«Αυτή δεν είναι τράπεζα, είναι χρηματοδοτικό ίδρυμα» είπε ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας κ. Θ. Πανταλάκης, μιλώντας χθες σε κομματική συνεδρίαση του ΠαΣοΚ, στο ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης, παρουσία βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, της υπουργού κυρίας Κατερίνας Μπατζελή και του υφυπουργού κ. Μιχ. Καρχιμάκη. Ο κ. διοικητής, προφανώς απογοητευμένος από την οικονομική κατάσταση της τράπεζας που παρέλαβε και την οποία βουλευτές του ΠαΣοΚ περιέγραψαν ως «γεροντοκόρη που θα δυσκολευθεί ν΄ αποκατασταθεί», παρουσίασε με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Αγροτική: «Θέλουμε να εξυγιανθεί και να μετατραπεί σε μια σοβαρή εμπορική τράπεζα και δεν θέλουμε με κανέναν τρόπο να αποποιηθούμε τον ρόλο της αγροτικής ανάπτυξης που μπορούμε να διαδραματίσουμε, εφόσον έχουμε την εγγύηση του Δημοσίου» είπε συγκεκριμένα.

Η υπουργός ωστόσο διέκοψε τον διοικητή ξεκαθαρίζοντας από την αρχή και προς άρση κάθε παρεξηγήσεως ότι θέμα πώλησης της Αγροτικής Τραπέζης δεν υπάρχει («δεν πωλείται η Αγροτική» είπε συγκεκριμένα), προαναγγέλλοντας ότι μετά την εξυγίανσή της θα αποτελέσει έναν σοβαρό χρηματοδοτικό οργανισμό, που θα του δίνει τη δυνατότητα να αγοράσει άλλους χρηματοδοτικούς οργανισμούς, επαναφέροντας το θέμα της αγοράς του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από την Αγροτική Τράπεζα. «Ο κ. διοικητής» , είπε η υπουργός, «αναλαμβάνει ένα τιτάνιο έργο για την εξυγίανσή της και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της, τη στιγμή που την παρέλαβε από την προηγούμενη διοίκηση γεμάτη χρέη». Ο κ. Πανταλάκης στην κλειστή αυτή κομματική συνεδρίαση συνέχισε λέγοντας ενδιαφέροντα πράγματα, όπως για παράδειγμα ότι «θα θέλαμε η τράπεζα αυτή να είναι πραγματικά των αγροτών», ότι δεν διαθέτει επαρκές δίκτυο παρακολούθησης, ότι μισθοδοτεί 7.660

υπαλλήλους, ότι διαθέτει 433 καθαρίστριες και ότι είναι αναγκασμένος να προσλάβει άλλους 1.000

υπαλλήλους που είχαν επιτύχει στο ΑΣΕΠ από την προηγούμενη κυβέρνηση: «Ολους αυτούς πού θα τους βάλω; Δεν μπορώ όμως να κάνω διαφορετικά» σημείωσε.

Είπε όμως και άλλα, π.χ. ότι τα έσοδα της τράπεζας ανέρχονται σε 4,4 δισ. και τα έξοδα σε 6,6 δισ. ευρώ, ότι η τράπεζα εισέπραξε από το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών της προηγούμενης κυβέρνησης 707 εκατ. ευρώ, ότι οι δαπάνες για τους ιδιώτες αγρότες ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ και άλλα 1,2 δισ. ευρώ για τους συνεταιρισμούς, ότι η τράπεζα έχει ελλιπή οργάνωση, ότι δεν έχει ικανοποιητική πιστοληπτική πολιτική, δεν διαθέτει σύγχρονο δίκτυο ώστε να παρακολουθούνται τα υποκαταστήματα και πολλά άλλα. Προανήγγειλε ωστόσο πρόγραμμα εξυγίανσης και ένα business plan, όπως το χαρακτήρισε, για την «αποφόρτιση της ΑΤΕ», ώστε να μπορέσει να αναπτύξει το επενδυτικό της πρόγραμμα και να γίνει ανταγωνιστική.