«Οι εξελίξεις στον τομέα της τιμολόγησης φαρμάκων έχουν σχέση με το γενικότερο οικονομικό κλίμα και την πορεία προόδου της ελληνικής οικονομίας» δηλώνει σε συνέντευξή του στο αφιέρωμα του «Βήματος» ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κ. Ηλίας Γιαννόγλου.
Οι επιπτώσεις της ύφεσης δεν αγγίζουν όμως μόνο τον τομέα των φαρμάκων, αλλά και το σύνολο του χώρου της Υγείας και τα σημάδια είναι πλέον εμφανή. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ανύπαρκτη και τα νοσοκομεία αποδεκατισμένα, αδυνατώντας να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, ιδίως αυτές που δημιουργούνται με την καθολική κάλυψη των ανασφάλιστων.
Ηδη έχουν αρχίσει να εκφράζονται επιφυλάξεις από τους ιατρούς, τους φαρμακοποιούς και τους λοιπούς επαγγελματίες Υγείας για το αν μπορεί το κράτος να καλύψει το κόστος των ανασφάλιστων πολιτών, αφού τα 100 εκατομμύρια που έχουν υπολογιστεί για τον σκοπό αυτόν εκτιμάται ότι δεν επαρκούν. Οι δε φαρμακοποιοί εκφράζουν τον προβληματισμό αν θα μπορούν –ιδίως τα συνοικιακά φαρμακεία –να σηκώσουν το κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας σημειώνουν ότι ο προϋπολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών, απειλεί τη βιωσιμότητα του συστήματος φαρμακευτικής φροντίδας και καθιστά αμφίβολη τη δυνατότητα ομαλού εφοδιασμού της φαρμακευτικής αγοράς. Ηδη –αναφέρουν –η δαπάνη τους πρώτους μήνες του 2016 είναι εκτός ελέγχου, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν είναι επαρκής. Ως εκ τούτου, θεωρούν ότι η ένταξη της συγκεκριμένης δαπάνης στον ήδη ανεπαρκή κλειστό προϋπολογισμό για φάρμακα αποτελεί λανθασμένη επιλογή.
Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων τονίζουν ότι αν και το ύψος της δαπάνης των ανασφάλιστων παραμένει αδιευκρίνιστο, είναι σαφές ότι η επιπλέον επιβάρυνση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού θα δημιουργήσει αφόρητη πίεση στη φαρμακευτική αγορά, η οποία σήμερα λειτουργεί πλέον οριακά. Προειδοποιούν μάλιστα ότι η τυχόν αδυναμία επαρκούς κάλυψης της αγοράς θα είχε δραματικές συνέπειες για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, οδηγώντας το σύστημα φαρμακευτικής φροντίδας στη διάλυση.
Εκτός από τον αντιπρόεδρο του ΕΟΦ, το σημερινό αφιέρωμα του «Βήματος» φιλοξενεί τις απόψεις ιατρών, φαρμακοποιών και άλλων επιστημόνων, καθώς και της φαρμακοβιομηχανίας, για τα τεκταινόμενα στον χώρο. Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης προειδοποιεί ότι ο κλειστός προϋπολογισμός θα αποτελέσει τροχοπέδη στην απρόσκοπτη λειτουργία των νοσοκομείων και στην πρόσβαση των ασθενών στις αναγκαίες θεραπείες.
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχαήλ Βλασταράκος δηλώνει ότι η προστασία της δημόσιας υγείας είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ, ιδίως αυτή την περίοδο που βρίσκεται σε έξαρση το προσφυγικό ζήτημα, ενώ ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος αναφέρεται στο ζήτημα των ανασφάλιστων πολιτών. Το ίδιο θέμα θέτει και ο πρόεδρος του ΟΣΑ κ. Αθανάσιος Υφαντής.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης μιλάει για την κατάρρευση των δημοσίων δομών στον χώρο της Υγείας, και ο πρόεδρος του ΠΣΦ κ. Πέτρος Λυμπερίδης για το όφελος που έχουν τα συστήματα Υγείας όταν τα κράτη επενδύουν στη φυσικοθεραπεία. Ο πρόεδρος της ΕΙΕ κ. Γρηγόρης Λέων αναφέρεται στις ελλείψεις ιατροδικαστών από το Δημόσιο, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Υγεία κ. Ανδρέας Καρταπάνης καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να λειτουργεί επιτελικά, καθορίζοντας ενιαίους κανόνες λειτουργίας για όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην παροχή υπηρεσιών υγείας είτε είναι δημόσιοι είτε ιδιωτικοί, εποπτεύοντας την εφαρμογή τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ