Ο καθηγητής κ. Γιώργος Χρυσολούρης (φωτογραφία) είναι γνωστό ότι έχει άποψη για τα θέματα που χειρίζεται την οποία διατυπώνει δημοσίως. Την Πέμπτη, λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε η επιλογή του από την κυβέρνηση για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ, είπε στη συγκέντρωση της διοίκησης για την κοπή της πίτας ότι ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών έχει ανάγκη οργανωτικής αναδιάρθρωσης για να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών του.


Ο κ. Χρυσολούρης ήταν επί χρόνια (1980-1993) καθηγητής και ερευνητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) ενώ από το 1995 ανέλαβε σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη για θέματα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Στις ΗΠΑ ήταν αντιπρόεδρος της Brankamp Process Automation, αφού ίδρυσε τη θυγατρική της γερμανικής αυτής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας. Ετσι ανέπτυξε δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα με στόχο την ανάπτυξη και προώθηση προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στη βιομηχανική παραγωγή για όλο τον χώρο της Βορείου Αμερικής. Ιδρυσε επίσης το 1988 την εταιρεία Manufacturing Software Inc. με στόχο την εμπορική διάθεση προϊόντων λογισμικού για την οργάνωση της παραγωγής. Διετέλεσε σύμβουλος μεγάλων αμερικανικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων (Ford, Boeing, Daimler Benz/BMW, Kodak κ.ά.). Από το 1993 είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και διευθυντής του Εργαστηρίου Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού. Η επαγγελματική και επιστημονική πορεία του τού επιτρέπει να υποστηρίζει ότι δεν έχει μόνο ακαδημαϊκή καριέρα ενώ η θητεία του στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ (από το 1996) του έχει δώσει τη δυνατότητα να παρακολουθεί από κοντά την αγορά τηλεπικοινωνιών, την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην Ελλάδα και το στοίχημα του Οργανισμού.


«Ο ΟΤΕ έχει ανάγκη από νέα «προϊόντα», που είναι για την ακρίβεια νέες υπηρεσίες» σημειώνει ο κ. Χρυσολούρης. «Αυτά θα προκύψουν μέσα από τις επενδύσεις και την εφαρμογή των τεχνολογιών εκσυγχρονισμού του δικτύου του. Πέραν αυτών, σε επίπεδο αγοράς, ο Οργανισμός είναι χρήσιμο να κάνει στροφή προς τον πελάτη, μέσα από την ανάπτυξη όμως τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών».


Η άποψή του για τη στρατηγική προμηθειών του ΟΤΕ είναι ότι ο Οργανισμός μπορεί να υιοθετήσει δημιουργικά και προς το συμφέρον του τις κατευθύνσεις που ακολουθούν επί πολλά χρόνια οι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί οργανισμοί, που αναπτύχθηκαν χωρίς να θιγεί η βιομηχανία των χωρών τους. «Αν η Ελλάδα επιθυμεί να κινηθεί σε χώρους υψηλής ανάπτυξης, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να αξιοποιήσει τις τηλεπικοινωνίες και την πληροφορική» τονίζει ο κ. Χρυσολούρης. Πότε θα γίνει φθηνότερο το λάδι Εντονη κινητικότητα στους παραγωγούς και ανησυχία καταναλωτών για τις τιμές


ΣΕ ΥΨΗΛΑ επίπεδα διατηρούνται οι λιανικές τιμές του ελαιολάδου, παρά το γεγονός ότι οι τιμές παραγωγού έχουν πέσει εξαιρετικώς χαμηλά. Αυτό προκάλεσε και την άμεση παρέμβαση του υπουργού Γεωργίας κ. Στ. Τζουμάκα, που ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης την παραπομπή των μεγάλων τυποποιητικών επιχειρήσεων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.


Παράλληλα υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, στα πλαίσια της προσπάθειας για συγκράτηση των τιμών το 1998 σε χαμηλά επίπεδα, άρχισαν από την περασμένη Παρασκευή να συναντώνται για να συζητήσουν το θέμα με εκπροσώπους των τυποποιητικών επιχειρήσεων.


Οι ελαιοπαραγωγοί από την πλευρά τους, λόγω των χαμηλών τιμών που τους προσφέρουν οι έμποροι, αρνούνται να πωλήσουν ευελπιστώντας ότι οι τιμές θα ανεβούν. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών οι τιμές παραγωγού κυμαίνονταν από 690 ως και 700 δρχ. το κιλό για το έξτρα παρθένο στην Πελοπόννησο και 650 δρχ. το κιλό ήταν η τιμή στην Κρήτη. Σε μία μόνο περίπτωση, στη Λακωνία, σε δημοπρασία συνεταιρισμού δόθηκαν 751 δρχ. το κιλό για αγορά 30 τόνων. Το ίδιο χρονικό διάστημα οι λιανικές τιμές πώλησης του τυποποιημένου ελαιολάδου κυμαίνονταν από 1.130 ως και 1.550 δρχ. το κιλό. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου κ. Π. Τοκουσμπαλίδης μιλώντας προς «Το Βήμα» δήλωσε ότι οι επικρίσεις εναντίον των τυποποιητών είναι άνευ ουσίας και προέβλεψε ότι σύντομα, εντός των προσεχών δύο μηνών, η λιανική τιμή του τυποποιημένου ελαιολάδου θα μειωθεί πάνω από 10%. Τις υψηλές λιανικές τιμές τις αιτιολόγησε λέγοντας ότι το τυποποιημένο ελαιόλαδο που διακινείται από τα σουπερμάρκετ είναι της προηγούμενης ελαιοκομικής περιόδου.


Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, ως το τέλος του Ιανουαρίου η τιμή του θα μειωθεί κατά 70 δρχ. το λίτρο και ως το τέλος του Φεβρουαρίου θα μειωθεί κατά 100 δρχ. επιπλέον. Στην τρέχουσα όμως ελαιοκομική περίοδο η αγορά του ελαιολάδου παρουσιάζει αρκετά προβλήματα που την καθιστούν εξαιρετικά περίπλοκη. Οπως είναι γνωστό, τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία έχουν μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου, με αποτέλεσμα οι τιμές παραγωγού, όχι μόνο στην Ελλάδα, να πέσουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το γεγονός αυτό παρέσυρε, όπως ήταν φυσικό, και τις τιμές που απολαμβάνουν οι έλληνες παραγωγοί, οι οποίοι όμως αρνούνται προς το παρόν να πωλήσουν το προϊόν τους, πιστεύοντας ότι θα κατορθώσουν τελικά να εισπράξουν υψηλότερες τιμές.


Η μεγάλη όμως παραγωγή της Ιταλίας είχε αποτέλεσμα, στην τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο, τη μείωση των εξαγωγών. Επισημαίνεται ότι πέρυσι οι εξαγωγές χύμα ελληνικού ελαιολάδου στην Ιταλία ήταν 80.000 τόνοι.


Το γεγονός των σχεδόν μηδενικών εξαγωγών ως τώρα τουλάχιστον είναι ανησυχητικό. Οπως είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνη η στάση των ελαιοπαραγωγών να περιορίσουν τις προς πώληση ποσότητες, εκτιμώντας ότι θα απολαύσουν υψηλότερες τιμές αργότερα. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μόνο το 20% περίπου της εφετεινής παραγωγής, όπως υπολογίζεται, έχει διακινηθεί. * Στο ειδικό ένθετο «Η Δραχμή σας» θα βρείτε έναν πλήρη οδηγό για τα «μυστικά του λαδιού». ΤΟ LSE ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ κ. Ν. ΓΚΑΡΓΚΑΝΑ


Επίτιμος εταίρος (honorary fellow) της London School of Economics (LSE) and Political Science εξελέγη ο κ. Νίκος Γκαργκάνας, υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Πρέπει να σημειωθεί ότι η επιλογή γίνεται μεταξύ αποφοίτων της Σχολής οι οποίοι κατά την κρίση του διοικητικού συμβουλίου της διακρίθηκαν στην επαγγελματική σταδιοδρομία τους, στην επιστημονική δραστηριότητά τους και στη συμμετοχή τους στη δημόσια ζωή. Ο τίτλος του honorary fellow είναι η ανώτατη τιμητική διάκριση της LSE και αποδίδεται κάθε χρόνο το πολύ σε έξι προσωπικότητες.


Περισσότερα «φέσια» το 1997


Μείωση σε κομμάτια που εκδόθηκαν και αύξηση στα οφειλόμενα ποσά παρουσιάζει η κίνηση των απλήρωτων συναλλαγματικών την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου του 1997 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 1996. Αντίθετα οι ακάλυπτες επιταγές, συγκρινόμενες τις ίδιες περιόδους, παρουσίασαν αύξηση και στα κομμάτια που εκδόθηκαν και στα οφειλόμενα ποσά. Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, το 1997 κυκλοφόρησαν 385.987 απλήρωτες συναλλαγματικές συνολικής αξίας 100.702 δισ. δρχ. σε αντίθεση με το 1996 που κινήθηκαν 392.628 κομμάτια δραχμικής αξίας 98.900 δισ. δρχ.


Η κίνηση των ακάλυπτων επιταγών παρουσίασε αύξηση και ως προς τον αριθμό ως προς τα οφειλόμενα ποσά. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 1997 εκδόθηκαν 131.232 ακάλυπτες επιταγές, συνολικής αξίας 253.165 δισ. δραχμών, σε σύγκριση με το 1996 που εκδόθηκαν 124.101 κομμάτια, αξίας 223.518 δισ. δραχμών.