Ήταν το 1937 όταν ο παππούς της οικογένειας, ο Κυριάκος, έφτιαχνε τυρί και γιαούρτι για την οικογένειά του αλλά και για την ταβέρνα που διατηρούσε με την γυναίκα του, την γιαγιά Αλεξάνδρα, στο Μαρκόπουλο, αξιοποιώντας το γάλα από το κοπάδι του στα Μεσόγεια.

Αργότερα ο Χρήστος, ο εκπρόσωπος της δεύτερης γενιάς, μετέφερε κατά την δεκαετία του ’60 την οικιακή παραγωγή σε μια μικρή τυροκομική μονάδα. Έτσι μεγάλωσε και η τρίτη γενιά, ο Κυριάκος και ο Νίκος, με τυρί του τυροκομείου, με γιαούρτι στραγγιστό σε πάνινες σακούλες, με κρέμα και ρυζόγαλο της γιαγιάς.

Τώρα πλέον το φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα από την Νότια Εύβοια και την Κάρυστο αξιοποιείται πλέον στο πλήρως εκσυγχρονισμένο τυροκομείο. Με την τέχνη της παραδοσιακής τυροκόμησης και με τις παραδοσιακές συνταγές παράγουν την βραβευμένη φέτα μέσα σε βαρέλια οξιάς. Είναι η μοναδική που θα βρούμε να ωριμάζει φυσικά μέχρι και 12 μήνες.

Στα υπόλοιπα προϊόντα είναι το γιαούρτι με υπέροχη υφή και γεύση, που στραγγίζει φυσικά μέσα σε πάνινες σακούλες, το βούτυρο, οι κρέμες, το ρυζόγαλο και μια σειρά από τυριά εκλεκτής παραγωγής, όλα χωρίς συντηρητικά.

Από το Τυροκομείο προμηθεύονται προϊόντα καθημερινά τα επτά καταστήματα λιανικής «Τυροκομείο Κωσταρέλου», περιφερειακά αλλά και το μοντέρνο κατάστημα στο Κολωνάκι. Σε όλα θα βρούμε επιπλέον επιλεγμένα προϊόντα ελλήνων παραγωγών.

ΤΑ ΤΥΡΙΑ
Φέτα
Η σκληρή φέτα είναι μεστή και στιβαρή, με γεμάτη γεύση και έντονη επίγευση. Η μέτρια φέτα είναι πιο ήπια στην γεύση, ενώ η μαλακή, βουτυράτη και δροσερή, διατηρεί το ιδιαίτερα έντονο άρωμά της.

Αψάκι
Το αψάκι είναι ένα σκληρό τυρί με ασπρο-κίτρινο χρώμα που παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα. Το γάλα έχει έντονη παρουσία στο τυρί αυτό, ενώ είναι αρκετά πικάντικο και αρωματικό, με έντονη επίγευση που διαρκεί. Συνοδεύει ιδανικά τη μαγειρική στην κουζίνα, προσδίδοντας αλμυράδα και ισορροπία σε κάθε συνταγή.

Μελίπαστο
Φτιάχνεται με συνταγή από το Ρουσσοπούλι της Λήμνου. Πρόκειται για μικρά κεφαλάκια τυριού από αιγοπρόβειο γάλα με γήινη, μεστή γεύση γάλακτος και ξηρών καρπών και μέτρια προς σκληρή υφή. Το μελίπαστο είναι ιδανικό για σαγανάκι, αλλά και ως γευστικό συμπλήρωμα σε ποικιλία τυριών.

Τσαλαφούτι
Ένα μαλακό, κρεμώδες τυρί, φτιαγμένο από κατσικίσιο γάλα, έχει 10% λιπαρά και θυμίζει ένα συνδυασμό από γιαούρτι, κρέμα και βούτυρο. Έχει πυκνή, βελούδινη υφή με μεστή, γεμάτη γεύση και απαλή επίγευση.

Ανθότυρο
Με μαλακή γεύση και γλυκιά, απαλή υφή, το ανθότυρο έχει την χαρακτηριστικά βουτυράτη γεύση του γάλακτος.

Πινακωτύρι
Εκλεκτό ημίσκληρο τυρί σε μπαστούνι, φτιαγμένο από κατσικίσιο και πρόβειο γάλα. Ιδανικό σε φρέσκιες.

Κεφαλοτύρι
Φτιαγμένο αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα, το σκληρό αυτό τυρί με το κιτρινωπό χρώμα έχει πικάντικη γεύση και σκληρή υφή. Πλούσιο άρωμα, με νότες ξηρών καρπών και γρασιδιού.

Κεφαλοτύρι παλαιωμένο

Φτιαγμένο και αυτό από αιγοπρόβειο γάλα ωριμάζει για τουλάχιστον 12 μήνες. Η παλαίωσή του αυτή προσδίδει μεστή, πολύπλοκη γεύση και πλούσιο άρωμα, δίνοντας υψηλής έντασης επίγευση και διάρκεια.

www.kostarelos.gr