Ευρωπαϊκές αμοιβές απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι στον όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια, οι οποίες πλέον καλούνται να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα που επιβάλλουν οι συνθήκες οικονομικής κρίσης.
Η διοίκηση των ΕΛΛΠΕ, εν όψει της νέας επιχειρησιακής σύμβασης, έκανε προτάσεις με γνώμονα την αύξηση της παραγωγικότητας και όχι τη μείωση των αμοιβών, αλλά οι συνδικαλιστές του ομίλου προαναγγέλλουν απεργίες.
Σήμερα οι εργαζόμενοι στα ΕΛΛΠΕ εισπράττουν συνολικά 17,8 μισθούς τον χρόνο με εργασία 197 ημερών κατ΄ έτος, ενώ οι ανταγωνιστικές εταιρείες της Ευρώπης εργάζονται από 211 ως 244 ημέρες τον χρόνο.
Οι αποδοχές των εργαζομένων στις παραγωγικές και διοικητικές μονάδες του ομίλου σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται πάνω από αυτές σε χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Ιταλία. Οσο για την παραγωγικότητα των διυλιστικών μονάδων των ΕΛΛΠΕ, αυτές υστερούν από 30% ως 60% συγκρινόμενες με τις αντίστοιχες σε Γαλλία, Σκανδιναβία, Κάτω Χώρες και Ιβηρική. Την ίδια στιγμή η κατανάλωση καυσίμων στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 20% και ο ανταγωνισμός στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος έχει οξυνθεί.
Η πρόταση της διοίκησης των ΕΛΛΠΕ για τη σύναψη νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας περιλαμβάνει 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα (από 38 σήμερα), πριμ παραγωγικότητας συνδεδεμένο με την απόδοση και αλλαγές στον τρόπο καταβολής του υποχρεωτικού χρονοεπιδόματος 3% και των αυτόματων αυξήσεων, αφού τα ΕΛΛΠΕ είναι ο τελευταίος εργασιακός χώρος στην Ελλάδα όπου χορηγείται ένα είδος αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής.
Σύμφωνα με στοιχεία της διοίκησης των ΕΛΛΠΕ, οι αντιπροτάσεις του σωματείου καταλήγουν σε επιβάρυνση του εργατικού κόστους κατά 18%, ποσοστό απαγορευτικό για τις σημερινές συνθήκες.

100 παροχές!

Στον όμιλο καταγράφονται περίπου 100 παροχές, στις οποίες περιλαμβάνονται:
* Επίδομα κυλικείου 200 ευρώ τον χρόνο για καφέδες και αναψυκτικά, πέραν της σχεδόν δωρεάν παροχής τροφής στις καντίνες του ομίλου, διαμονή 4 ημερών σε ξενοδοχεία 4 αστέρων μία φορά τον χρόνο με ελεύθερη επιλογή του εργαζομένου, πλήρης αποζημίωση κατά την αποχώρηση για συνταξιοδότηση, πληρωμή υπερωριών 12% επιπλέον του νομίμου.
Στην ΕΚΟ υπάρχει επίδομα 15% «μη γάμου» για τους εργένηδες που έχουν ξεπεράσει το 35ο έτος ηλικίας, ενώ όσοι συμπληρώνουν το 50ό έτος της ηλικίας τους δικαιούνται ξεχωριστή «άδεια γήρατος» δύο ημερών και όσοι κλείνουν τα 55 δικαιούνται τέσσερις ημέρες πρόσθετη άδεια. Οι συνδικαλιστές δεν έχουν ακόμη συναντηθεί με τη διοίκηση ενώ έχουν εξαγγείλει την πραγματοποίηση δύο δεκαήμερων απεργιών.
Στο διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης έχουν πιεστεί οι χειριστές ώστε να μην ξεκινήσει η νέα επένδυση. Αιτία, το αίτημα των συνδικαλιστών να προσληφθούν ακόμη δύο χειριστές. Η διοίκηση απαντά ότι για τη Θεσσαλονίκη έχουν ήδη γίνει δύο προσλήψεις και η μονάδα θα λειτουργήσει με τέσσερις χειριστές, όταν σε αντίστοιχες μονάδες στην υπόλοιπη Ευρώπη η λειτουργία γίνεται με δύο χειριστές.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ