Σχεδόν 100 ημέρες έχουν περάσει από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ αλλά η κυβέρνησή του δεν φαίνεται να έχει πιάσει ακόμη ρυθμούς. Μετά τα απανωτά σκάνδαλα και την αποτυχία στο τέλος του περασμένου μήνα να περάσει το νομοσχέδιό της για την υγειονομική περίθαλψη (σε αντικατάσταση του περιβόητου Obamacare), η νέα αμερικανική κυβέρνηση προωθεί μια φορολογική μεταρρύθμιση, σε μια προσπάθεια να εφαρμόσει κάτι από όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά και να βελτιώσει την τραυματισμένη εικόνα της.
Η νέα αυτή νομοθετική πρωτοβουλία όμως αποδεικνύεται δύσκολο εγχείρημα προτού καν ξεκινήσει.
Σύμφωνα με τους «New York Times», εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνουσίν, κανένα από τα 27 μέλη που στελεχώνουν την αρμόδια επιτροπή δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη από τη διοίκηση Τραμπ. Επιπλέον, επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, εκκρεμεί ακόμη ο διορισμός του βοηθού γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής, μια κρίσιμη θέση για την επανεγγραφή του φορολογικού κώδικα. Η δυσκολία του εγχειρήματος της κυβέρνησης Τραμπ καθώς και η σοβαρότητα της έλλειψης προετοιμασίας της εν όψει αυτού γίνεται ευκολότερα αντιληπτή αν αναλογιστεί κανείς ότι η τελευταία φορά που μια φορολογική μεταρρύθμιση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις ΗΠΑ ήταν πριν από τρεις ολόκληρες δεκαετίες, επί προεδρίας Ρόναλντ Ρίγκαν. Τον Ιανουάριο του 1984 ο τότε αμερικανός πρόεδρος ανέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών του να υποβάλει μια εκτενή έκθεση αναλύοντας μια ολοκληρωμένη νομοθετική στρατηγική.
Προβλήματα


Υστερα από διάστημα 10 μηνών ο στρατός των οικονομολόγων και λογιστών εμπειρογνωμόνων στον οποίο είχε ανατεθεί το πολυσχιδές εγχείρημα επέστρεψε με ένα πόνημα τριών τόμων και σχεδόν 1.000 σελίδων που στην πράξη περιέγραφε μέτρα-σταθμό για τη φορολογική νομοθεσία των ΗΠΑ.
Στις αρχές Φεβρουαρίου η διοίκηση Τραμπ δήλωσε ότι «ένα νέο φορολογικό σχέδιο είναι μόλις λίγες εβδομάδες μακριά», αλλά την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανού προέδρου ανέφερε ότι «η διαδικασία για τον προσδιορισμό των περιγραμμάτων ενός τέτοιου σχεδίου βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο».Πέρα όμως από την αδυναμία στελέχωσης της αρμόδιας επιτροπής, ο Τραμπ έχει να αντιμετωπίσει και άλλα προβλήματα. Πρώτα απ’ όλα, την αντίδραση των αντιπάλων του.
Οι εκπρόσωποι των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές δηλώσεις του, απείλησαν ότι θα καθυστερήσουν την ψήφιση οποιασδήποτε νομοθεσίας φορολογικής μεταρρύθμισης ώσπου να το κάνει.
Εκτός όμως από τις πολιτικές αψιμαχίες, το «Fortune» εντοπίζει τρεις ακόμα πρακτικούς λόγους που δυσχεραίνουν το έργο της αμερικανικής κυβέρνησης.
Κατ’ αρχάς επισημαίνει την εξ ορισμού δυσκολία που ενέχει η ελάφρυνση ενός ατόμου ή μιας επιχείρησης εις βάρος κάποιων άλλων. Με άλλα λόγια, για κάθε νικητή υπάρχει κι ένας χαμένος.
Δεύτερον, σημειώνει το αμερικανικό περιοδικό, προηγούμενες αντίστοιχες νομοθετικές ενέργειες μπόρεσαν να εφαρμοστούν όταν οι προοπτικές για το χρέος και τα ελλείμματα ήταν πολύ πιο ευνοϊκές. Η συνθήκη αυτή δεν ισχύει στην παρούσα χρονική συγκυρία όπου η δημοσιονομική εικόνα είναι πολύ ζοφερή, με ελλείμματα τρισεκατομμυρίων δολαρίων να ναρκοθετούν τη μελλοντική ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Τέλος, το φορολογικό σχέδιο των Ρεπουμπλικανών στηρίζεται σε νέους φόρους που είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενοι και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ