από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 
 

Το πόκερ των ξένων επενδύσεων, η αποχή των Ελλήνων και ο ΣΥΡΙΖΑ

Η FrieslandCampina «ψάχνει» για εργοστάσιο τυριών στην Ελλάδα
Το πόκερ των ξένων επενδύσεων, η αποχή των Ελλήνων και ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου (αριστερά) με τον πρέσβη της Ολλανδίας στην Αθήνα κ. Caspar Veldkamp (στο μέσον) και τον πρόεδρο της FrieslandCampina Roelof Joosten
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, οικονομολόγος, πρόεδρος του Levy Economics Institute και καθηγητής Οικονομικών στο Bard College στη Νέα Υόρκη, είναι ο άνθρωπος-«κλειδί» για την επόμενη ημέρα της οικονομίας. Από αυτόν περνούν όλες οι μεγάλες επενδύσεις, σε αυτόν απευθύνονται έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες που ψάχνουν στην Ελλάδα τη δική τους ευκαιρία.

Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο θα πετύχει να φέρει ή να κρατήσει τους επενδυτές που τόσο έχει ανάγκη η χώρα, και αν θα καταφέρει να ξεπεράσει εμπόδια και αγκυλώσεις που υπάρχουν στο DNA του ελληνικού κράτους, δυστυχώς, και του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη θέση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης ο κ. Παπαδημητρίου, με τον αέρα που φέρνει από τη ζωή, την καριέρα, τις γνωριμίες και τις δραστηριότητές του στις ΗΠΑ, κινείται με άνεση στα επιχειρηματικά σαλόνια. Βλέπει καθημερινά εκπροσώπους funds που έχουν την Ελλάδα στο επενδυτικό τους «μικροσκόπιο» και μιλά τη γλώσσα της διπλωματίας.

Ηχηρό μήνυμα

Φίλος του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάγιατ (Geoffrey R. Pyatt), του Ολλανδού Κάσπαρ Βελτ Καμπ (Caspar Veldkamp), πολλών επιχειρηματιών και εφοπλιστών, δεν διστάζει να απευθυνθεί ευθέως στους έλληνες επιχειρηματίες και να τους στείλει ένας σαφές και ηχηρό μήνυμα:«Δεν βλέπετε τον Πρεμ Γουάτσα, τον Τζον Κάλαμος και τόσους άλλους; Εσείς γιατί δεν επενδύετε στην πατρίδα μας; Τι περιμένετε;».

Και αυτό το μήνυμα γίνεται πιο ισχυρό όταν ξένες μεγάλες εταιρείες σχεδιάζουν μεθοδικά τις επόμενες κινήσεις τους καθώς προβλέπουν ότι η περίοδος των μνημονίων φτάνει στο τέλος και για τη χώρα μας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το νέο επενδυτικό πρόγραμμα που σχεδιάζει η FrieslandCampina Hellas για την παραγωγή τυριών στην Ελλάδα που προορίζονται αποκλειστικά για εξαγωγές στις ΗΠΑ, στον Καναδά και χώρες της Μέσης Ανατολής.

Σημαντικά κέρδη

Σε συνάντηση που είχε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΝΟΥΝΟΥ - όπως τη γνωρίζουμε -, η οποία συμπληρώνει 90 χρόνια ζωής στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Μαγγιώρος με τον υπουργό, τον ενημέρωσε ότι το εποπτικό συμβούλιο του ολλανδικού συνεταιρισμού FrieslandCampina αποφάσισε να αναβαθμίσει το ελληνικό τμήμα της εταιρείας. Και του ανατέθηκαν η ευθύνη και η επίβλεψη των δραστηριοτήτων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτό που δεν έγινε γνωστό είναι αν ο ολλανδικός συνεταιρισμός προβληματίζεται για το αν θα χτίσει ένα καινούργιο εργοστάσιο παραγωγής τυριών στην Ελλάδα ή αν θα αγοράσει παραγωγικές μονάδες που ήδη λειτουργούν, καθώς και τα κέρδη που δίνει η Ελλάδα στους Ολλανδούς είναι σημαντικά και η ζήτηση για τυριά αυξανόμενη. Το πιθανότερο είναι να προχωρήσει σε συμφωνία εξαγοράς μίας ή και περισσότερων ελληνικών μονάδων που είναι σε λειτουργία.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του υπουργού με τον πρόεδρο της μητρικής εταιρείας στην Ολλανδία Roelof Joosten, και τον πρόεδρο και τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου του ολλανδικού συνεταιρισμού Frans Keurentjes.

Οπως φαίνεται, ο αγροτοδιατροφικός τομέας, η ανάκαμψη του οποίου τροφοδοτείται και από τη μεγάλη τουριστική κίνηση, βρίσκεται στα επενδυτικά σχέδια μεγάλων ελληνικών και ξένων εταιρειών.

Το δεύτερο όμως μεγάλο κομμάτι της πραγματικής οικονομίας που μαγνητίζει το ενδιαφέρον κεφαλαίων από το εξωτερικό είναι ο κλάδος της υγείας.

Και ξενοδοχεία

Το fund CVC Capital Partners, που εξαγόρασε το Metropolitan, μελετά τους φακέλους του «Ερρίκος Ντυνάν» και της Ευρωκλινικής, ενώ παράλληλα αγοράζει ξενοδοχεία σε ελληνικά νησιά. Πρόσφατα συμφώνησε να εξαγοράσει τη βρετανική Pension Insurance Corp. Group έναντι του ποσού των 18,4 δισ. στερλινών.

Το σχέδιο που έχει τεθεί υπόψη του υπουργού ο οποίος παρακολουθεί από κοντά τις κινήσεις δεν είναι άλλο από την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού. Και αυτό, σημειώνει ο ίδιος, είναι μεγάλη υπόθεση για την Ελλάδα, καθώς η χώρα διαθέτει ιατρικό δυναμικό με υψηλό επιστημονικό επίπεδο και φυσικά τις τουριστικές υποδομές.

Ο ίδιος θεωρεί ότι έχει κλείσει και θα προχωρήσει χωρίς πλέον άλλα εμπόδια, αλλά μέσα στο πλαίσιο που καθορίστηκε και από τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ η επένδυση στο Ελληνικό, δίνοντας μια άλλη οπτική στο ζήτημα, λέγοντας «όπου βρέθηκαν αρχαία έδωσαν αξία στο έργο», με χαρακτηριστικά παραδείγματα το μετρό κ.ά. Ασφαλώς το ίδιο ισχύει και για την επένδυση στο Αφάντου της Ρόδου όπου ο ελληνοαμερικανός αγοραστής επιχειρηματίας Μερκούριος (Μάικ) Αγγελιάδης έχει συμφωνήσει να γίνουν οι τομές από αρχαιολόγους στην έκταση ώστε να βρεθεί τι υπάρχει (αν υπάρχει) και στη συνέχεια να προχωρήσει, όπως έχει διαβεβαιώσει τον έλληνα υπουργό.
Μειώθηκαν οι μισθοί, αυξήθηκε η παραγωγικότητα

Στο γενικότερο πλαίσιο και στις ενστάσεις του ίδιου του ΣΕΒ για την πραγματοποίηση και προσέλκυση επενδύσεων ότι «φταίει η υψηλή φορολογία» ο κ. Παπαδημητρίου απαντά ότι «το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα είναι οι δυσκολίες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μετά από οκτώ χρόνια κρίσης και στη δεύτερη θέση η φορολογία».

Ομως τονίζει ότι οι μισθοί έχουν υποχωρήσει σε ανταγωνιστικά επίπεδα και η παραγωγικότητα των εργαζομένων - ειδικά των νέων με υψηλή κατάρτιση - έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Κι αυτά, όπως λέει, θέλει να παραβλέπει ο ΣΕΒ, ο οποίος στρέφεται κατά της κυβέρνησης «μετατρέποντας τις θέσεις ορισμένων επιχειρηματιών σε ευρήματα ερευνών».
Τα ζητήματα αυτά έχει θέσει ανοιχτά στον πρόεδρο του Συνδέσμου Θεόδωρο Φέσσα, αλλά όπως όλα δείχνουν οι σχέσεις του υπουργού είναι καλύτερες με την «ελληνική παραγωγή» παρά τους παραδοσιακούς εκπροσώπους της οδού Ξενοφώντος. Κομβικό ρόλο στην αλλαγή του κλίματος είχε κατά τον κ. Παπαδημητρίου η επιτυχής έκδοση ομολόγων το περασμένο καλοκαίρι. Τους τελευταίους μήνες έχει συναντήσει στην Αθήνα, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη εκπροσώπους 53 από τα μεγαλύτερα funds του κόσμου που ποντάρουν στις αναδυόμενες αγορές και όπως επισημαίνει το κυρίαρχο ερώτημα που του θέτουν είναι: «Πότε θα εκδώσει η Ελλάδα νέα ομόλογα;».

Ο ίδιος σημειώνει ότι στην παγκόσμια οικονομία υπάρχει απεριόριστη ρευστότητα, όλοι αναζητούν σιγουριά και αποδόσεις που θα δώσει η επιτυχής έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο και η ανάκαμψη της οικονομίας.Σημειώνει, ταυτόχρονα, ότι αυτό που οφείλει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να χτίσει «γέφυρες» για να έρχονται επιχειρηματίες, επιστήμονες και επενδύσεις στην Ελλάδα - είτε είναι Ελληνες που έχουν φύγει είτε ξένοι που μας γνωρίζουν - και να στηριχθεί με κάθε τρόπο η επιχειρηματικότητα των νέων ανθρώπων.

Σε αυτό το πλαίσιο προετοιμάζει νομοσχέδιο με κίνητρα (φορολογικά και άλλα) για την ανάπτυξη των startups στην Ελλάδα.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (4)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  βαρκουλες αρμενιζουν .... | 10/10/2017 16:08
  Μας δουλευετε ψιλο γαζι φαινεται. Με ενα Ελληνικο εδω και 4 χρονια, μια Αφαντου εδω και 2 χρονια ... απαριθμιστε μας ποσες επενδυσεις εχουν γινει που δημιουργησαν θεσεις εργασιας και πλουτο. Ναι, ηρθαν ξενα κεφαλαια και αγορασαν μισο-πεθαμενες επιχειρησεις ... αλλα εφυγαν 500000 ελληνες στο εξωτερικο, το χρεος ΔΕΝ επεσε, τα μνημινια ΔΕΝ εφαρμοζονται, η χρηματοδοτηση στην πραξ,ατικη οικονιμια ειναι λιγοτερο απο ανεμικη, η φορολογια μας περνει και τα μοαζα, η οικοδομη δεν περπαταει, η εμπιστοσυνη του κοσμου ειναι στα ταρταρα και εσει ς μας πουλατε "Παπαδημητριου" που φαληρε το ινστιτουτο LEVY οσο ητα στην διοικηση του! Ε, σαν υπουργος λεει και καμια "βλακια" να περναει η ωρα και να εισπραττει!
  αμερικανος
  απάντηση00
   
   
  " Την ...κάτσαμε τη βάρκα "! | 09/10/2017 14:54
  Αυτός από τον οποίο " περνούν όλες οι μεγάλες επενδύσεις και απευθύνονται όλοι οι ξένοι και Έλληνες επιχειρηματίες " όπως λέτε , κ. Τσώλη , είναι ο ίδιος που πριν λίγους μήνες ήταν υπέρ της δραχμής και όταν " υπουργοποιήθηκε " και του το θύμισαν, δήλωσε ότι " εμείς οι καθηγητές πού και πού λέμε πράγματα .." ( αυτονόητη χυδαία έκφραση θα απέδιδε καλύτερα τι ήθελε να πει ) ; Από αυτόν εξαρτώνται οι επενδύσεις και η ανάπτυξη της χώρας ;
  Έκτωρ
  απάντηση714
   
   
  επενδυτές υπάρχουν... | 09/10/2017 12:47
  όμως κάποιοι στη ΝΔ τους ψιθυρίζουν 'φυγέτε'.
  να παρέμβει ο εισαγγελέας
  απάντηση1611
   
   
  Και την δουλειά του Υπουργού, ποιος την κάνει; | 09/10/2017 12:43
  Το γεγονός ότι "ο κ. Παπαδημητρίου, ... Βλέπει καθημερινά εκπροσώπους..." θεωρείται οτι είναι καλό, κακό ή ουδέτερο; Αυτή είναι η δουλειά ενός Υπουργού; Καλά, ο Τσίπρας δεν χαμπαρίζει, αλλά και ο Υπουργός;
  Δημήτρης Π.
  απάντηση615