Η τιμή του χρυσού από τα 500 δολάρια η ουγκιά το 2006 έχει εκτιναχθεί στα 1.200 δολάρια και οι προβλέψεις των ειδικών αναφέρουν ότι ως το τέλος του 2010 οι τιμές θα παραμείνουν στα ίδια υψηλά επίπεδα. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα καλό νέο για την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός που έχει στην κατοχή της τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, αν βεβαίως είχε τη δυνατότητα να τα εκμεταλλευτεί. Η εταιρεία είναι ιδιοκτήτης των ορυχείων και των κοιτασμάτων αλλά ουσιαστικά είναι «όμηρος» της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας που χορηγεί τις άδειες ενώ έχει να αντιμετωπίσει και τις οικολογικές οργανώσεις που κατά καιρούς έχουν καταφέρει να ακυρώσουν επενδυτικά σχέδια αφού τα επιχειρήματά τους περί περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της περιοχής έχουν γίνει αποδεκτά και από ανώτατα δικαστικά όργανα όπως το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ερευνητικές γεωτρήσεις

Σήμερα στο Στρατώνι απασχολούνται 380 άτομα ενώ η ενεργοποίηση του ορυχείου της Ολυμπιάδας θα σημάνει την πρόσληψη 1.200 ατόμων από την περιοχή

Ηεταιρεία Ελληνικός Χρυσός, συμφερόντων της Ελλάκτωρ με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Δ. Κούτρα, έχει από το 2004 τον έλεγχο των μεταλλείων της Χαλκιδικής. Στην περιοχή υπάρχουν τρία διαπιστωμένα κοιτάσματα: στο Στρατώνι (ορυχείο ψευδαργύρου, μολύβδου και αργύρου που λειτουργεί από το 2005), στην Ολυμπιάδα (ανενεργό ορυχείο χωρίς άδεια, πλούσιο σε κοιτάσματα χρυσού, ψευδαργύρου, μολύβδου και αργύρου) και στις Σκουριές (έχουν γίνει μόνο ερευνητικές γεωτρήσεις με διαπιστωμένα κοιτάσματα χαλκού και χρυσού). Σήμερα στο Στρατώνι απασχολούνται 380 άτομα και πρόσφατα ανανεώθηκαν για δύο χρόνια η περιβαλλοντική άδεια και η άδεια εκμετάλλευσης από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Τα έσοδα από το Στρατώνι την περίοδο 2006- 2009 ανήλθαν στα 120 εκατ. ευρώ με βασικό πυρήνα των πωλήσεων τον μόλυβδο και τον ψευδάργυρο. Το 2006 και το 2007 υπήρξε ικανοποιητική κερδοφορία λόγω των καλών τιμών του ψευδαργύρου, το 2007 και το 2008 το μεταλλείο δεν έβγαζε τα έξοδά του αλλά το 2009 και το 2010 θα είναι οριακά κερδοφόρο. Η εταιρεία στο Στρατώνι έχει επενδύσει 42 εκατ. ευρώ. Το μεγάλο στοίχημα για τον Ελληνικό Χρυσό είναι να λάβει άδεια εκμετάλλευσης για το ορυχείο της Ολυμπιάδας όπου υπάρχουν κοιτάσματα 8 εκατ. ουγκιών χρυσού, τρέχουσας αξίας 10 δισ. ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2006 η εταιρεία είχε υποβάλει επιχειρηματικό σχέδιο για την εκμετάλλευση και των τριών ορυχείων. Το σχέδιο προέβλεπε έσοδα 4,5 δισ. ευρώ εντός 20 ετών, από τα οποία αν αφαιρούνταν τα κόστη εξόρυξης το καθαρό κέρδος για την εταιρεία θα ήταν της τάξης των 308 εκατ. ευρώ. Η κατάρτιση όμως του business plan είχε γίνει με τιμή χρυσού τα 325 δολάρια η ουγκιά ενώ σήμερα έχει 1.200 δολάρια η ουγκιά. Το σχέδιο εγκρίθηκε και εντός των ημερών η εταιρεία θα υποβάλει περιβαλλοντικές μελέτες για τα τρία ορυχεία. Αν λάβει την περιβαλλοντική άδεια θα ακολουθήσει η υποβολή τεχνικής μελέτης ώστε να λάβει και την άδεια εκμετάλλευσης. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας κ. Π. Στρατουδάκη, η ενεργοποίηση του ορυχείου της Ολυμπιάδας θα σημάνει την πρόσληψη 1.200 ατόμων από την περιοχή, την υλοποίηση επενδύσεων 1 δισ. ευρώ, πωλήσεις περίπου 12 δισ. ευρώ σε βάθος εικοσαετίας, καθαρό κέρδος για την εταιρεία 1,2 δισ. ευρώ και κοινωνικό μέρισμα στην περιοχή της τάξης των 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η προστασία του περιβάλλοντος
Τα συνολικά αποθέματα και των τριών μεταλλείων ανέρχονται σε: 8 εκατ. ουγκιές χρυσού, 62,7 εκατ. ουγκιές αργύρου, 800.000 τόνους χαλκού, 660.000 τόνους μολύβδου και 890.000 τόνους ψευδαργύρου.

Για τους αντιδρώντες σήμερα, όπως παλαιότερα και για τους κατοίκους του Στρυμονικού κόλπου, τα μεταλλεία είναι μια απειλή για την υγεία τους. Οι οικολογικές οργανώσεις προεξοφλούν τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή και αναφέρουν ότι οι πιθανοί κίνδυνοι της επένδυσης θα ήταν μεγαλύτεροι από το οικονομικό και κοινωνικό όφελος που θα προέκυπταν για την τοπική κοινωνία. Από την εταιρεία υποστηρίζουν ότι πάνω και από τη καλύτερη περιβαλλοντική μελέτη είναι να στηθεί μια υγιής επιχείρηση που θα γνωρίζει ότι η προστασία του περιβάλλοντος θα είναι προς το συμφέρον της. Αλλωστε, όπως επισημαίνουν, τα μεταλλεία σε όλον τον κόσμο ενέχουν πολύ μεγαλύτερους κινδύνους για το περιβάλλον όταν εγκαταλειφθούν στην τύχη τους.