Δυο 24ωρα μετά την εισβολή συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο γραφείο της, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου πέρασε στην «αντεπίθεση», κατηγορώντας το ΚΚΕ ότι «σκορπίζει την ηττοπάθεια στους εργαζομένους». «Πολλοί νομίζουν ότι η πολιτική οδυδέρκεια μετριέται με τα ντεσιμπέλ», είπε η κυρία Αχτσιόγλου αναφορικά με τις οξύτατες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η επίμαχη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η συμμετοχή του 50%+1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών στην γενική συνέλευση ενός πρωτοβάθμιου σωματείου προκειμένου να λάβει απόφαση κήρυξης απεργίας. Η ίδια διευκρίνισε ότι η ρύθμιση αφορά μόνον τα πρωτοβάθμια και όχι τα περιφερειακής ή πανελλαδικής εμβέλειας σωματεία, ενώ υπογράμμισε ότι δεν προβλέπεται ότι τα μισά μέλη πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της απεργίας αλλά ότι πρέπει να παρίστανται προκειμένου να υπάρχει απαρτία.

«Δεν αλλάζει τον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία, η οποία λαμβάνεται με την σχετική πλειοψηφία των παρόντων», τόνισε, και έφερε το εξής παράδειγμα: Αν σε ένα χώρο δουλειάς με 150 εργαζομένους είναι εγγεγραμμένοι στο σωματείο οι 80, οι οποίοι έχουν πληρώσει κανονικά τις συνδρομές τους, θα πρέπει τουλάχιστον οι 40 να βρίσκονται στην συνέλευση. Αν για μια πρόταση για απεργία διαρκείας ψηφίσουν οι 20 υπέρ και οι 10 κατά, θαγίνει απεργία, είπε η υπουργός, διερωτώμενη: «Θεωρείτε ότι αυτό συνιστά κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας;». Ενώ απευθυνόμενη προς τους βουλευτές του ΚΚΕ, τους είπε: «Δεν καταλαβαίνετε ότι με τις υπερβολές και τις ανακρίβειες δημιουργείτε το αντίστροφο αποτέλεσμα και ότι σκορπίζετε την ηττοπάθεια στους εργαζομένους». Οι βουλευτές του ΚΚΕ αντέδρασαν έντονα με τον Ν. Καραθανασόπουλο να της φωνάζει «δεν ντρέπεσαι;». Απαντώντας δε στην κριτική ότι αυτά ζητάει ο ΣΕΒ, η κυρία Αχτσιόγλου απάντησε ότι «αυτό που είπε ο ΣΕΒ είναι ότι πάρα πολλά πράγματα στον συνδικαλιστικό νόμο πρέπει να αλλάξουν και είναι αυτά που περιέχουν οι θέσεις του ΔΝΤ και τα οποία εμείς αποκρούσαμε, όπως το λοκ άουτ και άλλα που έχουν φύγει από το τραπέζι».

Η υπουργός Εργασίας επιτέθηκε και κατά της ΝΔ λέγοντας ότι η θέση της είναι η απόφαση για απεργία να λαμβάνεται από το 50%+1. «Όχι να παρίστανται αλλά να αποφασίζει το 50%+1», είπε, κάτι που βρίσκεται σε «τεράστια απόσταση από την ρύθμιση της κυβέρνησης». Μάλιστα η ΝΔ, όπως συμπλήρωσε, ζητεί αυτό να εφαρμόζεται και στα πανελλαδικής εμβέλειας σωματεία, εκεί που σήμερα αποφασίζουν για κήρυξη απεργίας τα ΔΣ. «Σαφές ποια είναι η στρατηγική της ΝΔ και η ταύτισή της με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών», δήλωσε η κυρία Αχτσιόγλου. Νωρίτερα, ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Βορίδης είχε σχολιάσει με δηκτικό πνεύμα την στάση της κυβέρνησης για το θέμα και ειδικότερα του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου, λέγοντας ότι «αρχίζω να τον συμπαθώ ξανά». «Σας είχα παρεξηγήσει. Η διάταξη για τις απεργίες είναι σε καλή κατεύθυνση και ενθαρρύνουμε για περαιτέρω. Ο κ. Τσακαλώτος προερχόμενος από διαφορετική ταξική μήτρα έγινε στην συνέχεια ταξικός προδότης. Οι άλλοι όμως πώς το διαχειρίζεστε;», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οξύτατη ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ για την ρύθμιση με τον Χρ. Κατσώτη να καταγγέλλει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ, τον ΣΕΒ και την Ε.Ε. «επιδιώκουν να σταθεροποιήσουν όλες τις ανατροπές στις εργασιακές συνθήκες που έχουν γίνει αυτά τα χρόνια», επισημαίνοντας ότι στόχος είναι «η διατήρηση της γενιάς των 400 ευρώ που δημιουργήσατε». «Γι’ αυτό θεσπίσατε την ανταπεργία των εργοδοτών και τώρα τον περιορισμό και στην ουσία την κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία», πρόσθεσε, ενώ επισήμανε ότι μέχρι τώρα το 95% των απεργιών κηρύσσονταν παράνομες ενώ πλέον το ποσοστό αυτό θα φτάσει στο 99%. Και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «διαλύει τους αγώνες του λαού και βάζει στον γύψο τους αγώνες τους». «Ο λαός θα σας σαρώσει και εσάς και τις ρυθμίσεις σας. Οι αγώνες τους θα ενταθούν», τόνισε ο κ. Κατσώτης.