«Η χώρα πρέπει να ξεφύγει από την κατάρα των Greek Statistics » λέει ο 50χρονος κ. Ανδρέας Γεωργίου, πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής· ο άνθρωπος που καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά ως υπεύθυνος πλέον της επεξεργασίας των στατιστικών στοιχείων. Ο κ. Γεωργίου γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και του πανεπιστημίου Αμχερστ της Μασαχουσέτης, στο οποίο ως γνωστόν σπούδασαν και οι κκ. Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαράς. Μέχρι πρότινος ήταν αναπληρωτής προϊστάμενος του τμήματος Στατιστικής του ΔΝΤ, ενώ είναι κάτοχος μαύρης ζώνης στο ζίου ζίτσου.

Πρόκειται για έναν άνθρωπο που ελάχιστοι γνωρίζουν στην Ελλάδα, αφού από πολύ νωρίς «εγκατέλειψε» την πατρίδα του για να σπουδάσει στην Αμερική και εν συνεχεία να «αφιερωθεί» για περίπου 20 χρόνια στο ΔΝΤ: «Η εμπειρία μου με τις πολεμικές τέχνεςμου έχει δώσει κάποια αυτοπειθαρχία, αφοσίωση και επιμονή, και έτσι με βοηθά να εργάζομαι πολλές ώρες την ημέρα και να είμαι αφοσιωμένος στον σκοπό μου» δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» .

Ο Ισλανδός της Εurostat
Πλέον είναι απόλυτα αφοσιωμένος στο μέγεθος του ελλείμματος και στην αποστολή του, όπως τονίζει, τόσο που δεν μετανιώνει που εγκατέλειψε τη σιγουριά, την ασφάλεια και τον καλό μισθό του ΔΝΤ. Σημειώνει δε υπερηφάνως: «Ηρθα πίσω στη χώρα μουγιατί παρ΄ όλο το κόστος και τις θυσίες στόχος μου είναι να βοηθήσω τον τόπο μου σε αυτή τη δύσκολη στιγμή- και αυτό αξίζει όλους τους κόπους και τις θυσίες».

Με «πατριωτικό»τρόπο και προσγειωμένος ήδη στην ελληνική πραγματικότητα, ο κ. Γεωργίου ηγείται σήμερα μιας διαφορετικής στατιστικής υπηρεσίας, η οποία πλέον δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση, είναι ανεξάρτητη αρχή, λογοδοτεί μόνο στη Βουλή και έχει συνεχή συνεργασία με τη Εurostat. Ως και με ισλανδό στατιστικολόγο, τον κ. Χάλγκριμουρ Σνόρανσον, συνεργάζεται ώστε να δίνει ακριβή στοιχεία για το έλλειμμα, όπως και λύσεις σε θεσμικά θέματα της ελληνικής στατιστικής: «Ο κ. Σνόρανσον είναι εμπειρογνώμονας της Εurostat που βοηθά την Ελληνική Στατιστική Αρχή στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης για τη βελτίωση των ελληνικών στατιστικών» μας πληροφορεί.

Το μόνο που δεν αποκαλύπτει ο κ. Γεωργίου είναι το ακριβές μέγεθος του ελλείμματος, το οποίο έχει υποσχεθεί να ανακοινώσει επισήμως μόλις αυτό υπολογιστεί είτε πριν είτε μετά τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι εκλογές δεν παίζουν ρόλο στη Στατιστική Υπηρεσία για την ανακοίνωση του ελλείμματος.

Χωρίς όμως δυσκολία απαντά στο ερώτημα πώς είναι δυνατόν να αναθεωρείται συνολικά δέκα φορές το έλλειμμα του 2009 και κυρίως δίνει εξηγήσεις γιατί παρά τους συνεχείς ελέγχους ειδικών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ από την αρχή του 2010 ακόμη δεν γνωρίζουμε το ύψος του.

«Οχι μόνον ακρίβεια αλλά και ποιότητα»
«Αυτό που μπορώ να σας εξηγήσω είναι τι κάνουμε στην Ελληνική Στατιστική Υπηρεσίααπό τότε που πήρα τη θέση μου σε αυτήν στις αρχές Αυγούστου του 2010.Σε αυτούς τους τρεις μήνεςη Στατιστική Υπηρεσία, σε πλήρη συνεργασία με τη Εurostat,συλλέγει και εξετάζει όλα τα στοιχεία από τις πρωτογενείς πηγές- Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και υπουργεία, δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμούς κοινωνικής ασφάλειας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κ.ά. – έτσι ώστε να πετύχει δύο πράγματα:πρώτον να προσδιορίσει το πραγματικό μέγεθος της Γενικής Κυβέρνησης στην Ελλάδα, δηλαδή ποιοι φορείς ανήκουν σε αυτήν, και δεύτεροννα καταγραφούν όσο πιο ακριβώς γίνεται τα στοιχεία που απαιτούνται για τον υπολογισμό του ελλείμματος και του χρέους του συνόλου των φορέων που έχει οριστεί ως Γενική Κυβέρνηση». Αυτό κατά τον κ. Γεωργίου για να γίνει σωστά απαιτεί χρόνο. Σε εκείνο όμως που φαίνεται ότι επιμένει είναι στον ποιοτικό έλεγχο των στοιχείων «ώστε να σιγουρευτούμε ότι οποιεσδήποτε αναθεωρήσεις των στοιχείων αυτών στο μέλλον θα είναι μέσα στο σύνηθες εύρος για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Αλλά, όπως λέει, και αυτό το έργο παίρνει χρόνο, ευελπιστώντας όμως ότι πολύ σύντομα οι εργασίες αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί.

Επικίνδυνες αποστολές
Ο κ. Γεωργίου είναι εξοργισμένος με τα λεγόμενα Greek Statistics: «Για μένα ο όρος Greek Statistics είναι μια μεγάλη αποτυχία για τη χώρα μας. Είναι ένα τεράστιο πολιτισμικό χτύπημα, πέρα από τις τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία μας. Είναι κάτι από το οποίο θα πρέπει να απομακρυνθούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Σκοπός στη δουλειά μου είναι να κάνω ό,τι είναι δυνατό για να το καταφέρουμε αυτό. Greek Statistics σημαίνει δυστυχώς παραγνώριση κάθε προτύπου στατιστικής πρακτικής και δεοντολογίας. Για αυτό ο μόνος τρόπος να εξαλειφθεί αυτή η έννοια είναι εμείς στην Ελληνική Στατιστική Αρχή να κάνουμε τη δουλειά μαςεφαρμόζοντας τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα στατιστικής πρακτικής και δεοντολογίας, ακολουθώντας απαρέγκλιτα όλους τους κανόνες χωρίς κανέναν συμβιβασμό. Δεν υπάρχει άλλος τρόποςγια να ξεφύγει η χώρα από την κατάρα των Greek Statistics. Πρέπει να βρει ξανά η Ελληνική Στατιστική Αρχή την αξιοπιστία της διεθνώς και να ανακαταλάβει η Ελλάδα τη θέση που της πρέπει στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο όσον αφορά τις στατιστικές της».

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσιάζοντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τον κ. Γεωργίου είχε πει ότι «έχει τεράστια εμπειρία και αξιοπρόσεκτο βιογραφικό» και διαβεβαίωσε ότι συμμετείχε κανονικότατα στη διαδικασία του open. gov. και ότι η επιλογή του δεν σχετίζεται με την πολύχρονη εμπειρία του στο ΔΝΤ.

Στο ΔΝΤ είχε αναλάβει στο παρελθόν «αποστολές» διερεύνησης των στατιστικών σε διάφορες χώρες που αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες και την παρακολούθηση προγραμμάτων του ΔΝΤ στις χώρες αυτές. Η ενασχόλησή του με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία αποτελεί για τον ίδιο και τους συνεργάτες του προσωπικό στοίχημα – «Δεν εργάζομαι μόνος μου, στηρίζομαι πρωτίστως στους συνεργάτες μου» – λέει συχνά. «Οχι» στις πιέσεις, «Ναι» στην ανεξαρτησία
Εκείνο όμως που επιζητεί είναι η ανεξαρτησία της στατιστικής αρχής που ηγείται και προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να δεχθεί πιέσεις: «Είναι σημαντική αυτή η θεσμική ανεξαρτησία. Χρειάζεται επίσης να υποστηρίζεται από μια ανάλογη πρακτική του πολιτικού χώρου και κυρίως από μια αμετακίνητη αποφασιστικότητα του προσωπικού και της ηγεσίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής να διαφυλάττει κάθε ημέρα την ανεξαρτησία της από κάθε είδους πολιτικές πιέσεις» δηλώνει χωρίς περιστροφές.

Αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία βοηθούν την ανάκαμψη
Αποφεύγει να επιτεθεί εναντίον των προκάτοχών του ούτε θέλει να επιμερίσει το μερίδιο ευθύνης της πολιτικής ηγεσίας και περιορίζεται απλώς να δηλώσει ότι «στη δική μου δουλειά δεν κοιτάω προς τα πίσω». Και εκείνο που πρωτίστως φαίνεται ότι τον ενδιαφέρει είναι εφεξής τα αποτελέσματα της δουλειάς στην Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία να είναι εφάμιλλα με ό,τι μπορεί να βρει κάποιος στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για τον κ. Γεωργίου η επανάκαμψη της Υπηρεσίας είναι «τελείως απαραίτητη για την επιτυχή έξοδο από την οικονομική κρίση που περνάμε, αλλά και για την αντιμετώπιση μιας αμφισβήτησης που υφέρπει για το πόσο ανήκει η Ελλάδα στον χώρο των αναπτυγμένων και ευρωπαϊκών χωρών. Η σιγουριά για αληθή στοιχεία έρχεται με το να χρησιμοποιούμε στη δουλειά μας μόνο τεχνικά κριτήρια για να παράγουμε τα στατιστικά στοιχεία, να είμαστε διαφανείς για τις στατιστικές εργασίες μας, να συνεργαζόμαστε ανοιχτά με τη Εurostat και να κάνουμε ενδελεχή έλεγχο σε ό,τι στοιχεία παίρνουμε από πρωτογενείς πηγές για να καταρτίσουμε τις στατιστικές μας».