Τρία κύρια σενάρια, ανάλογα με το εύρος του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων, τους τεχνικούς όρους ανταλλαγής, αλλά και τους τρόπους ενίσχυσης των τραπεζών, έχουν καταρτίσει οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, το οποίο παραμένει σε χαμηλά 18,5 ετών, προσαρμόζοντας ανάλογα τη στρατηγική τους για την επόμενη ημέρα.

1. Ορισμένοι εκτιμούν λοιπόν κάτι που διεφάνη και κατά την άνοδο των μετοχών την Παρασκευή, ότι δηλαδή το κούρεμα δεν θα ξεπεράσει το 30%-35%, επίπεδο το οποίο έχει μάλλον προεξοφληθεί από την αγορά και καθώς ορισμένες τραπεζικές μετοχές έχουν ενσωματώσει στις τιμές τους μεγαλύτερα επίπεδα κουρέματος, σε ένα τέτοιο σενάριο θα σημειώσουν σημαντική άνοδο. Στον αντίποδα πάντως, εάν το κούρεμα είναι τελικά πολύ μεγαλύτερο (π.χ. 50%-60%), τότε οι τραπεζικές μετοχές και άρα και το Χρηματιστήριο θα παραμείνουν σε στενωπό.

2. Παράλληλα σημαντικό ρόλο για την πορεία των τραπεζικών μετοχών και κατ΄ επέκταση του Χρηματιστηρίου θα διαδραματίσουν και ορισμένοι τεχνικοί όροι: εάν π.χ. τα ομόλογα που θα συμμετάσχουν στην εθελοντική ανταλλαγή αφορούν σε λήξη που ξεπερνά το 2020 και φθάνει π.χ. το 2040, τότε οι ζημιές για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι σημαντικά μεγαλύτερες έστω και αν το κούρεμα που θα αποφασιστεί δεν θα ξεπερνά το 30%.

3. Επιπροσθέτως, σημείο-κλειδί αποτελεί ο τρόπος ενίσχυσης των κεφαλαίων των τραπεζών μετά το κούρεμα. Αν π.χ. σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποφασιστεί μια λύση που να αφορά την ενίσχυση των τραπεζών μέσω του μηχανισμού διάσωσης της ευρωζώνης, του ΕFSF, με προνομιούχες μετοχές, τότε οι εγχώριες τράπεζες θα ενισχυθούν, αν όμως αποφασιστεί η στήριξη, όπως εξάλλου προβλέπεται, με κοινές μετοχές μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τότε οι πιέσεις θα συνεχιστούν.

Η Σύνοδος Κορυφής δεν αποτελεί πανάκεια για τους επενδυτές, καθώς δεν θα αποτελέσει ούτε το φινάλε, αλλά ούτε και το προοίμιο των εξελίξεων αναφορικά με την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, εκτιμά η Citigroup, θεωρώντας πάντως πως λεπτομέρειες των σχετικών αποφάσεων θα καθορίσουν την τελική αντίδραση της αγοράς.

Η Σύνοδος Κορυφής θα κινηθεί στην υπάρχουσα λογική του «παρατείνω και υποκρίνομαι» και το μόνο στο οποίο μπορούμε να ελπίζουμε είναι ότι θα δούμε να εισέρχεται στη συζήτηση κάποιο στοιχείο μιας ενδεχόμενης λύσης, εκτιμά και η Saxo Βank.

Η επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους επιτάσσει τη συγκρότηση μιας κοινής ευρωπαϊκής δημοσιονομικής οντότητας, η οποία θα έχει περισσότερες ευθύνες και αρμοδιότητες από τα σημερινά εκτελεστικά όργανα της ευρωζώνης, αναφέρει η ΗSΒC, εκτιμώντας ότι η λύση έγκειται στην απόφαση των κρατών-μελών να μοιραστούν τα βάρη της έκδοσης ομολόγων και της δημοσιονομικής πολιτικής. Αναλυτές της Credit Suisse θεωρούν πάλι πως ειδικό ρόλο θα διαδραματίσει στην τελική πρόταση το σχέδιο της Αllianz, το οποίο προβλέπει τη μετατροπή του ΕFSF σε πρόγραμμα για την ασφάλιση των ομολόγων, με παράλληλη αύξηση της δύναμης πυρός του στα 1,5- 2 τρισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη εγγυήσεις 25% επί της ονομαστικής αξίας των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων και 40% της υπόλοιπης περιφέρειας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ