Στο δεύτερο μισό του Μαρτίου τοποθέτησε την εκταμίευση της δόσης ο Μ.Σεντένο, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, που όπως είπε, αναγνώρισε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα. Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το τέλος του προγράμματος είπε, συμπληρώνοντας ότι και οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους προχωράνε.

Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι αναγκαίος όρος για τη διευθέτηση του χρέους είναι η ολοκλήρωση και των 88 «απαιτητικών» προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης.

«Είμαστε 100 ημέρες πριν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου που θα πρέπει να υπάρχει μια συμφωνία πακέτο για την Ελλάδα. Δεν πρέπει να χαθεί χρόνος» τόνισε ο Π.Μοσκοβισί, επαναλαμβάνοντας σε ό,τι αφορά το είδος της εποπτείας στη μεταμνημονιακή εποχή ότι «δεν μπορεί να μοιάζει με νέο πρόγραμμα με κανένα τρόπο».

Δίνοντας δε ιδιαίτερη βαρύτητα στο ελληνικής ιδιοκτησίας πρόγραμμα για τη μεταμνημονιακή εποχή, τόνισε ότι θα αποτελέσει σημαντικό τεστ αξιοπιστίας.


H συνεδρίαση του Eurogroup

Η πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος θα αποτελέσει το πρώτο θέμα του σημερινού Eurogroup, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του σώματος, Μάριο Σεντένο προσερχόμενος στη συνεδρίαση. «Θα ενημερωθούμε από τους θεσμούς για την πρόοδο στο ελληνικό πρόγραμμα» σημείωσε ο Μ. Σεντένο.

Συνεχίζοντας ο κ. Σεντένο αναφέρθηκε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο που είχε νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας, επαινώντας τις προσπάθειες της Ελλάδας στην εφαρμογή του προγράμματος. «Η Ελλάδα σημειώνει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος» έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter, ο Μ. Σεντένο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Επιπλέον, στη σημερινή του δήλωση ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι στο μεταξύ αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εκταμίευση των 5,7 δισ. από την τρίτη αξιολόγηση και θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποχή. «Εργαζόμαστε ήδη για την ελάφρυνση του χρέους και για την προετοιμασία της ομαλής εξόδου από το πρόγραμμα» κατέληξε ο Μ. Σεντένο.

Η πορεία της 4ης αξιολόγσης στο τραπέζι του Eurogroup

Η πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα βρεθεί στο επίκεντρο του Eurogroup της Δευτέρας 12 Μαρτίου.

Στην συνάντηση δεν συζητηθεί το ελληνικό χρέος ούτε και το ζήτημα της μελλοντικής επιτήρησης μετά το πρόγραμμα, όπως ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες Ευρωπαίος αξιωματούχος. Τα δύο αυτά θέματα αναμένεται να συζητηθούν στο επόμενο Εurogroup τον Απρίλιο στη Σόφια.

Για την εκταμίευση της δόσης ύψους 5,7 δισ. ευρώ πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια και ύστερα να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που θα εγκρίνει την εκταμίευση.

Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί τον Απρίλιο, εφόσον η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και έχει σημειωθεί πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Στο Eurogroup του Ιουνίου πρόκειται να συμφωνηθούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, το μεταμνημονιακό πλαίσιο της Ελλάδας, ενώ πρέπει να έχει κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση και να έχει αποφασιστεί το ύψος της τελικής δόσης.