Την εποχή που το λιανεµπόριο περνάει παντού µεγάλη κρίση, κάποιες εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον γενικό κανόνα. Το πολυκατάστηµα Selfridges στην Οξφορντ Στριτ του Λονδίνου – καθώς και τα «αδελφάκια» του στο Μπέρµιγχαµ και στο Μάντσεστερ – είναι µία από αυτές. Την ώρα που άλλοι κατεβάζουν ρολά, η εταιρεία που διαχειρίζεται το κατάστηµα-σύµβολο της βρετανικής πρωτεύουσας εµφάνισε πέρυσι αύξηση κερδών της τάξεως του 19%, ενώ για το 2011 προβλέπεται ότι οι πωλήσεις θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. Πίσω από τα Selfridges βρίσκεται η καναδική οικογένεια Γουέστον, το όνοµα της οποίας δεν «λέει» πολλά, γιατί όλα τα µέλη της διακρίνονται για τη µυστικοπάθεια και το χαµηλό προφίλ τους.

Εξαίρεση αποτελεί η Αλάνα Γουέστον, η οποία από τη θέση της «δηµιουργικής διευθύντριας» των πολυκαταστηµάτων σπάει την οικογενειακή παράδοση.

Αφορµή για να βρεθεί κάτω από τα φώτα της δηµοσιότητας η Αλάνα Γουέστον ήταν ο οικολογικός µήνας που ξεκίνησε πριν από λίγες ηµέρες στο Selfridges του Λονδίνου.

Με τίτλο «Project Ocean», το πρόγραµµα περιλαµβάνει εκδηλώσεις και χάπενινγκ που έχουν στόχο να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για τους κινδύνους από την υπεραλίευση των θαλασσών. Πέρα από τον διαφηµιστικό χαρακτήρα, η πρωτοβουλία έχει και ουσία, αφού η εταιρεία ρίχνει χρήµατα για την προστασία µιας θαλάσσιας περιοχής στις Φιλιππίνες. Η παρουσία του διαδόχου του βρετανικού θρόνου στα εγκαίνια µόνο τυχαία δεν είναι, αφού ο πρίγκιπας Κάρολος παίζει πόλο µε τον πατέρα της Αλάνα. Εξασφάλισε όµως την επιπλέον προσοχή που χρειάζονται πρωτοβουλίες σαν αυτήν που ξεφεύγουν από τα συνηθισµένα. «Οταν παρουσίασα το σχέδιογια πρώτη φορά στην οµάδα µου, όλοι τους ηταν του στυλ: “Γιατί να το κάνεις αυτό;”» λέει η ίδια στον «Independent». Πάντα όµως αυτό συνέβαινε µε τις ιδέες και τις πρωτοβουλίες της, όπως παραδέχεται. Και πάντα περνούσε το δικό της. Το Selfridges πέρασε στην ιδιοκτησία της οικογένειας της Αλάνα το 2003 για 600 εκατ. στερλίνες. Πολλοί είπαν τότε ότι το ιστορικό πολυκατάστηµα – ιδρύθηκε το 1909 – ήταν ένα δώρο του πατέρα της προς αυτήν για να περνάει την ώρα της.

Το κατάστηµα περνούσε τότε δύσκολες ώρες, µη έχοντας κάνει τα απαραίτητα βήµατα που θα το έφερναν στη σύγχρονη εποχή και η ιδιοκτήτρια εταιρεία, η αµερικανική Sears, ήθελε να το ξεφορτωθεί. Η νε αρή τότε Αλάνα βρήκε την ευκαιρίαπουήθελε. Ως «δηµιουργική διευθύντρια» (και ως κόρη του αφεντικού) έκανε αυτόπου ακριβώς ήθελε: να µετατρέψει τοSelfridges «σε ένα µέρος όπου ο πελάτης θα έχειµιακαταπληκτική εµπειρία», όπως λέει στους «Times». «Πρέπει να τους εκπλήξει ς,νατους εντυπωσιάσεις και να τουςδιασκεδάσεις» συνοψίζειη Αλάνα τη µαγικήσυνταγή πουεφάρµοσε στο Selfridges.

Με την πολύτιµη συµπαράσταση του ιταλού µάνατζερ Βιτόριο Ραντίτσε και το χρήµα του πατέρα Γουέστον, το Selfridges µεταµορφώθηκε από ένα σκοτεινό και µε άδεια ράφια πολυκατάστηµα σε αυτό που είναι σήµερα: το πιο hip µαγαζί του Λονδίνου, το αγαπηµένο µέρος συνάντησης όλων των παθιασµένων µε τη µόδα. Η ανακαίνιση των εσωτερικών χώρων, το άνοιγµα σε όλες τις µοδάτες φίρµες, η δηµιουργία ενός ορόφου αφιερωµένου στα παπούτσια και ενός τµήµατος αποκλειστικά µε πανάκριβα είδη πολυτελείας (Wonder Room, το ονόµασε η Αλάνα) είναι δικές της ιδέες.

Πλούσιοι και μυστικοπαθείς

Αν και συγκαταλέγεται στις πλουσιότερες του κόσµου, η οικογένεια Γουέστον παραµένει σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό. Ο πλούτος των Γουέστον, που τους φέρνει στην υπ’ αριθµόν 133 θέση στην τελευταία λίστα του «Forbes», προέρχεται από ένα πλέγµα εταιρειών και συµφερόντων σχετικών µε το εµπόριο και τα πολυκαταστήµατα. Τα πολυάριθµα ξαδέλφια της Αλάνα µοιράζονται τις ευθύνες των τοµέων που έχουν διανεµηθεί ανάµεσά τους από τους γονείς τους. Ο προπάππος της Αλάνα, ο Τζορτζ Γουέστον, ήταν ένας ιρλανδικής καταγω γής Κόκνεϊ, ο οποίος µετανάστευσε από την Αγγλία στον Καναδά και άρχισε να δουλεύει από τα 12 ως βοηθός φούρναρη για να αποκτήσει στη συνέχεια τη µεγαλύτερη αλυσίδα αρτοποιείων της χώρας.Από τους φούρνους η οικογένεια πέρασε στις βιοµηχανίες µπισκότων και παρασκευής ψωµιού στη Βρετανία, αλλά και στο λιανεµπόριο και στις δύο ακτές του Ατλαντικού.Ο πατέρας της Αλάνα, ο σερ Γκέιλεν Γουέστον, και ο αδελφός του Γκάρι, ο οποίος πέθανε το 1992, δηµιούργησαν καθένας µε διαφορετικές πρωτοβουλίες τις βάσεις για το σηµερινό χαρτοφυλάκιο των Γου έστον, το οποίο περιλαµβάνει, εκτός από το Selfridges, τουλάχιστον 200 εταιρείες. Ανάµεσά τους τα καναδικά σουπερµάρκετ Loblaws (η µεγαλύτερη αλυσίδα στη χώρα), τα καναδικά πολυκαταστήµατα Holt Renfrew και οι βρετανικές αλυσίδες Primark και Heals. Το Selfridges παραµένει φυσικά τα πιο γνωστό απόκτηµα της οικογένειας, µαζί µε το σικ µεγαλοµπακάλικο Fortnum&Mason στο Πικαντίλι του Λονδίνου και τα upmarket καταστήµατα De Bijenkorf στην Ολλανδία. Της ανήκουν επίσης τα καταστήµατα Brown Thomas στην Ιρλανδία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ