Από το «έρχονται τα ελληνικά… πετροδολάρια» μέχρι την πλήρη απαξίωση του ορυκτού πλούτου της χώρας η απόσταση είναι τεράστια. Οι προσδοκίες ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων θα εξάλειφαν τα οικονομικά δεινά της χώρας έμειναν μετέωρες και έτσι η ουτοπία, που καλλιεργούνταν για δεκαετίες και εντάθηκε στα χρόνια της ύφεσης, προσγειώθηκε… άτσαλα στον ρεαλισμό.
Ωστόσο, ηεπιστημονική κοινότητα συμφωνεί ότι στην Ελλάδα μπορεί να ανακαλυφθούν και να προχωρήσουν εκμεταλλεύσεις σημαντικώνκοιτασμάτων υδρογονανθράκων καθώς υπάρχουν οι γεωλογικές ενδείξεις που το υποδεικνύουν. Ομως, ο πήχης των προσδοκιών πρέπει να χαμηλώσει, τουλάχιστον έως ότου βεβαιωθούν τα προσδοκώμενα κοιτάσματα.
Τελευταία, το ενδιαφέρον δύο ενεργειακών κολοσσών, τηςTotal και της ExxonMobil (σε συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια –ΕΛΠΕ), για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε δύο θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης(νότια και νοτιοδυτικά), αναπτέρωσε το ηθικό της κυβέρνησης. Μένει να αποδειχθεί η ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων υδρογονανθράκων. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι στο ελληνικό υπέδαφος υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να κρύβεται «μαύρος χρυσός». Το ζητούμενο πλέον είναι να επιβεβαιωθεί από τις γεωτρήσεις. Και αυτό χωρίς επενδύσεις είναι αδύνατο.
Αυξημένοενδιαφέρον
Το τελευταίο διάστημα, τα στελέχη τηςΕλληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) διαπιστώνουν αυξημένοενδιαφέρον απόπολυεθνικούςπετρελαϊκούςγίγαντες κατά τις συναντήσεις που έχουν στα διάφορα συνέδρια και φόρα ανά τον πλανήτη. Ηταν οιανακαλύψεις των κοιτασμάτων Ζορ και Αφροδίτη στην Ανατολική Μεσόγειο που έστρεψαν τους προβολείς στην Ελλάδα.
«Οι ξένες εταιρείες παρακολουθούν στενά την ταχύτητα με την οποία προχωρούν τα πράγματα στη χώρα μας σήμερα όσον αφορά τους διαγωνισμούς, τα βήματα της αδειοδότησης κ.λπ.» τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ κ. Ιωάννης Μπασιάς. Και, όπως γνωρίζουν οι… παροικούντεςτην Ιερουσαλήμ, η ταχύτητα δεν χαρακτηρίζει την ελληνική Διοίκηση. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι διακηρύξεις για τα νέα μεγάλα οικόπεδα του Ιονίου και της Νότιας και Νοτιοδυτικής Κρήτης είχαν ολοκληρωθεί από την ΕΔΕΥ στις 18 Ιουλίου.
Σε κάθε περίπτωση, για να προσελκύσει η χώρα μεγάλες εταιρείες και επενδύσεις θα πρέπει να υπάρχει εκτός από πετρελαϊκό ενδιαφέρονκαι αξιόπιστο επιχειρηματικό περιβάλλον.Η ΕΔΕΥ προχώρησε με γοργό ρυθμό στη στελέχωσή της με εξειδικευμένο προσωπικό από το τέλος του 2016, ενώ είχε θεσμοθετηθεί το 2011.
Ο κ. Μπασιάς θεωρεί ότι η περιοχή μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα: ασφαλές περιβάλλον σε σύγκριση με τις «καυτές» ζώνες των χωρών στα ανατολικά, στρατηγική θέση ως σταυροδρόμι αγωγών αερίου (ΤΑΡ,EastMedκ.λπ.) και γεωλογικές ενδείξεις για ύπαρξη υδρογονανθράκων, οι οποίες μένει να επιβεβαιωθούν από τις σεισμικές έρευνες.

Με το βλέμμα στο αύριο
Με τις διαδικασίες για τις νέες περιοχές σε Ιόνιο και Κρήτη να έχουν δρομολογηθεί –αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου η δημοσίευση των σχετικών διαγωνισμών στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης -, έχουν ξεκινήσει επιπλέον οι μελέτες δεδομένων για χερσαίες περιοχές σε Γρεβενά Θερμαϊκό Κόλπο/Κιλκίς και Θράκη. Ηδη ετοιμάζεται συνεργασία της ΕΔΕΥ με εταιρεία για την επεξεργασία δεδομένων από παλαιότερες έρευνες των δεκαετιών του ’70 και του ’80.
Οπως αναφέρει ο αντιπρόεδροςτης ΕΔΕΥ κ. ΣπύροςΜπέλλας, αν και τελευταία καταγράφεται πτώση των τιμών του πετρελαίου, η συμμετοχή ισχυρών εταιρειών και η εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών μπορούν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των επενδύσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων στη χώρα μας.
Αυτή την περίοδο η ΕΔΕΥ επεξεργάζεται τα σεισμικά δεδομένα που είχε συλλέξει το 2012 η νορβηγική PGS για 12.500 χιλιόμετρα και τα πρώτα στοιχεία θα δημοσιευθούν τον Ιανουάριο του 2018, ενώ όπως επισημαίνει ο κ. Μπασιάς η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως τον ερχόμενο Ιούνιο. Οπως εκτιμά ο ίδιος,στα τέλη του έτους οι αιτήσεις για έρευνες στα οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδας θα ξεπερνούν το 61% της έκτασης που είχε προσφερθεί το 2015.
Παράλληλα, την ίδια ώρα που στρώνεται το χαλί για τις επενδύσεις, η ΕΔΕΥ προχωρεί και σε ενέργειες που αφορούν τη διασφάλιση του περιβάλλοντος. Το έργο των ελέγχων στιςυπεράκτιες εγκαταστάσεις της χώρας οργανώνεται σήμερα με τη συνεργασία μεταξύ της ΕΔΕΥ και της DNVGL μετά από διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε από την ΕυρωπαϊκήΤράπεζαΑνασυγκρότησης και Ανάπτυξης(EBRD) στα μέσα του 2017.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ