Την πρώτη μείωση της παραγωγής του από το 2008 αποφάσισε την περασμένη Τετάρτη ο OPEC. Το «επίτευγμα», που έχει ως στόχο να περιορίσει την υπερπροσφορά πετρελαίου ώστε να ανακάμψουν οι τιμές, αποδίδεται στον ρόλο που διαδραμάτισε μια χώρα που δεν είναι μέλος του Οργανισμού αλλά υπολείπεται ελάχιστα της Σαουδικής Αραβίας σε πετρελαϊκή παραγωγή, η Ρωσία.
Η Μόσχα μεσολάβησε μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης γεφυρώνοντας τις παγιωμένες στους κόλπους του OPEC διαφορές τους, με εντυπωσιακά μάλιστα αποτελέσματα: πείθοντας τη Σαουδική Αραβία να μειώσει την παραγωγή της και ταυτόχρονα να δεχθεί τη μικρή… αύξηση της παραγωγής της Τεχεράνης!
Η συμφωνία προβλέπει τη μείωση της παραγωγής του OPEC (συμμετέχει κατά το ένα τρίτο στην παγκόσμια πετρελαϊκή παραγωγή) κατά περίπου 3% στα 32,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η Σαουδική Αραβία θα μειώσει τη δική της παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, ενώ το Ιράν θα την αυξήσει ελάχιστα.
Μετασοβιετικό ρεκόρ


Η Ρωσία, η οποία την Παρασκευή παραδέχθηκε ότι τον Νοέμβριο παρήγαγε 11,21 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ποσότητα που αποτελεί μετασοβιετικό ρεκόρ παραγωγής, υποσχέθηκε επίσης να μειώσει την παραγωγή της κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως. Οι αποφάσεις θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2017.Το αποτέλεσμα της σπάνιας, είναι αλήθεια, απόφασης ήταν να καταγραφεί στις διεθνείς αγορές πετρελαίου η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος των τιμών από τον Μάρτιο του 2009 –περίπου 12%.
Την Παρασκευή, ωστόσο, οι αγορές διόρθωσαν κατά περίπου 1,5% και το απόγευμα στο Λονδίνο η τιμή του Brent υποχωρούσε κατά περίπου 80 σεντς στα 53,11 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού υποχωρούσε κατά 65 σεντς, στα 50,40 δολάρια το βαρέλι.
Αναξιόπιστες αποφάσεις


Μόλις μία φορά πρόλαβε, δηλαδή, να λαλήσει ο πετεινός και οι αγορές άρχισαν να αμφισβητούν την τήρηση της απόφασης της Τετάρτης. Θα αντέτεινε κανείς ότι έπειτα από μια εκτίναξη των προθεσμιακών συμβολαίων πετρελαίου κατά 12%, λογικό είναι να σπεύσουν κάποιοι να ρευστοποιήσουν κέρδη.
Αλλά δεν είναι (μόνο) η διόρθωση στις διεθνείς αγορές που υποδηλώνει τη δυσπιστία των επενδυτών στη βούληση για αυτοσυγκράτηση που διακήρυξε το πάλαι ποτέ κραταιό πετρελαϊκό καρτέλ.
Είναι και οι δηλώσεις των ειδικών περί τα πετρελαϊκά αναλυτών που υπενθύμιζαν την Παρασκευή το παρελθόν.
Το σχιστολιθικό


Διότι η πρόσφατη Ιστορία διδάσκει ότι οι αποφάσεις του OPEC για μείωση της πετρελαϊκής προσφοράς λαμβάνονται για να καταστρατηγούνται. Ακόμα και από τη Σαουδική Αραβία, που μείζον μέλημά της τα τελευταία χρόνια είναι να διατηρεί το μερίδιό της στην αγορά.
Επιπλέον, τον κλάδο επηρεάζει εσχάτως και ένας νέος «παίκτης»: οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου.

«Οι αμφιβολίες για την τήρηση των υπεσχημένων πλαφόν παραγωγής ίσως δεν είναι ο μείζων λόγος ανησυχίας. Δεν μπορούν να αγνοηθούν οι αμερικανοί παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου που απειλούν να χαλάσουν τη γιορτή»
υπογράμμιζε την Παρασκευή σε σημείωμά της η χρηματιστηριακή PVM Oil Associates.
Οι ειδικοί υπενθυμίζουν, άλλωστε, ότι αν οι τιμές του πετρελαίου ανακάμψουν στα 60 ή 65 δολάρια το βαρέλι, θα καταστεί συμφέρουσα η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Ούτως εχόντων των πραγμάτων, το μέλημα του OPEC και των άλλων παραδοσιακών παραγωγών θα πρέπει να είναι η διατήρηση των τιμών στην «ασφαλή» περιοχή των 55 δολαρίων το βαρέλι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ