Τον 64χρονο δικηγόρο, πρώην τραπεζίτη σε επενδυτικές τράπεζες και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), υποστηρικτή της σταδιακής προσέγγισης της Τζάνετ Γέλεν αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων, Τζερόμ Πάουελ επέλεξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για να αναλάβει το τιμόνι της Fed.
Η επιλογή του ανατρέπει μια παράδοση 40 ετών που ήθελε τον νέο πρόεδρο να εισηγείται την παραμονή τού εν ενεργεία προέδρου της Fed, ενώ είναι ο πρώτος πρώην επενδυτικός τραπεζίτης ο οποίος γίνεται πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, καθώς τα τελευταία 40 χρόνια οι πρόεδροί της ήταν οικονομολόγοι και μάλιστα διέθεταν PhD στην Οικονομική Επιστήμη.
Εχει αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον και ήταν δικηγόρος στη Νέα Υόρκη πριν ξεκινήσει την καριέρα του στην επενδυτική τραπεζική, το 1984, στην Dillon Reed & Co. Το 1990 ήταν στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, θέση στην οποία παρέμεινε έως το 1997, όταν και «μετακόμισε» στην επενδυτική εταιρεία Carlyle Group, από όπου και αποχώρησε το 2015, ενώ θα είναι ο πλουσιότερος πρόεδρος που είχε ποτέ η Fed.

Προσεκτική προσέγγιση

Ο Πάουελ, που διορίστηκε στο διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας το 2012 από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, έχει στηρίξει τη γενικότερη κατεύθυνση της Γέλεν ως προς τη νομισματική πολιτική, καθώς έχει ψηφίσει υπέρ όλων των αποφάσεων της Fed και έδειξε πως συμμερίζεται τους προβληματισμούς της πως ο χαμηλός πληθωρισμός δικαιολογεί μια συνεχιζόμενη προσεκτική προσέγγιση όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων.
Ο διορισμός του εκτιμάται ότι θα άρει την αβεβαιότητα και η σημερινή πολιτική της Fed θα συνεχιστεί με ελάχιστες αλλαγές, ενώ επιπλέον πλεονέκτημα αποτελεί και η πενταετής του πλέον, εμπειρία στα δρώμενα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.
Θεωρείται εκ των μελών της Fed που συγκαταλέγονται στα «περιστέρια», δηλαδή δεν είναι υπέρ της επιθετικής νομισματικής πολιτικής, γεγονός το οποίο καθησυχάζει τις αγορές. Οι αναλυτές, ωστόσο, στρέφουν ήδη το ενδιαφέρον τους στα τέσσερα μέλη του συμβουλίου της Fed τα οποία θα διορισθούν κατά τους προσεχείς μήνες από τον Τραμπ, καθώς οι εκτιμήσεις τους αναφέρουν πως τουλάχιστον τα δύο μέλη θα προέρχονται από τους κόλπους των αποκαλούμενων «γερακιών», υπέρμαχων δηλαδή της ταχύτερης ανόδου των επιτοκίων.

Διακυμάνσεις

Το ενδεχόμενο της πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, αν η οικονομία και οι πληθωριστικές πιέσεις ενισχυθούν, δεν θα προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στις αγορές, αλλά η αίσθηση πολιτικών σκοπιμοτήτων στη στελέχωσή της Fed, με τις ισορροπίες να τάσσονται υπέρ μιας πιο περιοριστικής πολιτικής, ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε διακυμάνσεις στις χρηματαγορές.
Αρκετοί διαχειριστές κεφαλαίων εκτίμησαν, πάντως, πως ο Πάουελ θα ακολουθήσει τελικά την πολιτική της Γέλεν, ενώ θεωρείται ότι δεν φοβάται να αναστρέψει το σημερινό σχέδιο για μείωση του ισολογισμού της Fed σε περίπτωση που αλλάξουν οι προοπτικές της οικονομίας ή της αγοράς. Αναλυτές εκτιμούν μάλιστα ότι θα διατηρήσει όχι μόνο την πολιτική της Γέλεν, αλλά και το ίδιο «ύφος» που ακολουθεί η νυν πρόεδρος αναφορικά με τις επαφές της με τον Τύπο, αλλά και τον τρόπο που επικοινωνεί τις προθέσεις της τράπεζας στις αγορές. Η θητεία της πρώτης γυναίκας προέδρου της Federal Reserve Bank λήγει στις 3 Φεβρουαρίου και αυτό σημαίνει πως ο Πάουελ θα αναλάβει καθήκοντα την ημέρα που θα κλείνει τα 65 του χρόνια. Ο διορισμός του θα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία.

Πόσο θα αυξηθούν τα επιτόκια

Η πορεία των επιτοκίων και η συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed, που έφθασε τα 4,5 τρισ. δολάρια, καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ «τύπωσε» τρισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει την οικονομία μετά την κρίση του 2008, παραμένει στο επίκεντρο των αναλυτών και των αγορών. Η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκιά της δύο φορές από τον Ιανουάριο και εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε μια ακόμη αύξηση μέχρι τα τέλη του έτους, στο πλαίσιο του περιοριστικού κύκλου που ξεκίνησε στα τέλη του 2015. Για την Credit Suisse, η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο, προχωρώντας σε δύο επιπλέον αυξήσεις το 2018, με αποτέλεσμα η ήπια στάση της να μην επηρεάσει σημαντικά την πορεία του πληθωρισμού, αποτρέποντας και το όποιο σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Από την πλευρά της, η Deutsche Bank αναμένει πως η Fed θα αποφασίσει νέα αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, καθώς και τρεις ακόμα αυξήσεις το επόμενο έτος. Παρά τις αλλαγές τόσο στην καρέκλα του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας όσο και σε ορισμένες θέσεις του διοικητικού συμβουλίου, με την αντικατάσταση ορισμένων μελών τα οποία χαρακτηρίζονταν ως «περιστέρια» με άλλα που έχουν τη φήμη «γερακιών», είναι απίθανο, όπως εκτιμά, να μεταβληθεί καθοριστικά η αναμενόμενη νομισματική πολιτική της Fed την επόμενη χρονιά.
Οι επενδυτές έχουν χαλαρώσει πάρα πολύ σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της Fed και πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στη σύνθεση του επόμενου διοικητικού συμβουλίου, ανέφεραν αναλυτές της Citigroup, καθώς τα νέα μέλη αποτελούν μεγάλο κομμάτι της εξουσίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ