Τη δασμολόγηση των εισαγωγών τζιν Levi Strauss και του αμερικάνικου ουίσκι (bourbon) με συντελεστή 25% μελετά να επιβάλει ως αντίποινα η Ευρωπαϊκή Ένωση αν ο Ντόναλντ Τραμπ επιβάλει τελικά ανάλογους δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκού χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ.
Η αποκάλυψη έγινε από την αρμόδια για θέματα Εμπορίου επίτροπο της ΕΕ Σεσίλια Μάλστρεμ, η οποία διευκρίνισε ότι τα τζιν και το μπέρμπον βρίσκονται στη λίστα των υπό δασμολόγηση αμερικανικών προϊόντων που μελετά η Ευρώπη ως «απάντηση» στις ΗΠΑ, αν χρειαστεί.
«Υποστηρίζουμε το ελεύθερο εμπόριο και τις ανοικτές αγορές όπου όλοι παίζουν βάσει των κανόνων. Μονομερής επιβολή δασμών κινδυνεύει να επιφέρει αντίποινα και να αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια οικονομία. Και το τίμημα στο τέλος θα πληρώσουν οι αμερικανικές επωνυμίες και οι Αμερικανοί εργαζόμενοι και καταναλωτές», δήλωσε στο BBC εκπρόσωπος της Levi Strauss.
Η Μάλστρομ είπε ότι οι Βρυξέλλες μελετούν τις δυνατότητες αντιποίνων στα αμερικανικά μέτρα οικονομικού προστατευτισμού, πρόσθεσε όμως ότι η Ευρώπη θα περιμένει αν τελικά θα επιβάλει η Ουάσιγκτον δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκού χάλυβα. Η σουηδέζα επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ πρόσθεσε επίσης ότι η Ευρώπη θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά της όποιας δασμολόγησης προϊόντων της από τις ΗΠΑ.
Η Μάλστρομ τόνισε, τέλος, ότι σε κάθε περίπτωση πρόθεση της Ευρώπης είναι να απαντήσει στις ΗΠΑ με στοχευμένα και υπολογισμένα αντίποινα και όχι να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο.