Οι προϋπολογισμοί έξι χωρών για το 2018, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ιταλία, μπορεί να αποκλίνουν από τους στόχους για το έλλειμμα και το χρέος, σύμφωνα σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Η περίπτωση της Γαλλίας και της Ισπανίας

Συγκεκριμένα και σχετικά με τη Γαλλία, η οποία αποτελεί μαζί με την Ισπανία τις δύο χώρες που βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η Επιτροπή σημειώνει ότι θα μπορούσε να υπαχθεί στο προληπτικό σκέλος από το 2018, καθώς φέτος το έλλειμμά της προβλέπεται να πέσει κάτω από το όριο του 3%. Ωστόσο, για να γίνει αυτό θα πρέπει να διατηρήσει το έλλειμμά της σε αυτά τα επίπεδα και το 2018, κάτι που, σύμφωνα με την Επιτροπή, υπάρχει κίνδυνος να μην επιτευχθεί.

Για την Ισπανία, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι το σχέδιο προϋπολογισμού της συμμορφώνεται σε γενικές γραμμές με τις απαιτήσεις του Συμφώνου για το 2018, δεδομένου ότι η Επιτροπή, στις οικονομικές προβλέψεις του φθινοπώρου 2017, προβλέπει ότι το ονομαστικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί κάτω από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ. Ωστόσο, σημειώνεται ότι ο στόχος για το ονομαστικό έλλειμμα δεν προβλέπεται να επιτευχθεί και οι δημοσιονομικές προσπάθειες είναι αισθητά χαμηλότερες από τις συνιστώμενες.

Η περίπτωση της Ιταλίας

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, η Επιτροπή εκφράζει την «ανησυχία» της για «επιμόνως υψηλό δημόσιο χρέος» καθώς προβλέπεται η μη συμμόρφωση με την τιμή αναφοράς για τη μείωση του χρέους. Μάλιστα, όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, με επιστολή τους ενημέρωσαν τις ιταλικές αρχές ότι την άνοιξη του 2018 η Επιτροπή προτίθεται να αξιολογήσει εκ νέου τη συμμόρφωση της Ιταλίας με την τιμή αναφοράς για τη μείωση του χρέους. «Με απόλυτη διαφάνεια στείλαμε στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών επιστολή με την οποία εξηγούμε την άποψή μας και ζητούμε διευκρινίσεις. Καλούμε την Ιταλία να συμμορφωθεί με τους κανόνες για το χρέος και υπενθυμίζουμε τις επόμενες φάσεις» είπε ο Π. Μοσκοβισί.

Εκτός από την Ιταλία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Πορτογαλία και η Σλοβενία ενέχουν κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας για το 2018. Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι προϋπολογισμοί αυτών των κρατών μελών ενδέχεται να οδηγήσουν σε σημαντική απόκλιση από την πορεία προσαρμογής προς την επίτευξη του αντίστοιχου μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου.

Επίσης, σύμφωνα με την Επιτροπή, πέντε χώρες (Εσθονία, Ιρλανδία, Κύπρος, Μάλτα και Σλοβακία), συμμορφώνονται σε γενικές γραμμές με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας για το 2018. Για τις χώρες αυτές, τα προγράμματα ενδέχεται να οδηγήσουν σε κάποια απόκλιση από τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο κάθε χώρας ή από την πορεία προσαρμογής για την επίτευξή του.

Τέλος, για έξι χώρες (Γερμανία, Λιθουανία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Φινλανδία και Ολλανδία), διαπιστώνεται ότι οι προϋπολογισμοί συμμορφώνονται πλήρως με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας για το 2018.

Εξάλλου η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το Φεβρουάριο του 2018 θα παρουσιάσει συγκεκριμένες αξιολογήσεις για μια σειρά από χώρες που παρουσιάζουν μακροοικονομικές ανισορροπίες (εκτός από το υπερβολικό έλλειμμα και χρέος, προβλήματα ανταγωνιστικότητας, ιδιωτικό χρέος, ανεργία κλπ). Πρόκειται για 12 χώρες της ΕΕ εκ των οποίων εννιά χώρες της ευρωζώνης (Κύπρος, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία).

Εξαιρείται η Ελλάδα από διαδικασίες εποπτείας

Σημειώνεται τέλος πως ηΕλλάδα, παρότι εμφανίζει κάποιες ανισορροπίες σε κάποιους δείκτες, εξαιρείται από αυτή τη διαδικασία εποπτείας -όπως και από τη διαδικασία αξιολόγησης των σχεδίων προϋπολογισμών- καθώς τα επιμέρους προβλήματά της αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο του μνημονίου.