Πρεμιέρα στην Ελλάδα έκανε η πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία FCH2JU (Κυψέλες Καυσίμου & Υδρογόνο) που έχει ως στρατηγικό στόχο να αναδείξει μέχρι το 2020 τις τεχνολογίες κυψελών καυσίμου και υδρογόνου σε πυλώνες των μελλοντικών εξελίξεων στα συστήματα ενέργειας και μεταφορών της Ευρώπης, συμβάλλοντας έτσι στην εξέλιξη προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.
Οικοδεσπότης ήταν η Δημοτική Αρχή του Αλίμου, η οποία ήταν από τους πρώτους ελληνικούς ΟΤΑ που υπέγραψαν τη συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πόλεων Υδρογόνου και αποτέλεσαν ιδρυτικά της μέλη, υπογράφοντας τη σχετική συμφωνία συνεργασίας με το FCH JU στις 17/10/2016.

Περιβαλλοντικοί στόχοι

Βασική δέσμευση είναι η υλοποίηση πολιτικών και μέτρων ώστε να επιτευχθούν οι περιβαλλοντικοί στόχοι μέσω και των τεχνολογιών υδρογόνου και κυψελών καυσίμου σε:
Α Μεταφορές: Δημοτική συγκοινωνία, δημοτικά οχήματα με έμφαση σε ειδικά οχήματα (scooters, μικρά απορριμματοφόρα, σκούπες κ.λπ.), καθώς και οχήματα ιδιωτικής χρήσης.
Β Σταθερές εφαρμογές: Χρήση κυψελών καυσίμου για Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΣΗΘ), με χρήση κυρίως φυσικού αερίου, για τον οικιακό και τριτογενή τομέα.
Ο Δήμος Αλίμου πρωτοπορεί έχοντας ως βασική προτεραιότητα το περιβάλλον, την εξοικονόμηση ενέργειας και την προώθηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

HeliosPlus