Σε πληρωμές προς το Δημόσιο κατευθύνθηκαν καταθέσεις άνω των 1 δισ. ευρώ που εισέρρευσαν στο τραπεζικό σύστημα το Νοέμβριο, μήνα πληρωμής της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος και της τρίτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, η ρευστότητα του συστήματος την υπό εξέταση περίοδο αξήθηκε κατά 1,25 δισ. ευρώ στα 136,4 δις. ευρώ, εάν συνυπολογιστούν και οι καταθέσεις που διαττηρεί η κυβέρνηση στις εμπορικές τράπεζες.

Την ίδια περίοδο, τα υπόλοιπα νοικοκυριών και μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά μόλις 172 εκατ. ευρώ, καθώς σχεδόν το σύνολο των εισροών από καταθέσεις χαρτονομισμάτων και από ρευστοποιήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων οίκων, χρησιμοποιήθηκαν για την τακτοποίηση φορολογικών υποχρεώσεων.

Παρ΄ όλα αυτά η εγχώρια καταθετική βάση διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή των capital controls, καθώς επιστρέφει σταδιακά μέρος των κεφαλαίων που είχαν διαρρεύσει λόγω της αβεβαιότητας το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Ειδικότερα, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο τέλος Νοεμβρίου έφτασαν τα 124,8 δις. ευρώ, αυξημένες κατά 172 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Οι λόγοι της ανόδου

Ενδεικτικό της βελτίωσης της ψυχολογίας των καταθετών είναι το γεγονός πως τα υπόλοιπα των λογαριασμών προθεσμίας αυξήθηκαν για έκτο συνεχή μήνα, ενισχυμένα το Νοέμβριο κατά 293 εκατ. ευρώ, στο υψηλότερο σημείο από το Σεπτέμβριο του 2015, στα 43,5 δισ. ευρώ.

Η άνοδος αυτή αποδίδεται στους εξής παράγοντες:

– Στην προσφορά υπεριπλάσιων επιτοκίων που φτάνουν έως και το 1,2% για νέο χρήμα (καταθέσεις χαρτονομισμάτων, εμβάσματα από το εξωτερικό, ρευστοποίησεις αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων οίκων) σε σχέση με το παλαιό χρήμα

– Στην απελευθέρωση των αναλήψεων για καταθέσεις χαρτονομισμάτων από τις 22/7 και μετά, σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση των capital controls.

– Στη δυνατότητα επανεπένδυσης του προϊόντος ρευστοποίησης αμοιβαίων κεφαλαίων σε προϊόντα της ίδιας κατηγορίας

Λόγω των φόρων, όπως προαναφέρθηκε, οι καταθέσεις των νοικοκυριών υποχώρησαν κατά 294 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο.

Στον αντίποδα, οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν το Νοέμβριο κατά 512 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα και της αυξημένης πλέον χρήσης των χρεωστικών καρτών από τους καταναλωτές.

Θετική ροή χρηματοδότησης

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, θετική ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα το Νοέμβριο, φτάνοντας τα 62 εκατ. ευρώ έναντι αρνητικής καθαρής ροής 308 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Την ίδια περίοδο, περιορίστηκε ακόμη περισσότερο, στο -1,3% από -1,6% τον προηγούμενο μήνα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Νοέμβριο του 2016, ήταν θετική κατά 283 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 88 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 0,2%, από -0,3% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο 0,5%, από 0,1% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 226 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 126 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο -4,3% το Νοέμβριο του 2016, από -5,0% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 57 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 214 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Tο Νοέμβριο του 2016, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 13 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 36 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,1%, από -2,2% τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητική κατά 208 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Νοέμβριο του 2016, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 184 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,8%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.