Ηλθαν στην Ελλάδα μεσούσης της κρίσης (2014), ολοκλήρωσαν την εξαγορά της πρώτης ελληνικής εταιρείας (S&Β) τρεις μήνες πριν από τα capital controls, καρδιοχτύπησαν με το ενδεχόμενο του Grexit (αν και ένα φτηνό νόμισμα μακροπρόθεσμα δεν τρομάζει έναν αμιγώς εξαγωγικό όμιλο). Δεν κλονίστηκε, ωστόσο, η πίστη τους στη χώρα και στους κατοίκους της και τον περασμένο Ιούλιο ολοκλήρωσαν και τη δεύτερη μεγάλη εξαγορά (Kerneos). Οι Γάλλοι της Imerys, παρότι δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από 50 χώρες στον πλανήτη, είναι προφανές ότι νιώθουν σαν στο σπίτι τους όταν βρίσκονται στην Ελλάδα.
Βοηθά ίσως σε αυτό και η συνεργασία τους με την οικογένεια Κυριακόπουλου, που στάθηκε αφορμή για να επεκταθούν στη χώρα μας. Πρόκειται για την οικογένεια που πούλησε στον γαλλικό όμιλο την S&B (πρώην Βαρυτίνη) και τώρα διαχειρίζεται την Imerys Greece, τον μεγαλύτερο παραγωγό πρωτογενώς επεξεργασμένου περλίτη παγκοσμίως και μεγαλύτερο εξαγωγέα μπεντονίτη παγκοσμίως. Πρόκειται για τους βασικούς ορυκτούς πόρους της Μήλου που αξιοποιούν οι Γάλλοι και οι Ελληνες της Imerys, δίχως όμως να απαξιώνουν τουριστικά ή περιβαλλοντικά το πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί. Τουναντίον, εφέτος εμφιάλωσαν (στη Νάουσα με τη βοήθεια του Μπουτάρη) τη Miloterra, το Ασύρτικο του πρώτου τρύγου από τα αμπέλια που φύτεψαν προ τριετίας σε ήδη αξιοποιημένες, από μεταλλευτικής απόψεως, εκτάσεις του νησιού!
Οχι, δεν έχει σκοπό να επεκταθεί επιχειρηματικά (και) στον κλάδο της οινοποιίας ο γαλλικός όμιλος, όπως διαβεβαίωσε σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Imerys Ζιλ Μισέλ. Η αμπελουργική συνιστά μια συμβολική δραστηριότητα για τον όμιλο, που θέλει να υποδηλώσει την περιβαλλοντική υπευθυνότητά του αποκαθιστώντας το έδαφος μετά την ολοκλήρωση της εξορυκτικής δραστηριότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Imerys προβάλλεται ως παράδειγμα φιλικής προς το περιβάλλον εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου από όσους διαμαρτύρονται για τις δραστηριότητες της Eldorado Gold στη Χαλκιδική.
20 εκατ. ευρώ ετησίως
Είναι χαμηλών τόνων ο όμιλος Imerys και τα κορυφαία στελέχη του που επισκέφθηκαν την περασμένη εβδομάδα την Ελλάδα, οι επενδύσεις ωστόσο που έχουν πραγματοποιήσει στη χώρα –και μάλιστα σε δύσκολες και ταραγμένες εποχές –μόνο ευκαταφρόνητες δεν είναι. Αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ σε εξαγορές ενώ, όπως ο ίδιος ο Ζιλ Μισέλ σημείωσε, ο γαλλικός όμιλος επενδύει περί τα 20 εκατ. ευρώ ετησίως στην Ελλάδα.
Σημειωτέον ότι πέραν της S&B, η οποία όταν αποκτήθηκε από την Imerys ήταν ήδη ένας σημαντικός παγκόσμιος παίκτης στον τομέα των βιομηχανικών ορυκτών, με παρουσία σε 22 χώρες παγκοσμίως, πέραν της Kerneos (και μέσω αυτής της ΕΛΜΙΝ Βωξίτες), που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στην Ευρώπη, η Imerys συμμετέχει επίσης στα Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάδας, στην Καβάλα. Πρόκειται για έναν σημαντικό παραγωγό ανθρακικού ασβεστίου, που εξάγει σχεδόν το 70% της παραγωγής του.
Επενδυτικό μοντέλο
Με τις δραστηριότητές της αυτές, κατά κανόνα εξαγωγικές, η Imerys συνεισφέρει στη χώρα πάνω από 120 εκατ. ευρώ ετησίως σε συνάλλαγμα. Επίσης εξασφαλίζει σταθερές θέσεις απασχόλησης σε περίπου 1.000 άτομα, μισθοδοτούμενους ή εργολάβους, ενώ μελετά τη δημιουργία ενός Κέντρου Υπηρεσιών που θα υποστηρίζει τις δραστηριότητες του ομίλου σε παγκόσμια κλίμακα και θα δημιουργήσει 150 νέες θέσεις εργασίας –λόγω του εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού αλλά και της εσωτερικής υποτίμησης των τελευταίων ετών η χώρα μας κατέστη ελκυστική…
Ο γαλλικός όμιλος προτάσσει ένα εταιρικό μοντέλο που περιλαμβάνει και αμπελώνες (στη Μήλο) και… μεταλλευτικά πάρκα (ένα εντυπωσιακό θεματικό πάρκο Vagonetto στις εγκαταστάσεις της ΕΛΜΙΝ στο 51ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Λαμίας – Αμφισσας). Αλλά και δράσεις κοινωνικές διεθνώς (πρόγραμμα μικρο-χρηματοδότησης στη Βραζιλία, εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ινδία και στη Βραζιλία). Και χορηγίες και συνεργασίες με έμφαση στην εκπαίδευση, στην τεχνολογία αλλά και στην τέχνη, αφού η Imerys υποστηρίζει εδώ και χρόνια το διάσημο γκρουπ μουσικής μπαρόκ Les Arts Florissants, που έχει εμφανιστεί επανειλημμένα στην Ελλάδα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και αλλού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ