιβεβαιώνεται καθημερινά».

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι «μετά τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα λογοκρισίας και περιθωριοποίησης των δημοσιογράφων που δεν συμμορφώνονται προς τα υποδείξεις, σήμερα το πρωί η διοίκηση της ΕΡΤ κατέλυσε και τα τελευταία προσχήματα. Η απόφασή της για κόψιμο της εκπομπής του Κ. Αρβανίτη και της Μ. Κατσίμη ‘Πρωινή Ενημέρωση’ συνιστά στυγνή κομματική παρέμβαση στη δημόσια τηλεόραση. Η αναφορά των δημοσιογράφων στην υπόθεση του ξυλοδαρμού συλληφθέντων διαδηλωτών που αποκάλυψε η εφημερίδα Guardian και καλύπτει μέχρι σήμερα ο αρμόδιος υπουργός κ. Δένδιας φαίνεται να είναι η αφορμή για αυτήν την απόφαση, που ανασύρει μνήμες άλλων σκοτεινών εποχών».

Η ΔΗΜΑΡ «Απαράδεκτη ενέργεια» θεωρεί η ΔΗΜΑΡ την απόφαση της ΕΡΤ «ενέργεια που προσβάλλει τη λειτουργική ανεξαρτησία του δημοσιογράφου» και ζητεί την άμεση ανάκλησή της.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Το κόψιμο της εκπομπής «Πρωινή Ενημέρωση» της ΝΕΤ, με τους δημοσιογράφους Κ. Αρβανίτη και Μ. Κατσίμη, αποτελεί πράξη ωμής λογοκρισίας και πολιτικής δίωξης. Η ευθύνη βαρύνει τη συγκυβέρνηση και τους εντεταλμένους της στην ΕΡΤ. Η απαράδεκτη αυτή απόφαση πρέπει να ανακληθεί τώρα.

Η ΑΔΕΔΥ

«Με μεγάλη ανησυχία πληροφορήθηκε το «κόψιμο» της εκπομπής «Πρωινή Ενημέρωση» της ΝΕΤ, με τους δημοσιογράφους Κ. Αρβανίτη και Μ. Κατσίμη, επειδή, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι συντελεστές της άσκησαν κριτική ή σχολίασαν θέσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ. Η ΑΔΕΔΥ καταδικάζει απόφαση και καλεί την κυβέρνηση τα κόμματα που τη στηρίζουν και τη διοίκηση της ΕΡΤ να ανακαλέσουν άμεσα αυτήν την απόφασή τους.

Ακολουθεί ο επίμαχος διάλογος :

Μ. Κατσίμη. …Και βγήκαν και τα ιατροδικαστικά πορίσματα για τους 15 που συνελήφθησαν και έγραφε η Guardian και που ήθελε ο κ. Δένδιας να κάνει στην Guardian μήνυση

Κ. Αρβανίτης. Δεν έκανε μήνυση;

Μ. Κατσίμη. Δεν έκανε γιατί τα πορίσματα δείχνουν ότι όντως είναι κακούργημα.

Κ. Αρβανίτης. Και θα παραιτηθεί τώρα;

Μ. Κατσίμη. Δε νομίζω ότι θα παραιτηθεί. Πάντως ήταν περίεργο το ότι ο κ. Δένδιας είπε – σαν να ήξερε τα πορίσματα, που αυτό κανονικά δε γίνεται – που από τη μία είναι καλό ότι δεν τα ήξερε τα πορίσματα, αλλά από την άλλη πώς πας και το λες αυτό;

Κ. Αρβανίτης. Και τώρα τι θα γίνει; Θα πει συγνώμη;

Μ. Κατσίμη. Δεν ξέρω….

Κ. Αρβανίτης. Πω πω δύσκολα για τον κ. Δένδια. Και είναι και κοντοχωριανός σου, είναι από την Κέρκυρα.

Μ. Κατσίμη. Και είναι και σοβαρός άνθρωπος έχω να πω.

Τι λέει η ΕΡΤ

Με ανακοίνωσή του για το θέμα ο κ. Λιάτσος εξέδωσε ενακοίνωση όπου επισημαίνει ότι :

«Η Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης της ΕΡΤ σέβεται απολύτως τους κανόνες της ελευθεροτυπίας και το αποδεικνύει εμπράκτως στην καθημερινή παρουσίαση της επικαιρότητας και την προβολή όλων των απόψεων. Όμως, δεν μπορεί να αποδεχτεί την καταπάτηση στοιχειωδών κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Οι παρουσιαστές της σημερινής εκπομπής ‘ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ’ της ΝΕΤ, κ. Κώστας Αρβανίτης και κυρία Μαριλένα Κατσίμη, προέβησαν σε απαράδεκτους υπαινιγμούς κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια, χωρίς μάλιστα να του δώσουν το δικαίωμα να εκφράσει τη δική του άποψη, ενώ με τα σχόλιά τους εμφανίστηκαν να προκαταλαμβάνουν το αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης».