Η τήρηση των συμφωνηθέντων όπως η μείωση των συντάξεων το 2019 και η συρρίκνωση του αφορολόγητου το 2020 θα δώσει καθοριστικό σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της υποστήριξε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα κ, Πίτερ Ντόλμαν αναλύοντας τα πρώτα συμπεράσματα της έκθεσης του «άρθρου 4» . Κάλεσε την κυβέρνηση να «ξανασκεφτεί» τις αλλαγές στα εργασιακά με ιδιαίτερη αναφορά στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Όσον αφορά τις αποφάσεις του Eurogroup για το χρέος ο κ. Ντόλμαν ανέφερε πως πλέον οι αγορές είναι ανοιχτές για την Ελλάδα αλλά είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί η μακροπρόθεσμη πρόσβαση σε αυτές χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση χρέους με ρεαλιστικούς στόχους για την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της εφαρμογής των μέτρων όσο και των αντίμετρων στην διετία 2019 – 2020 ΄Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Ντόλμαντο ΔΝΤ θα έχει συμβουλευτικό ρόλο αλλά οι απόψεις του θα παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πως βλέπουν οι αγορές την Ελλάδα.

Ειδικότερα σε σχετική ερώτηση αν θα επιτραπεί στην Ελλάδα να μην εφαρμόσει τις περικοπές στις συντάξεις, ανέφερε πως «το Ταμείο είναι πλέον σε ρόλο συμβουλευτικό» προσθέτοντας όμως ότι θα είναι «ένα καθοριστικό σήμα στις αγορές». Με την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων εκτίμησε ότι ανοίγει ο δρόμος και για την εφαρμογή των αντίμετρων. Πρόσθεσε πως οι φόροι είναι πολύ υψηλοί και θα υπάρξει χώρος για μείωση των συντελεστών φορολογίας επιχειρήσεων, φυσικών προσώπων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης το 2020.

Όσον αφορά τις αποφάσεις του Eurogroup για το χρέος υπογράμμισε ότι βελτιώνουν τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές. Τόνισε δε ότι μετά το 2032 θα χρειαστεί «περαιτέρω ελάφρυνση με ρεαλιστικές προβλέψεις ιδίως για τα πλεονάσματα».

Τέλος για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ζήτησε από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη θέση της. «Ανησυχούμε και καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις απόψεις της για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε